Yazdır

aile perasasiGüçlü bir insan olmak demek, çok ağır bir şeyi kaldırabilmekten çok daha fazlasıdır.

Bu haftanın peraşasında, Atalarımızdan ikincisi, Avraam'ın oğlu Yitshak'ı okuruz. Alimlerimiz, Yitshak'ın en önemli karakter özelliklerinden birinin, 'gevurah' olduğunu öğretir. Yani, kendi kendini kontrol edebilmek ve zor olsa bile doğru olanı yapabilmek... Hepimiz bu özelliği ondan miras edindik ve asıl güç bu sayede her zaman elimizde olabilir.

HİKAYE
KIRK KİLO

"Robi'yi alıyorum". 
"Belki bir sonrakinde beni seçer" diye düşündü Yoel olumlu bir halde. 
"Metin'i seçiyorum..."
Hayır...
"ve… Gil…”
Yoel mahalle arkadaşlarıyla futbol oynamayı çok severdi ama takımlar seçilirken, sırada durmaktan nefret ederdi. Çünkü her zaman en son seçilen kişi olurdu. Sadece Metin, beş yaş küçük kuzenini getirdiğinde durum bir kereliğine değişmişti..
"Sanırım Ceki'yi alacağım."
Evet, yine sonuncuydu. Ne bekliyordu ki? 40 kiloyla, paltoyla dursa bile, kürdan gibi bacaklarıyla kimse onu futbol oynamaya uygun görmüyordu. 
"Haydi Yoel sen bizdensin. Ama dikkat et, bugün hava çok rüzgarlı. Bir yerlere uçup gidersen seni bulamayız..." diye şakalaştı takım kaptanı Deni, dev gibi kollarını Yoel'in omzuna atarak. 
Keşke, Deni ya da diğer arkadaşlarım gibi yapılı biri olsaydım, o zaman hemen seçilirdim. Diye düşündü Yoel. 
Çocuklar oyuna başladılar ve iyi vakit geçirmeye koyuldular. Deni topa öyle bir vurdu ki, sanki etrafta sert bir rüzgar esti. Çocuklar havalanan topu izlediler ve birden ŞANGIR! Top, Sami Bey'in camından içeri girivermişti...
Herkes deli gibi koşuşturmaya başladı. Bay Sami her zaman, evinin yakınlarında oynadıkları için onlara kızardı. Şimdi, hele bir de camını kırmışken herkes, çok feci kızacağından emindi! Hızla kaçan Deni'yi takip ederek, çitlerden atladıklarında tehlikeden kurtulacaklarını biliyorlardı. Yoel de onların peşinden koşmaya başladı, ama sonra...
"Hey, off, bu sefer yakalanıyorduk!" dedi Deni, nefes nefese arkadaşlarına dönerek. "en azından hepimizi zamanında kaçabildik.. Hey, bir dakika… Yoel nerede?"
"AA, o arkada kalmış!" dedi Metin çitlerin arkasını göstererek. "işte orada, Bay Sami ile yüz yüze konuşuyor!"
Yoel, kıpkırmızı olmuş yüzüyle kendine yaklaşan Bay Sami'yi gördüğünde sakin olmaya çalıştı. O da herkesle beraber kaçabilirdi ama bir şekilde doğru gelmedi ona. Ne de olsa penceresini kırmışlardı. En azından zarar ödenmeliydi. 
"Çok özür dileriz Bay Sami." Dedi Yoel. "bugünden itibaren sizin evin yakınında oynamayacağız. Camın parasını bu hafta içinde toplayıp size vereceğiz, söz veriyorum."
Yoel, Bay Sami, çok daha sakin bir şekilde evine doğru yürümeye başladığında alnındaki terleri sildi. Bay Sami, toplarını bile geri verdi. Yoel arkadaşlarına döndüğünde, herkesin şaşkınlıkla kendisine baktığını gördü. 
Ertesi gün Yoel, sıraya girdiğinde hayal kuruyordu. Yine en sona kadar beklemesi gerektiğini biliyordu. Aniden omzuna birinin dokunduğunu hissetti. "haydi gel" dedi metin ona. 
"Efendim?"
"Dani, seni takımına seçti. Haydi onu takip et." 
Yoel, hala sırada seçilmeyi bekleyen çocuklara baktı. Bu şaka mıydı yoksa? Kendine gülümseyen Deni'ye baktı. 
"Doğru Yoel, seni ilk seçtim. Dün ne yaptığını gördükten sonra, hepimiz kaçarken, Bay Sami ile konuşmanı duyduğumda, senin aramızdaki en güçlü ki olduğunu anladım."

TARTIŞMA SORULARI
Soru: Deni, ilk başta Yoel hakkında ne düşünüyordu?
Cevap: Onun zayıf, kendilerinin güçlü olduğunu düşünüyorlardı çünkü onlar daha cüsseliydi. 
Soru: En sonunda ne hissettiler? 
Cevap: Deni, Yoel'in nasıl kaçmayıp doğru olan yaptığını gördü ve onun aralarındaki en güçlü insan olduğunu fark etti.

6-9 YAŞ 
Soru: O gün çocuklar güç ve güçsüzlük hakkında ne öğrendi?
Cevap: Onlar, bir insanı güçlü yapan özelliklerin fiziksel olduğunu düşünüyorlardı. Ama içlerinde fiziksel olarak en zayıf olan Yoel, pencereyi kırdıktan sonra sorumluluğu üstüne alabilen tek kişi oldu ve diğerleri, zor olsa da doğru olanı yapmayı gerektiren içsel bir gücün varlığını gördü. Bunun kasların büyüklüğüyle hiçbir ilgisi yoktu. 
Soru: Sizce hangi tip güç daha önemlidir? Neden?
Cevap: Güçlü ve sağlıklı olmak iyi bir şeydir ve vücudumuza ve sağlığımıza iyi bakmak Tora'daki mitsvalardan biridir. Ama bundan daha da önemlisi, manevi gücümüzün, içsel kuvvetimizin, yani, zor olsa da doğruyu yapabilmenin yerinde olmasıdır. 
Manevi Çalışma: size zor gelen ama etik olarak doğru bir şey yapın.

10 YAŞ VE ÜSTÜ
Soru: Alimlerimiz, bir insanın surlarla çevrili bir şehri fethetmektense, içsel negatif eğilimleri fethetmesinin daha zor olduğunu öğretirler. Siz bundan ne anlıyorsunuz?
Cevap: Hepimiz iki dünyada yaşarız. Biri, istediğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz şeyleri almak için mücadele ettiğimiz "dış" dünya ( fethedilen şehirler), ve olumlu ya da olumsuz düşüncelere değerlere ve duygulara odaklanmayı seçtiğimiz içsel dünyamız. İçsel dünyamızdaki mücadeleleri kazanmak, aslında mutlu ve başarılı bir hayat sürmemizi sağlar. Bu mücadeleler saklı ama önemli olduğundan, hayat mücadelemizde çok daha büyük bir çabayı gerektirebilir. 
Soru: Kişi, içsel kuvvetini geliştirebilmek için ne yapabilir?
Cevap: Diğer güçler, gibi egzersiz yapmak gerekir. Bazı dürtülere rağmen, içsel değerlerimize bağlı kalmayı seçersek, daha güçlü hale geliriz. Ayrıca, Tanrı'ya daha güçlü bağlanabilir ve O'nu hayatımızda daha çok hissedebilirsek, Tanrı'nın istediği biçimde hayatımızı sürdürür ve bu yolda içsel gücümüzü geliştirebiliriz. 
Manevi Çalışma: Size zor gelen ama etik olarak doğru bir şey yapın.