terazi

İnsanoğlu, vereceği her karar aşamasında sabretmekten kaçınır. Sonuçları anında ve hemen elde etmeyi isteriz.

İnsanların iyi veya kötü, bir karar aşamasına gelmeleri gerekir. Ancak, öte yandan bazı insanlar, karar vermek için uzun süre için düşünüp taşınırlar. Çünkü doğru kararı verecek gerekli özgüvenleri yoktur.

Bazen, verdiğimiz kararlar bizi zorlar ve onları değiştirmek isteriz. Kendimize "Niye uzun zamandır bunu düşünmemiştim?" diye sorarız. Nasıl karar verdiğiniz hakkında düşünün. Değerlendirmeler yapar mısınız? Hazırlıklı mısınız? Sonuçların verilerine göre mi karar verirsiniz? Sorunları göz önünde tutar ve dikkate alır mısınız? Veya cehalet içinde, hiç önemsemeden, omuzlarınızı silkip öylesine mi karar verirsiniz?

48 Yol'da "bi-yişuv" dediğimiz bir öğe vardır. Buna sahip olmayı başarmak, onu ele almanız ile mümkündür. Daima, her an verilecek kararlarımız vardır. Ve alınacak her karar iyi olmalıdır. Kendinizi yatıştırın ve telaş içinde, ani kararlar vermeyin. En ince ayrıntıya kadar karar hakkında düşünün. Sakinleşip, değişik görüş açılarından bakıp ortaya koyun. Değerlendirin ve ele alın.

Bütün bunlar, size evlilikte, kariyerinizde ve ailenizdeki sorunları çözmek için gereken güveni verecektir. Ve verdiğiniz kararın en pratik ve iyisi olduğunu anlayacaksınız.

DEĞERLENDİRMENİN 4 ADIMI

Değerlendirme, olayları, fikirleri ve görüşleri zihninizde tartmaktır. Her şeyin oluşmasını bekleyip geri dönün ve bunları ele alın. Bilgeler der ki; "Karşı karşıya kaldığınız her şeyin üzerinde 4 kez düşünün" ve projeniz onun tohumlarını biçmek için bir bütün oluşturacaktır. Gıda, bedene ne kadar gerekli ise, bilgi de ruhumuz için gereklidir.

1.ÇAPALAMAK- Yeni bir fikir üzerinde çalışmak, gelişmelerin oluşmasıdır.

2.TOHUMLARINI EKMEK- Fikir bir anlam kazanmaya başlar. Tohumları toprağa ekiyorsunuz.

3. EKİNLERİ BİÇMEK- Artık tamamen ve komple olarak her şeyi anladınız ve buğdayı biçiyorsunuz.

4. İDRAK VE İCRAAT- Fikri artık yaşamınızda uyguluyorsunuz. Bu da ruhunuzu büyük bir hazla besliyor.

Hepimiz, büyük işler başarmak isteriz. Rabbi Yoizel of Navarodok "Kişinin bir gece için alim olmaya ihtiyacı vardır" demiştir. Gerçek gelişme uzun bir projedir. Bu yüzden değerlendirmeler, en iyi öğelerdir. Amaçlarınıza ulaşmak, gücünüzü zorlar ve en yararlı seçimi sağlar. Kısa zamanda başarmak istedikleriniz için, kendinize değerlendirmeler için zaman ayırmanız, yapabileceğiniz en iyi yatırımdır.


DEĞERLENDİRMENİN 7 ÖĞESİ

1.Gecelik Özet

Geceleri yatmadan önce, günlük olaylara geri gidip onları gözden geçirin. Öğrendikleriniz i belirlemeye çalışın ve tasarlayın. Bir sonraki gün, hafta ve ayda nelerle karşılaşabileceğinizi sezin. Bunlar çok disiplin gerektirir, ancak pes etmeyin. Bu yöntem yeni ve geniş boyutlar kazandırır.

Bu tekniği her hafta Şabat öncesi, her ay RoşHodeş dediğimiz aybaşları ve her yıl Roş Aşana'dan yani yılbaşından önce kullanın. Ayrıca, doğum günleri, mezuniyet, düğün ve bazı temel olaylardan önce de kullanabilirsiniz.

Bunu ömrünüzün geri kalan kısmında sürekli olarak yapın. Geçmişte ne yaptığınızı, aynı zamanda gelecekte neler yapmak istediklerinizi biraz düşünün. Eğer yapmaz iseniz, hayattan kaçıyorsunuz demektir. Bir yerde pes eder ve nereye ulaşacağınızı bilemezsiniz.

