Şavuot Felsefesi

aşkı anlatan kitap

R. Jonathan Sacks zt”l Bet Amikdaş’ın ziyaret edildiği Üç ziyaret bayramı- Şaloş Regalim’de (Pesah-Şavuot-Sukot) geleneksel olarak okuduğumuz kitapları- megilotu çarpıcı bir şekilde aşk teması altında birleştiriyor ve gözümüzün önünde olan ve yıllarca tekrar tekrar okuduğumuz metinlere yine farklı bir bakış açısı getiriyor.

ruth3

1-Rut, bir “ger tzeddek”dir. Hiç bir beklentisi olmadan kayınvalidesinin dinini kabul eder.

Şavuot'ta neden Rut'un Kitabı okunur?1-Şavuot, Kral David’in doğum ve ölüm yıldönümüdür. Rut ve kocası Boaz, Kral David’in büyük büyükanne ve büyük büyükbabaları olduğu için. 

Rut'un kitabında kim kimdir?ELİMELEH: Yeuda Krallığı’nın soyundan gelen Nahşon ben Amminadav’ın oğlu.

megilat rut kitabı

1-Kıtlık ve Göç

1 Hâkimlerin egemenlik sürdüğü günlerde İsrail'de kıtlık başladı.

Alçakgönüllülük ve Sinay DağıMidraşa göre Tanrı Tora’yı vermeye hazırlandığında tüm dağlar öne çıkarak Tora’nın kendileri üzerinde verilme gerekçelerini sıralarlar:

omer ve savuotPesah’ın 2. gecesinden başlayarak Şavuot’a kadar 49 gün “Omer” sayma emri, Tora’nın en ilginç emirlerinden biridir.

Tora öğrenimiAnglo-Yahudi mizahçı Hayim Bermant, Şavuot'un, en sevdiği bayram olduğunu söyler. Neden?

bilim kurguBüyük bir bilim adamı, uzak bir yıldıza bir uzay gemisi göndermeye karar verir.

Book of Ruth

Şavuot bayramında Rut kitabını okuma adeti vardır. Bu kitabın bir açıklaması olan Nahalat Yosef, bu kitapla ilgili ilginç bir bakış açısı sunar.

teori ve uygulamaŞavuot bayramının ana konusu şüphesiz, Yahudiliği ve bir halk olarak varlığımızı ayakta tutan, besleyen ana sütun Tora'nın verilişidir.