Yazdır

kizginPatlamadan önce düşünmeniz gereken üç şey:
Çabuk kızan bir insansanız aşağıdaki üç cümleyi bir kâğıda yazıp her zaman yanınızda bulundurmaya çalışın. Patlamaya hazır olduğunuzda veya başkalarını yaralayabilecek veya onları aşağılayabilecek bir şeyler söylemek üzere olduğunuzda, o kâğıdı ortaya çıkarın ve orada yazılı olanlar hakkında biraz düşünün.

Bu sözler sekiz yüz sene kadar önce, ortaçağda yaşayan en önemli Yahudi bilginlerinden biri olan Rav Menahem Meiri tarafından Sefer Hamidot adlı eserinde kaleme alınmıştı. Meir'in anlattığına göre bir Kral, hizmetçisine şu talimatı vermişti: "Kızmak üzere olduğumu gördüğünde bu sözleri bana göster" -

- Sen bir yaratılansın, Yaratan değilsin.
- Etten ve kemikten oluştuğun için günün birinde yok olacaksın.
- Eğer sen merhametli davranırsan, Tanrı da sana merhametini gösterecektir.

Özellikle Şabat gününde sakin olmaya çalışın. Yahudi düşünürleri Şabat'ı tarif ederken ondan, sıkıntı dolu bir dünyada huzuru bulabileceğiniz bir barış "adası", aile ve arkadaşların bir araya gelmeye odaklanacakları bir gün olarak söz ederler.

Bu durumda Şabat günü boyunca ve Şabat'tan önceki telaşlı hazırlık süresinde tahrik edilseniz bile kızmamaya çalışın. Geleneksel Şabat selamı olan Şabat Şalom (Şabat'ınız barış içinde geçsin) sözcüklerinin, eviniz ve aileniz dahilinde yalan yere kullanılmasına sebep olmayın.

Bu düşüncelerin ışığında biz de, her Cuma akşamı, Şabat Şalom demeyi ihmal etmeyelim...