Sürgündeki İlk 300 Yıl

Sürgün HayatıHiçbir halk Romalılara karşı Yahudilerden daha fazla başkaldırmadı ve onları daha çok insan gücü ve maddi kayba uğratmadı. Ancak bunu yaparken kendileri de çok büyük bir bedel ödedi.

Mişna ve Talmud'un TamamlanmasıAdrianus'un zulümleri sırasında çeşitli zamanlarda bilgeler saklanmak zorunda kaldı, buna rağmen M.S. 122 yılında Uşa'da yeniden toplanmayı başardılar ve bir sessizlik döneminde, M.S. 158 yılında Yavne'ye yerleştiler.

Hristiyanlığın TohumlarıGeçen bölümü tamamlarken 3. yüzyılda, Talmud'un oluşturan Mişna ile Germara'nın yazılışında kalmıştık. Şimdi Roma İmparatorluğu'nun Yahudiliği kabul etmek üzere olduğu dönemdeyiz... Yahudilerin üzerinde çok kötü bir etkisi olacak olan bir hamle. Yine de bu öyküyü anlatmadan önce 1. yüzyıla, Bet-Amikdaş'ı hâlâ ayakta olduğu zamanda geri dönmeliyiz.

Paul'den Konstantin'eYeruşalayim'deki İsa mezhebi ufak kalmayı sürdürdü. Yahudiler arasında bir türlü yayılmıyordu. Gerçekten de Yahudilerin gözüne itici görünüyor, İsa'nın takipçileri ise sapkın olarak nitelendiriliyordu.