Pesah Felsefesi

Pesah Seder - DüzeniR. Simon Jacobson, Seder'in asıl amacının günlük hayatı, korkularımızı, bizim ilerlememizi engelleyen kısıtlamalarımızı, tutukluklarımızı, bağımlılıklarımızı aşmak olduğunu vurgular.

tada varmaDünyanın herhangi bir yerine yapılan bir turistik gezi, yanınızda orasıyla ilgili kalıcı bir şey getirmediğiniz takdirde de anlamlı olur mu?

dort cocuk nesilRabi Yitshak Schneerson Dört Çocuğu çağdaş Yahudi toplumuna benzetir. 

Basit Olabilmek“Bu ne?”… Basit bir çocuktan gelen basit bir soru. 

tek ruhhAgada, Mısır’a 70 kişi olarak inildiğini belirtmektedir.  “Yetmiş kişi” anlamındaki ifade Şivim Nefeş’tir. 

dort cocuk

Pesah Sederi, “dört” sayısı etrafında dönmektedir. Bu açıdan, dört çocukla, Agada’nın başında geçen dört soru arasında bir tür bağın olduğunu görmek pek şaşırtıcı olmayacaktır. Ama nedir bu bağ?

ebeveyn hitapİnsanın hayvandan farkını sorsak, “İnsan soru sorar” cevabı hiç de yanlış olmayacaktır.

bedikat hametsTanrı bizleri Mısır'dan çıkışa en uygun mevsimde çıkarmıştır.

Had GadalyaSeder sona ermiştir. Tam arkanıza yaslanıp, Pesah gecesini gerektiği gibi geçirmiş olmanın rahatlığıyla keyif yapmayı beklediğiniz bir anda, içtiğiniz dört bardak şaraptan kaynaklanan hafif uykunuzdan, bir anda masa etrafındakilerin neşeli ve yüksek bir sesle söylemeye başladıkları geleneksel şarkıyla silkinirsiniz:

dusundurdukleriSeder, Pesah'a özgü özel bir uygulamadır ve (Erets-Yisrael dışında) bayramın ilk iki gecesinde gerçekleştirilir.