Yazdır

"Konuşma Ahlakı" konusunda düzenlediği çalışma grupları sırasında önde gelen eğitmen Rav'lardan biri seminerlerine katılanlara şu soruyu yöneltir: "Hayatınız boyunca başınızdan geçmiş ve bu sınıftaki arkadaşlarınız tarafından öğrenilse sizi utandıracak en az bir olayı anımsamaya çalışın."

Çok sıkıcı hayatları olanlar, hafızaları zayıf olanlar ve yalancılar hariç hemen hemen herkesin aklına böyle bir olay geldiğinden birçok kişi elini kaldırır.

Aslında kişilerin açığa çıkmasından sıkıldıkları "utanç verici olay" çoğu zaman, banka soygunu veya benzeri ciddi bir suçtan çok daha önemsizdir. Ancak kişiye göre o olay bir "skandal" görünümünü taşıdığından, başkalarının gözünde küçük düşeceğini düşündüğü için konunun ortaya çıkmasından çekinir.

Talmud kişiler hakkında bilinen özel bilgileri kullanarak onlara zarar vermeyi yasaklar. Örneğin eskiden suç işleyen biri sonradan dindar olduğunda ona, "geçmişte yaptıklarını hatırlıyor musun?" demek hatalı ve yasaktır.

Biriyle tartıştığımız veya ondan hoşlanmadığımız zaman o kişi hakkında konu ile ilgisi olmayan, fakat kişiyi utandıracak nitelikte bilgiler yayma eğilimi gösteririz. Çoğu zaman bu davranışımızın hatalı olduğunu kabullenmek istemediğimiz için de, bu bilgileri yaymanın neden gerekli olduğunu açıklamak için parlak bahaneler icat ederiz.

Eğer bu yönde davranmaya eğiliminiz varsa bu dürtünüzü frenlemeye çalışın. Tartışmanız, kavga etmeniz gerekiyorsa bile bunu adil bir şekilde yapın.***