Yahudi yasaları açısından insanın anne ve babasına bağlılığı olağşanüstü bir önem taşır. Gerçekten de, "Anne ve babana saygı göstereceksin", belki de "On Emir" arasında en çok bilinen buyruktur.

Ancak eşinizle anne veya babanız arasında geçimsizlik yaşanıyorsa, Yahudi etik kurallarına göre eşinize olan bağlılığınız önde gelmelidir. Bu yükümlülüğün temelini, evlilik kurumunu Tora'da ilk olarak gündeme getiren şu mısrada bulabiliriz: "Bu nedenle adam annesini babasını bırakıp karısına başlanacak, ikisi tek beden olacak," (Bereşit 2:24).

Evlilik, insanın anne ve babasının evini terkederek, yeni bir ev kurması anlamına gelir. Bu kuruma ilk adımlarını atan eşler, öncelikle yeni kurdukları yuvaya başlı olmaları gerektiğini çok iyi bilmelidirler.

Bu durumda, eşinizle anne veya babanız arasında bir anlaşmazlık çıktığında, eşinizle aynı fikirde olmasanız bile, onunla anne veya babanızın önünde tartışmamaya özen göstermelisiniz. Bu gibi durumlarda uygulanacak en iyi yöntem, eşinizle özel olarak görüşerek hislerinizi ve fikirlerinizi ona açıklamanızdır. Aksi takdirde eşiniz, anne ve babanızı ondan daha çok sevdiğiniz sonucuna varabilir.

Benzer şekilde, eşinizle aranızda olabilecek hoşnutsuzlukları anne veya babanızla paylaşmanız da doğru değildir. Sorunlarınızı eşinizle bire bir görüşmeye çalışın. Gerekirse bir uzmana veya yakın arkadaşınıza danışın. Bu tür hislerinizi anne veya babanızla paylaşma konusunda çok dikkatli olun. Zira büyük ihtimalle anne veya babanız, bu tür sorunlara en iyi çözümü üretecek insanlar değildir. Genelde en iyi yardım, sizi objektif bir şekilde değerlendirebilecek insanlardan gelir. Ancak, kendi çocuklarının çıkarları söz konusu olduğunda, çok az anne veya baba objektif şekilde hareket eder.
Diğer taraftan eşinizle aranızdaki gerginliğe sebep olan kişilik özellikleriniz, anne veya babanızın da özelliklerinden biri olabilir. Bu da onların durumu objektif olarak değerlendirmelerine engel teşkil edebilir.

Eşiniz arzu etmedikçe anne veya babanızın evinize taşınmasına izin vermemeniz gerektiği, çeşitli "responsa"larda Rav'lar tarafından dile getirilmiştir. Unutmamak gerekir ki bu hükümler, Yahudi yasalarının daha çok erkeğin tarafını tuttuğu dönemlerde kaleme alınmıştır. O zamanlar, anne veya babanın taşınmasına karşı olan genellikle gelindi.

Bu düşüncelerin ışığı altında anne ve babalara verilecek mesaj nedir? Çocuşunuzun evliliği ile ilgili sorunlara karışmamaya özen gösterin. Gelin veya damadınız hakkında eleştiri yapmadan önce çok iyi düşünün. Eski bir Yahudi atasözünün dediği gibi: "Her kayınvalide, gençliğinde kendinin de bir gelin olduğunu hiçbir zaman aklından çıkarmamalıdır." ***