Yazdır

İbranice'de ta'anit dibur terimi "konuşma orucu" anlamına gelir. Eski zamanlarda önde gelen Yahudi bilginlerinden bazıları, uygun olmayan konuşmalardan kaçınmak ve manevi konulara daha çok odaklanabilmek için arada bir bu oruca başvururlardı. Anlatılanlara göre Rav İsrael Salanter, Yom Kipur'dan önceki kırk gün boyunca mümkün olduğu kadar konuşmaktan kaçınmaya çalışırdı.

Konuşma orucu gayret isteyen zor bir iştir. Günümüzde artık bu orucu uygulayan fazla insan kalmamıştır. Ancak Rav Telushkin'in evinde şu ilginç uygulamaya arada bir başvurulur: "Eşim ve ben belli zamanlarda bir 'şikayet orucu' uygularız. Bir hafta boyunca her türlü şikayet ve yakınmadan kaçınmaya çalışırız."

"Bu tip bir uygulamaya çoğunlukla, ardı arkası kesilmeyen bir şikayet ve homurdanma döneminden sonra başlarız. Bu gibi dönemlerde ikimizden biri, ne kadar zor bir hafta veya ay geçirdiğimizi anlatarak bol bol şikayet ederiz. Bu cins şikayetler en başta hoşgörü ile dinlenir. Ancak bir müddet sonra diğer eş de, o hafta veya ay boyunca çektiği sıkıntıları aklına getirmeye başlar."

Bu tip tartışmalar çok seri bir şekilde iki tarafın ayrı ayrı çektiği zorlukların arka arkaya listelenmesi yönünde gelişir. Tartışma sona erdiğinde, her iki taraf yaşamında kötü giden her türlü olayın farkına varmıştır ve her iki taraf perişan durumdadır.

Dennis Prager şöyle düşünmektedir: "Çoğu insan, ortada onları mutlu edecek bir şey olmadığı müddetçe, kendini mutsuz hisseder. Halbuki, ortada mutsuz olacak bir neden olmadığı müddetçe mutlu olmak, çok daha olumlu bir yaklaşımdır."

Mutluluğa doğru küçük bir adım atmanın yolu, bir müddet için şikayet moratorıumu ilan etmekten geçer. Bu şekilde davrandığı zaman insan, yaşamında düzgün giden şeylerin daha kolay farkına varır. Eski bir Amerikan atasözünün öğrettiği gibi: "Sahip olmadığınız ancak arzu ettiğiniz şeyler için minnettar olamayacaksanız, bari sahip olmadığınız ve arzu etmediğiniz şeyler için minnettar olmaya çalışın."

Bir gün veya bir hafta boyunca şikayet etmeden yaşayabilen bir aile, kendine çok daha hoş bir yaşam ortamı yaratacaktır. "Şikayet orucu" ilan eden insanlar, yaşamlarındaki güzelliklere ve minnettarlık duygularına çok daha fazla odaklanma fırsatı bulacaklardır. ***