Bu duayı tekrar hatırlayalım:

İnsanoğlu, aşağıda sıralanmış kuralları yerine getirirse, daha bu dünyadayken ödüllendirilir. Gerçek ödül ise Gelecek Dünyada onu beklemektedir. Ve işte kurallar şunlardır:

Anne ve babaya saygı göstermek;

İyilik yapmak;
Öğrenim Ocağında (Evinde) sabah ve akşam erkenden hazır bulunmak;
Misafirleri layıkiyle ağırlamak;
Hastaları ziyaret etmek;
Bir evliliğin oluşmasında katkıda bulunmak;
Ölülere [mezara kadar] refakat etmek;
Duaların anlamı üzerinde düşünmek;
İnsanlar arasında barışı sağlamak;
Ve Tora'nın öğrenimi hepsi için eşit olacaktır.

Yerine getirildiğinde hem bu dünyada hem de Gelecek Dünyada ödüllendirileceği vadedilen bu on emri okuduğunuzda bir an için duraklayın ve kendi kendinize bunlardan bir tanesini bugün yerine getirmek için neler yapabileceğinizi düşünün:

-Anne ve babaya saygı göstermek: Anne ve/veya babanıza saygılı davranmak için bugün ne yapabilirsiniz? Onlar için neler yapabilirsiniz? Onları sevdiğinizi ve onlara saygı gösterdiğinizi gösterecek neler söyleyebilirsiniz? En azından onları bugün ziyaret edin veya onlara bir telefon edin. Eğer anne veya babanız artık hayatta değilse anılarına saygı göstermek için ne yapabilirsiniz? Belki onların adına bir hayır kurumuna bir bağış yapmak isteyebilirsiniz. Veya onlardan edindiğiniz değerli bir öğretiyi başkasına aktarmak isteyebilirsiniz. Veya kardeşiniz için onların isteği doğrultusunda bir iyilik yapabilirsiniz. Bütün bunlar doğal olarak halen hayatta bulunan anne ve babanız için de geçerli olan davranışlardır.
-İyilik yapmak: Tanıdığınız insanları bir bir gözden geçirin. Önce ailenizden ve yakın arkadaşlarınızdan başlayın, ve yavaş yavaş daireyi büyütün. Bu insanların ne gibi iyiliklere ihtiyaçları olabilir? Yardım etmek için ne yapabilirsiniz? Belki de bazıları için sadece birkaç merhametli söz yeterli olabilir. Daha yaşlı bir kişi belki de sakin, rahatlatıcı bir telefon sohbetini özlemektedir. Başkaları ise hayatlarındaki çetrefil bir problem hakkında fikir alış verişinde bulunmak ihtiyacını hissedebilir.

Örnek: Telefonunuz çalar. Hattın öbür ucunda eski bir arkadaşınız var. Karısına kısa bir süre önce kanser teşhisi konmuş. Sizinle, doktorların ona verdiği çeşitli (bazen de çelişkili) öğütleri gözden geçirmek istiyor. Asıl istediği ise sizinle uzun uzun, acele etmeden, bu konu hakkında sohbet etmek. Karşınızdakinin söyleyeceklerini can kulağı ile ve onun hislerine katılarak dinlemek de bir gemilut hesed eylemidir.

Belki de sizden beklenen çok daha somut bir katkı. Örnek: İşini yeni kaybetmiş bir arkadaşınız var. Bir taraftan da yeni bir iş aramakla meşgul. Tanıdıklarınız arasında bu arkadaşınıza bir iş teklif edebilecek kişiler olup olmadığını bir gözden geçirin.

Gerçekten de hırslı bir insansanız, tanıdığınız herkesin bir listesini yaptıktan sonra onlar için yapabileceğiniz iyilikleri tek tek düşünmek isteyebilirsiniz. Bütün bu yazdıklarınızı bir gün içinde yapmaya kalkışmayın. Belki de sadece bir tanesini gerçekleştirebileceksiniz. Ancak iyilik yapmayı planlamanın bile çok faydalı bir yönü vardır: Size muhakkak bir şeyler yaptırır. ***