Ribilerimizin öğretisine göre: Bir Yom Kipur'da itiraf edilen günahlar, diğer bir Yom Kipur'da yeniden itiraf edilmemelidir. Ancak aynı kabahatler tekrarlanmışsa, diğer bir Yom Kipur'da itiraf edilmelidir.
Fakat eğer bu kabahatler tekrarlanmamışsa ve yeniden itiraf ediliyorsa, Tora o kişiye şu mısraları uygun görür, "Ahmaklığını tekrarlayan akılsız, kusmuğuna dönen köpek gibidir" (Mişle 26:11).- Talmud Bavli, Yoma 86b
Pişmanlığın amacı ruhumuzu kötülüklerden arındırmaktır. Bu işlem bir kere yerine getirildikten sonra, ruhu kirletmiş olan eylemlere odaklanmaya son vermek gerekir.
Bu öğreti, obsesif kişilikleri olan, suçluluk hissinin bunalttığı insanlar için normal yaşamlarını sürdürmeye yardımcı olmaya yönelik gibi... Ribi Nissen Telushkin, Teilim'deki "Kötülükten sakın, iyilik yap" (Teilim 34:14) mısrasını "Yapmış olabileceğin kötülüklere odaklanmayı bırak ve onun yerine iyi şeyler yap," şeklinde yorumlardı. Daha sonra da şu benzetme ile düşüncesini açıklamaya çalışırdı: Diyelim ki bir miktar tuzlu suyunuz var ve bunu içmeniz gerekir. Ne yapmanız lazımş İki seçeneğiniz vardır. Biri suyun içindeki tuzu tamamen ayırmak. Ancak bu yöntem zor ve özel donatımlar gerektiren bir süreçtir. Herkes tuzu sudan ayırıştıramaz. Diğer bir yöntem de suya büyük miktarda saf su eklemektir. O kadar ki, suda olan tuz tadılamasın.
İçlerindeki kötü eğilimlere veya yapmış oldukları kötülüklere fazlasıyla odaklanmış öyle günahkarlar vardır ki, eninde sonunda depresyona girerler. Kötülüğü tamamen yok etmektense (ki bu çoğunlukla mümkün değildir), gerçekleştirilen bol miktarda iyi eylemlerle kötülükleri boğmaya çalışmak daha iyi bir yöntemdir. Maimonides'in "Pişmanlığın Yasaları" adlı eserinde hatırlattığı gibi (3:1,2,5), Tanrı insanları yargılarken en çok hangi tür eylemleri yaptıklarına bakar.
Eğer kusur işlemişseniz yaptığınız hataları düzeltmek için elinizden geleni yapın, günahlarınızı itiraf edin; sonra da, yaşamınıza devam etmeye ve bundan böyle iyi şeyler yapmaya çalışın. ***