Yazdır

*''Yahudi Değerleri Kitabı'' 41. HAFTA
282. Gün, Pazartesi

Hata işlemeye yeltendiğinizde

Yukarıdaki varlığın farkında ol: Gören bir göz, duyan bir kulak, yaptığın her hareketin kaydedildiği bir kitap.

- Pirkei Avot 2:1

Bir süre önce, Amerikan kamuoyunu bir sene kadar meşgul eden bir olayda başkan, Beyaz Saray'daki görevi sürmekteyken cinsel bir ilişkiye taraf olmuştu. Başkanın hareketleri hem düşüncesiz hem de iğrençti. Örneğin bir yandan bir kongre üyesi ile Amerikan kuvvetlerinin yurt dışına tehlikeli bir bölgeye göreve gönderilmesini tartışırken aynı anda sevgilisi ile cinsel ilişkisini sürdürmekteydi. Olay ortaya çıktığında başkan, kadın, başkanın karısı ve kızı tarif edilemeyecek kadar çok utanmışlardı.

Bazılarına göre belki de bu olaylar kamuoyuna hiç sızdırılmamalıydı. Yine de burada bütün kabahat başkandaydı. Onu hiç kimse bu şekilde hareket etmeye zorlamamıştı. Davranışlarının tek sorumlusu kendisiydi.

Benzer bir şekilde dürüst olmayan iş ilişikilerine taraf olmayı seçen kişiler, yaptıkları su yüzüne çıktığında utançlarından saklanacak delik bulamayacaklarını hiçbir zaman akıllarından çıkarmamalıdırlar.

Bütün bu sıkıntılar bir aile büyüğünün bu konu ile ilgili şu öğüdü ile bir nebze önlenebilir. Eğer siz de hata işlemeye meyilliyseniz, bu sözleri bir kağıda yazıp onları her zaman yanınızda bulundurmanızda fayda vardır:

"Hatalı olduğunu düşündüğünüz bir hareket yapmak üzere olduğunuzda, ertesi sabahın New York Times gazetesine man?ete çıkabileceğinizi bir an için gözünüzün önüne getirin.Eğer bu da sizi endişelendirmiyorsa, hiç durmadan yolunuza devam edin. Aksi takdirde yaptıklarınıza anında son verin." ***