iyilik"Bir buyruğu yerine getirme fırsatı karşınıza çıkmışsa, hiç beklemeden gereğini yapın." 


Mehilta Bo, Peraşa 9

Başkalarına karşı iyilik yapma dürtüsü hepimizde zaman zaman su yüzüne çıkar. Ancak hemen harekete geçmezsek, yerine getirmemiz zorlaşır. Örneğin bir hastayı ziyaret etmek gerekiyorsa, içimizde bu ziyareti yerine getirme isteği belirdiğinde hastaneye hemen gitmez veya bu mitsva için belirli bir zamanı hemen tespit etmezsek, bu işi çoğunlukla yerine getirmeyiz.

Bazen de, başkalarına karşı haksızlık yaptığımızı hissettiğimizde, özür dileme veya vermiş olduğumuz manevi zararı telafi etme isteğine kapılırız. Ancak bu istek çok çabuk geçer ve bunun sonucunda o kişiyle temas kurmayı genellikle ihmal ederiz. Ya da, bir ailenin zor durumda olduğunu duyduğumuzda, kalbimizdeki dürtüye uyarak onlara yardım etmeyi düşünebiliriz. Ancak yardım çekini hemen yazmazsak, bunu yapmayı çoğunlukla unuturuz.

Bugün veya bu hafta boyunca, iyilik yapma dürtüsü içinize dolduğunda, "kalbinizin nasıl sızladığını, bu yüzden de ne kadar iyi bir insan olduğunuzu" düşünmekle kalmayın.

Bunu yapacağınıza, hiç vakit geçirmeden, harekete geçin. Rav'ların öğrettiği gibi, "bir buyruğu yerine getirme fırsatı karşınıza çıkmışsa, hiç beklemeden gereğini yapın." Bunu yapın. Hemen şimdi.