Kortadura De Faşadura

Kortadura de faşadura (bebek giyimlerinin hazırlanması töreni) her bebek bekleyen müstakbel annenin düzenlediği geleneksel bir gündür.

 

Hamileliğinin 5. ayını bitiren anne adayı haftanın Pazartesi veya Perşembe günlerinin birinde (Sefer günleri) evinde bir davet verir. Bu davet sırasında masaya konan bir parça patiska veya mermerşahi makasla kesilir, hayır duaları edilir. Bu kesilen kumaşla bebeğin ilk doğduğu anda üzerine giyeceği küçük gömlek dikilir. Arta kalan kumaşla da mendiller ve ara bezleri yapılabilir. Bu törenden sonra anne adayı artık bebeği için gerekli giyim eşyalarını satın alabilir ve hazırlayabilir.

Kortadura De Faşadura'nın Uygulanışı

Bu tören hamileliğinin ilk 5. ayını bitiren anne adayları tarafından yapılır. Fakat 7. ay içinde de uygulanabilir. Bu tören tek sefere mahsus olmayıp, izleyen hamilelikte de tekrarlanabilir. Kumaş genelde baba adayının ailesinin tarafından, yakınlık derecesi en fazla olan, annesi babası hayatta olan bir hanım tarafından kesilir. Kumaş kesildikten sonra üstüne şekerler, pirinçler ve altın paralar atılabilir. Bu doğacak bebeğin ömrünün mutlu, bereketli geçmesinin temennisidir.

Kumaşın kesilmesinden sonra kurulan tatlı sofrasından bütün davetliler yerler ve içerler.

Kortadura de faşadura geleneği yaşadığımız toplumun her kesiminde uygulanmaktadır. Bu tören kimi ailelerde ekonomik durumları doğrultusunda evlerinde mütevazi bir biçimde, kimi ailelerde ise lokallerde veya otel salonlarında kutlanmaktadır.

Bu düzenlemelerin daha fazla bir Sefarad geleneği olduğu ileri sürülmekte, Aşkenazlarda bu tür örneklere fazla rastlanmamaktadır.

İsrael'de kortadura de faşadura uygulanmamakta, sadece Türkiye'den İsrail'e göç etmiş ailelerde bu gelenek sürdürülmektedir.

Dünya Yahudi toplumlarında da durum aynı olup sadece Sefaradların bir bölümü bu geleneği hala sürdürmektedirler.