Rav İzak Peres'in Tsav Peraşası yorumunu dinleyebilirsiniz...
Rav İsak Alaluf'un Tsav Peraşası yorumunu izleyebilirsiniz...
Vayikra kitabının başlangıcında okunan aynı ismi taşıyan peraşa korban konusunda detaylı bilgiler verir.
Deraşa yapan her Rabi bizlere çocuklarımızı sinagoga alıştırmak konusunda sıklıkla telkinde bulunur.
Tsav peraşasında daha ilk pasuklarda şöyle bir ifade vardır: Tanrı Moşe'ye [şunları] söyleyerek konuştu: "Aaron ve oğullarına [şunları] söyleyerek emret: Ola'nın kanunu şöyledir..." (Vayikra 6:1-2)
Aftara – Tora’dan haftalık peraşanın okunmasının yanı sıra peygamber kitaplarından bir parça – okuma uygulamasının tesisi çok eskidir, en az 2000 yıl öncesine dayanır.
Tora’nın ve öngördüğü yaşamın anlaması en zor ögelerinden biri hayvanlarla gerçekleştirilen korbanlardır – ve bunun nedenleri barizdir.
Neden korbanlar? Şüphesiz, korbanlar, İkinci Bet Amikdaş’ın iki bin yıla yakın bir süre önce yıkılışından beri Yahudilik yaşamının bir parçası değildir.
İyi liderler limitlerini bilirler. Her şeyi kendi başlarına yapmaya çalışmazlar.
Korban Olgusunu Anlamak
Hahambaşı Rav İzak Haleva'nın Tsav Peraşası yorumunu izleyebilirsiniz...
5704 yılının Pesah gecesi Bergen Belsen’de toplanan Yahudiler ne olursa olsun Pesah boyunca ekmek yemeyeceklerini ve hamets yaşağına uyacaklarını ifade ederler.
Tora zor emirleri ifade edeceği zaman “emret” anlamına gelen “tsav” sözcüğünü kullanır.
Ümitsizliğe yerin olmadığını anlatmaya çalışacağımız bu yazımızda öncelikle Yahudiliğin bu kavrama nasıl baktığını öğrenmeye çalışalım: Rabi Eliezer Papo tarafından kaleme alınan Pele Yoets adlı eserde bu kavram asla düşülmemesi gereken bir durum olarak verilmektedir.
Tanrı; Moşe'ye, Mişkan'daki korban ibadetini gerçekleştiren Koenler olarak, Aaron ve oğullarına görev ve haklarını bildirme talimatını verir...
Tanrı; Moşe'ye, Mişkan'daki korban ibadetini gerçekleştiren Koenler olarak, Aaron ve oğullarına görev ve haklarını bildirme talimatını verir.