Baskasını küçük düşürerek utandırmanın cezası - Sevivon

Küçük kız sadece yedi yaşındayken ailesi ile birlikte yabancı bir ülkeye göç etmiÅŸti. Bu kız, yeni okulunda, konuÅŸurken yaptığı dilbilgisi ve sözcük hatalarından dolayı öÄŸretmeni tarafından diÄŸer çocukların önünde defalarca küçük düÅŸürülmüÅŸ, utandırılmıştı. Bu olaylar kızda o kadar derin yer etmiÅŸti ki seneler sonra yetiÅŸkin bir kadın olduÄŸunda topluluk önünde konuÅŸma fikri bile onu dehÅŸete düÅŸürürdü.

Bu kızın çektiÄŸi korkunç acıların yanısıra, yaptıkları konusunda piÅŸmanlık duymayan ve kızdan af dilemeyen öÄŸretmenin de günün birinde çok ağır cezalara çarptırılacağını öne sürer Talmud: "Toplum önünde birini küçük düÅŸürerek utandıran, Tora'yı okumuÅŸ ve iyilik yapmış olsa dahi, Öteki Dünya'daki yerini kaybedecektir" (Pirkei Avot 3:15).

Bu hatadan dolayı Tanrı'nın bu kadar ağır bir ceza verebileceÄŸini Rav'larımız neden tahmin etmektedir? Bunun sebebi çok açıktır: Bu türdeki davranış, toplum önünde küçük düÅŸürülen kiÅŸi üzerinde tamir edilemeyecek zararlara yol açar ve çoÄŸu kez kiÅŸinin (özellikle bu olay birçok kez tekrarlandığında) özgüvenini kaybetmesine, kendinden utanmasına ve baÅŸkalarının önünde mahçup düÅŸmesine sebep olur.

Günlük hayatımızda bu önemli öÄŸretinin deÄŸiÅŸik yansımalarına tanık oluruz. ÖÄŸretmenlerin öÄŸrencilerini küçük düÅŸürmemeleri (bu hata baÅŸkalarının önünde iÅŸlenirse suç birkaç kat artar), anne babaların da çocuklarını benzer ÅŸekilde utandırmamaları gerekir. Aynı ÅŸekilde iÅŸveren, çalışanlarını, bir tartışmada taraf olan kiÅŸi de muhatabını küçük düÅŸürmemelidir.

Genç bir adam, suç iÅŸleyen birini toplum önünde azarladığını anlatırken övünüyordu. Adamı o kadar ciddi bir ÅŸekilde azarlamıştı ki zavallı utancından kıpkırmızı kesilmiÅŸti. Genç adam ise ÅŸöyle devam ediyordu: "Bunu yaptığım için de çok mutluyum. Öteki Dünya'daki yerime mal olsa da..."

Bu sözleri dinlemekte olan haham biraz farklı düÅŸünüyordu: genç adam birini azarlama uÄŸruna küçük parmağını bile kaybetmeyi göze alamazdı. Hahama göre bu adam, ya Tanrı'nın küçük düÅŸürme suçunu ne kadar ciddiye aldığı konusu ile ilgili Rav'larımızın öÄŸretilerine inanmamakta, ya da, Öteki Dünya kavramının önemini anlamamaktaydı.

EÄŸer baÅŸkasını küçük düÅŸürerek utandırdıysanız o kiÅŸiden özür dilemeli, onu yerlerde süründürmenin karşılığında toplum önünde ona itibarını geri kazandırmaya çalışmalısınız. ÖrneÄŸin yukarıda bahsi geçen öÄŸretmen piÅŸmanlığını gerçekten ifade etmek isteseydi önce kızın evine gidip büyük bir hata yaptığını ailesinin önünde söyler, daha sonra ise öÄŸrencisinden özür dilerdi. Olaydan sonraki okulun ilk gününde de, yaptığının çok kötü bir ÅŸey olduÄŸunu bütün sınıfın önünde kabul ve beyan eder, küçük düÅŸürdüÄŸü kızı öven sözler söylemeye çalışırdı.

BaÅŸkalarını küçük düÅŸürme dehÅŸeti Rav'larımızı çok düÅŸündürmüÅŸ, bu konunun incelikleri zihinlerini çok meÅŸgul etmiÅŸtir. Talmud, bir bilge kiÅŸinin baÅŸka bir bilge kiÅŸiye yönelttiÄŸi bu konu ile ilgili kutsamayı ÅŸöyle aktarır: "Tanrı sana hiç kimseyi mahçup etmemeyi ve hiç kimsenin de seni utandırmamasını nasip etsin" (Mo'ed Kattan 9b). ***