Haftanın altı günü bir şeyleri inşaa ederek, bir şeyleri başarmak için çabalayarak dünya ile yarışırız. Şabat ise yaratıcı çabalardan dinlenmek anlamına gelen '' Menuha'' yı yaşarız.
Devamını Oku...Yahudilerin, yaşadıkları her yerde Şabat'ın korunmasına yönelik kavramları açıklamaya hazır olmaları gerekiyordu. Çünkü çevredeki milletlerde Şabat'a denk bir gün yoktu.
Devamını Oku...Şemot-Çıkış 16:22-30,Cuma günleri Şabat için yemeğin nasıl hazırlanması gerektiğini anlatır. Ve altıncı gün herkese iki parça olmak üzere her zamankinin iki katı mana ( ekmek ) topladılar. Ve topluluğun reisleri...
Devamını Oku...Şabat, haftanın yedinci günü için verilen isimdir. Tora bize '' Altı gün iş yapacaksınız ve yedinci gün...'' der.
Devamını Oku...Şalom Alehem, Malahe Aşaret, Malahe Elyon, Mimeleh Malhe Amelahim Akadoş Baruh U: (3 kere)
Devamını Oku...Talmudik zamanlardan günümüze dek Cuma akşamları ailece yenen Şabat yemeği tüm dünyaya yayılmış Yahudi ailelerin özenle uygulamaya çalıştıkları en önemli Yahudi geleneğidir.
Devamını Oku...Tanrı Moşe'ye "Hazinemde çok değerli bir hediyem var. İsmi Şabat'ır; 0'nu Bene-Yisrael'e vermek istiyorum. Git ve onların fikrini sor" dedi. Bene-Yisrael de büyük bir istekle Şabat'ı kabul etti. Asırlarca onu yaşattı ve...
Devamını Oku...