Yazdır

Uzun bir yolculuğa çıkanın yanında yeteri kadar para olmasını sağlayın

Talmud`a göre, iyilik yapma niyetiyle yolculuğa çıkanları Tanrı korur. şöyle ki: "Bir mitzva yapmak için yolculuğa çıkanın (gönderilenin) başına hiçbir kötülük gelmeyecektir" (Pesahim 8b).

Bu öğretiye dayanarak dindar Yahudiler arasında şöyle bir gelenek gelişmiştir: Bir insan uzun ve özellikle tehlikeli bir yolculuğa çıktığında, akraba ve arkadaşları, varacağı yerde hayır işlerinde dağıtılmak üzere ona bir miktar para verir.

Yapılan bu bağışlar sayesinde başta sadece bir iş gezisi veya tatil gibi görünen bir yolculuk, hayırseverlik mitzvasının yerine getirildiği bir fırsat olarak değer kazanır. Bu şekilde toplanan tutarlara "şaliah mitzva" parası (yola çıkanın [gönderilenin] iyilik yapması için gerekli para) adı verilir.

Rav Telushkin`in babası bu geleneği çok ciddiye alırdı. Oğlu yolculuğa çıktığında, dilencilere veya uygun göreceği muhtaç kişilere dağıtmak üzere ona bir miktar para verirdi. Örneğin Rav Telushkin İsrail`e gittiğinde, en başta Ağlama (Batı) Duvarı`nı ziyaret eder ve babasının verdiği parayı orada rastladığı dilenci veya fakir kişilere dağıtırdı.

Özellikle tehlikeli bir yolculuğa çıkan kişilere para vermek, çok değerli bir davranış sayılır. 60`lı yılların sonlarında Rav Arieh Levine, Magen David Adom`a (Kyzılay kurumunun İsraildeki karşılığı) kuşatma altındaki Afrika`nın Biafra bölgesinde açlıktan ölenlere yardımcı olma niyetiyle bir bağış yolladığında, bu kurumun başındaki kişi, Biafra`ya gönderdiği temsilciye şöyle demişti: "Bu, Rav Arieh`nin katkısı... büyüklerimiz ne der bilirsin, bir mitzva yapmak üzere gönderilen kişilerin başına hiçbir kötülük gelmez."

Bundan böyle uzun bir yolculuğa çıkan birine rastladığınızda ona, hayır işlerinde kullanması için bir miktar para verin. Yapacağı "mitzva`nın" yanısıra bu davranığınız, yolculuğa çıkan kişinin gözünde gezinin anlamını tamamen değiştirecektir. Bu kişi tatil veya iş niyetiyle yapacağı yolculuk sırasında, bağışı nasıl kullanacağına veya kime vereceğine karar vermek için sadece birkaç dakikasını harcayacak, daha sonra da parayı dağıtmak için yine sadece birkaç dakikasını feda edecektir.

Bir iş yolculuğuna veya tatil seyahatine başlamak için bundan daha iyi bir yol aklınıza geliyor mu? ***