2.Kavram ve Görüşler yakalayıp somutlaştırın.

Yaşamımızda, hepimizin bazı görüş açıları vardır. Bunlar, dostluk, hatalarımız ve hayattan ne istediğimiz gibi şeyler olabilir. Sık sık bunları fark ettiğimiz zaman değiştiğimizi sanırız. Fakat genellikle bu böyle değildir. Neden? Çünkü bakış açılarımızı somutlaştırmadan harekete geçmeyiz ve fark etmenin etkisi yavaşça unutulur.

Belirlemek, somut hale getirebilmenin bir projesidir. Fikirlerimizi nasıl uygulayacağımızı ortaya çıkarır. Herhangi bir yardım yapmakta kararlı iseniz, bunun size ne yarar sağlayacağına dair bir plan yapın. Aksi takdirde, iyi niyetleriniz kimseye yardımcı olmayabilir.

İçinden çıkamıyorsunuz, biraz durun. Niye tökezlediğinizi analiz edin. Sorunla iç içe olun. Çabuk ve kolay çözüme gitmeyin.

3.Konuşmadan Önce Düşünün

"Deyimler Kitabında" Kral Şelomo şunu tavsiye eder: "Yanıt için acele etmeyin". Bilinçli bir yanıt vermek için ani tepkiler yerine, bilinçle tenkit edin.

Tenkitte, kabuğumuza çekilmek, daha sonra tenkitlerin kaynaklarına karşı atağa kalkmak olabilir. Seri ve ani tepkiler bir, savunma mekanizmasıdır ve çok etkili değildir.

Bir şeye tepki göstermeden önce, kendinize düşünmek ve değerlendirmek için bir şans daha verin. Ne ifade ettiğini düşünün.

Sizi inciten veya tahrik eden bir kişiye tepki vermek için bekleyin. Şu anda doğal olarak savunmadasınız ve daha sonra pişman olabileceğiniz birtakım şeyler söyleyip, yapmayın. Bağırmadan önce durun. Kendinizi tutup, ona kadar sayın.

Size bir soru sorulduğu zaman, yanıtlamadan önce düşünün. "Bilmiyorum" demekten korkmayın. Sizin görüşünüz sorulduğu zaman "Emin değilim, galiba öyle görünüyor" gibi şeyler söylemeyi öğrenin. Uzun vadede, bu size saygı kazandıracaktır.

4.Elinizdeki Analiz Edin

Bir şeyi okuduğunuz veya duyduğunuz zaman, bir kaç kelime ile konunun merkezine ve temeline inip, hemen bunu özetleyin. Öğrendikleriniz için düşünecek zaman ayırmazsanız, bu körü körüne başkalarının fikirlerini takip etmek olur. Birazcık bilgi gereken zamanı bulup, öğrenmeye değer ise, değerlendirmeye de değer demektir.

Bundan sonra, okuduğunuz ve duyduklarınızı değerlendirin. Bu yoldaki en verimli metod, her zaman sorduğunuz soruların bir listesini yapmaktır. Örneğin;

Kaynaklar tarafsız mıdır?

Gözle görülen kanıtlar nelerdir?

Hangi bölümü anlamadım?

Yaşamımdaki karışıklıklar, bunun sonuçları ve semereleri nedir?

Bu projeye bir şekil verin. Kendinize 'ne, nasıl, nerede?' diye birtakım belirleyici sorular sorun. Bir kağıda artıları ve eksileri yazın. Bu, topun yuvarlanmasını, yani size yolunuzda birtakım kurallar verecektir.

Bu soruları sormak, sizin araştırıcı yeteneklerinizin netleşmesi ve belirlenmesi için faydalı olacaktır. Aynı zamanda öğrendiklerinizi uygulamaya sokmakta yardımcı olacaktır. Teknik hakkında uzmanlaştığınız zaman, belki bu yöntem sizi biraz yavaşlatacaktır. Daha sonra normale dönecek ve ışık hızı ile öğrendiklerinizi analiz edip, daha iyi karar vereceksiniz.

5.Hazırlıklı Olun

Karşı karşıya kaldığınız bir sorunu değerlendirmek için, problem oluştuktan sonra daha güvenli hareket etmenizi sağlayacaktır. Sizi, yaşamınızı ateşleyecek veya etkileyecek bir durumdan önce ki -bu bir görüşme, aile beraberliği vb.