Çok varlıklı bir Yahudi, bir Rav'dan aldığı dersler sonucunda bütün gelenekleri ve kuralları öğrenmiş dindar olmuştu.
Ancak bu adam çabuk öfkelenir ve çok küfür ederdi. Bu davranışı ise dindar kişiliği ile pek bağdaşmıyordu.
Rav şöyle diyordu: "şimdi daha az küfür etmeye çalışıyor, şöyle bir anlaşmaya vardık: Her küfür ettiğinde kendi kendine büyükçe bir para cezası kesiyor. Daha sonra da toplanan bu paraları bir Yahudi hayır kurumuna bağışlıyor. Bu yönteme başvurduğu günden beri epey yüklü miktarda bağış yaptı."
Acaba bu yöntem bu adamı kötü huyundan vazgeçirmiş miydi? Bunun cevabını bilmiyoruz, ancak ödemek zorunda kaldığı bu paraların, onun bu işten cayması için bir baskı unsuru oluşturduğu kesin. Belki de saptanan ceza (bu varlıklı adama göre) yeteri kadar yüksek olmadığı için, karakterinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş olan bu huyundan vazgeçmesi mümkün olmamıştı.
Yukarıda anlatılan bu öykünün sonucu nereye varmış olursa olsun, uygulanmış olan bu yöntem, eski zamanlardan beri geçerliliğini koruyan bir yoldur.
Ortaçağda kaleme alınmış olan ve çeşitli ahlak kurallarını içeren "Reyşit Hohma" (Bilgeliğin Başlangıcı) adlı metin, öfkelerini kontrol altında tutamayanlar için benzer bir yöntem önerir: "Öfkelendiğiniz zaman bağışlamak zorunda kalacağınız bir miktar saptayın. Öyle bir miktar seçin ki, öfkelenmeye başladığınızda sizi bir an için durup düşünmeye zorlasın."
Eğer öfkenizi kontrol altına almak için ciddi bir çaba göstermeyi düşünüyorsanız şunu denemenizde fayda vardır: Önünüzdeki bir hafta veya bir ay boyunca normalin üstünde bir tepki göstererek öfkelendiğiniz her sefer için bir hayır kurumuna bağışta bulunun. "Reyşit Hohma"nın dediklerini aklınızda tutarak bu bağışın miktarını sizi etkileyecek kadar yüksek tutun. Tayin ettiğiniz bu miktar normal olarak yaptığınız bağışların üstünde olmalı, bir ceza görevini görmelidir.
Eğer bu yöntem de yeterli değilse şu öneriyi değerlendirin: Kendinize ceza olarak tayin ettiğiniz bağışı genelde desteklemediğiniz bir davaya vermeye zorlayın kendinizi. En başta tasvip etmediğiniz bir davaya bağışta bulunmak size biraz zor gelse de, öfkenizi daha çok kontrol altında tutmanızı sağlayacağı için denenmesi gereken bir yöntemdir.
Eğer bu yöntemin sizin için çok pahalı olduğunu düşünüyorsanız, öfkenizi kontrol altına almak için hiçbir girişimde bulunmayın. Bu yaklaşımınızın size herhangi bir parasal yük getirmeyeceğini ancak belki de arkadaşlarınız, eşiniz ve çocuklarınızla olan ilişkilerinize mal olacağını göreceksiniz.
"Reyşit Hohma"nın önerisini etraflıca düşünmekte yarar var. En başta size biraz pahalıya mal olacak gibi görünüyorsa da, kaybedeceklerinizle kıyasladığınızda daha kazançlı çıkacağınızı göreceksiniz.