Yazdır

 

zihin

Öncelikli şeyler başta olmalıdır. 48 Yol'dan sonra neden 49.yu da yazdık?

48 Yol'u bitirdikten sonra ilave olarak çok önemli bir adım var.

Organizasyon. Akıl ve bilim, metot ve uygulama gerektirir. Uygun bir şekilde organize etmediğimiz sürece iyi olan nedir?

Her gün kağıtların uçuştuğu, ortalıkta yüzdüğü bir ofis düşünün. Düzenli ve metotlu bir şekilde tutmanın tek yolu düzenli bir dosyalama sistemidir. Acil bir evrak arıyorsunuz. İstediğiniz dokümanın nerede olduğunu biliyorsunuz, fakat bulamıyorsunuz. Bir dosyada gizlenmiş! 

İnsan beyni son derece gelişmiş bir ofis olup, içinde sürekli olarak bilgiler akıp gitmektedir. Yaşam hakkında o kadar önemli dersler öğrendiniz ki-bunlar arkadaşlık, maneviyat, iş, hayal kırıklığı, sabır, para kullanmak vb. Bunlar artık idare edilemeyen detaylar haline geldi. Bunları nerede dosyalayacaksınız? Bu bilgileri gelecekte nasıl çoğaltacaksınız? 

"Hameah aven et şmuato" işittiklerin hakkında düşün demektir. Zihninizde bir dosyalama yaratın. Yeni bir bilgi işittiğiniz zaman, hemen bunu doğru dosyalayın ve gelecek için kullanışlı hale getirin. Ne kadar organize olursanız, yaşamak için o kadar çok gücünüz olacaktır.

AKICILIĞI BULUN

Bilgiyi organize etmenin anahtarı kendinize bir düzen kurup aklınızı bürokrasi zincirine dönüştürmemektir.

Daima mantıklı bir akılcılık arayın. Örneğin, bir kitap aldığınız zaman kitabın ana fikrini anlamak için içeriğini okuyun. Daha sonra her paragrafın ne içerdiğini tahmin etmek için beş dakika harcayın. Okumaya başladığınız zaman her görüşün birbirinden ne kadar farklı olduğunu görüp materyalin birbiri ile ne kadar bağlantılı olduğunu göreceksiniz.

Bir fikrin size açıklanmasından çok, fikri kendiniz tasarlayıp, önerme ve sonuçları kendiniz ortaya çıkarmayı deneyin. Bu şekilde bir şeye odaklanıp, proje hakkında bilgi edinip, bilgileri istediğiniz gibi analiz edebilirsiniz. Bu size bilginin anlatılmasından daha faydalıdır. Zihninizdeki bilgileri sağlamlaştırır. Bu sizi daha çabuk bir neticeye götürür ve materyalin güvenilir olmasını sağlar.

Yahudilik öğreniminde, Tora'nın ve Talmud'un her bölümüne esasını ifade eden isimler veririz ve sonra her bölüm için özet yazarız. Örneğin, 48 Yol tanımlanmış esaslardır ve bilgilere erişebileceğimiz bir indeks gibidir.

Dikkat edin ve bağlantıyı görün. Bilgiyi son derece idare edilebilir hale sokar ve yolun üzerinde size danışmanıza ve hatırlamanıza yardım eder. Bunu her öğrendiğiniz şeyde deneyin. Hadi şimdi yarım saatlik bir yatırıma değer.

MANTIKLI SİSTEM

Çek defterini dengeleyemeyen birini düşünün. Masası depozit fişleri, hesap dokümanları ve kredi kartı fişleri ile dolu olsun. Bu kaostan kurtulmak çok zordur. Pes etmesi daha doğru olur.

Yaşamak bilgi ile olur. Her gün yaşam hakkında bir şeyler öğrenirsiniz. Onu düzenlemezseniz, ayrı parçaları sizi baskı altına alır, iyimserliğinizi öldürür. "Geçmişteki bazı fikirleri unuttum, büyük bir ihtimalle bunu da unutacağım." Dersiniz kendinize..

Böyle devam edemezsiniz.

Yahudilikte 613 tane Mitsvot'u öğrenmek organizasyonun klasik bir sistemidir. Maimonides "Mişne Tora" da 613 mitsvotu,14 ciltte 83 bölümde düzenlemiştir.

Bu listeyi öğrenmenin değeri nedir? Bu size 613 dosya verir ve yeni bilgileri toplar. