Palm Beach Florida'daki Emanu-El sinagogunda Rav Leonid Feldman, her
hafta olduÄŸu gibi Åžabat duasına baÅŸlamak üzereydi. BaÅŸlamadan önce
herkese "Şabat Şalom" diledikten sonra, orada toplanmış bulunanlara
hafta boyunca baÅŸlarından geçen ve buradaki kiÅŸilerle paylaÅŸmak
isteyebilecekleri iyi haberleri olup olmadığını sordu.
Bunun üzerine birçok kiÅŸi ayaÄŸa kalkarak, hafta boyunca gerçekleÅŸen söz kesme, doÄŸum günü, yıldönümü, birinin çocuÄŸunun veya torunun ilk kelimeleri, bir kitabın yayınlanması, uzun zamandır görmedikleri bir akraba veya arkadaşın ziyareti, alınan bir diploma ve bunun gibi birçok güzel olayı anlattı.
Rav Feldman'ın bu giriÅŸimi çok etkileyiciydi. SorduÄŸu bu soru, insanları, günlük yaÅŸamlarındaki güzel ÅŸeyleri hatırlayarak Åžabat'a baÅŸlamalarına teÅŸvik etmiÅŸti. O gün sinagogda hazır bulunan Rav Telushkin bu uygulama ile ilgili hislerini ÅŸöyle aktarmaktadır:
"O günden sonra ben de, Los Angeles'teki Uygulamalı Sanatlar Sinagogunda kendi cemaatime aynı soruyu sorarak Cuma akÅŸamı duasını baÅŸlatmayı görev edindim. EÅŸim de bu geleneÄŸi evimize taşımaya karar verdi. Cuma akÅŸamı, Åžabat yemeÄŸinden önce o da, masanın etrafında toplanmış bulunan aile bireylerinden ve misafirlerden hafta içinde baÅŸlarından geçen güzel veya hatırlanmaya deÄŸer bir olayı anlatmalarını istedi."
Nerdeyse herkes, zor bir hafta geçirmiÅŸ olanlar dahi, geçmiÅŸ hafta ile ilgili en az bir tane hoÅŸ anı bulabilir. Nadiren de olsa birinin bir tek olumlu anı bile bulamaması durumunda akraba veya arkadaÅŸları onun unutmuÅŸ olabileceÄŸi güzel bir olayı ona hatırlatabilir.
Zor zamanlarda bile her birimiz, yaÅŸamımızda minnetle anabileceÄŸimiz deneyim veya etkileÅŸimleri aklımıza getirebiliriz. Özellikle zor zamanlarda bu mutlu anılara odaklanmak çok önemlidir.
Gelin hepimiz, Åžabat'a, Rav Feldman'ın sorusunu sorarak baÅŸlayalım: "Bu hafta başımdan hangi güzel ÅŸeyler geçti ?" ***