1000 yıl: Dinsel ve Ekonomik Açıdan

Babil YahudileriBabil Yahudilerinin öyküsü, Babillilerin eski Asur İmparatorluğu'na karşı seferlerinin parçası olarak Yisrael'e ilk saldırılarının yer aldığı M.S. 434 yılında başlar. Babilliler bu ilk akın sırasında ne Bet-Amikdaş'ı yıktı, ne de Yahudileri sürgüne yolladı. Ancak en iyi ve başarılı Yahudilerin 10.000'ini tutsak almayı başardılar.

ispanyol

İslam orduları Avrupa'da giderek daha geniş toprak parçaları fethederken Ortadoğu Yahudileri Müslüman Avrupa'da yeni fırsat kapılarının kendileri için açıldığını gördü.

Türk Yahudi Tarih Notları

Osmanlı Türk Yahudi Tarihçesi

Haçlı SeferleriMerkezi Konstantinopolis'te bulunan Bizans (Doğu) İmparatorluğu, Hristiyan kilisesine hakim olduğu sürece, Konstantinopolis piskoposu ile Roma piskoposu arasındaki güç dengesini korudu. Bizans İmparatorluğu çöküşe geçtiğinde, Roma kendisini göstermeye başladı.

Kara Ölüm14. yüzyılda "Kara Ölüm" olarak bilinen hıyarcıklı veba Avrupa'yı vurdu. O zamanlarda insanların hastalıklara nelerin sebep olduğu ve hijyen yokluğunun bakterinin yayılmasına neden olduğu hakkında hiçbir fikri yoktu.

EngizisyonHaçlı Seferleri'ni tartıştığımızda, Kilise'nin Ortadoğu'da Müslümanlara karşı savaşını ele almıştık. Şimdi ise Kilise'nin Avrupa'da Müslümanlara karşı savaşını ele alacağız. Bu savaş Müslüman Mağribilerin 711 yılında İspanya'ya gelmesi ile başladı ve düzensiz bir şekilde, yıllar boyunca sürdü. Hıristiyanların onları alt etmesi uzun zaman aldı. İlk düşen Müslüman kalesi 1085'te Toledo, sonuncusu ise 1492'de Granada idi.

Martin LutherYahudi tarihinin vakum ortamında gerçekleşmediğini ve geniş anlamda dünyada olup biten her şeyin Yahudileri önemli bir şekilde etkilediğini her zaman aklımızda tutmalıyız. Avrupa'yı sarsan önemli olaylardan biri de Proteston Reformu oldu.

Polonya YahudileriŞimdi incelemekte olduğumuz tarih dönemi, tarihçilerin 1350 ile 1650 yılları arasında yerleştirdiği ve Rönesans olarak bilinen dönemdir. Rönesans "yeniden doğuş" demektir. Neyin yeniden doğuşu? Bilginin.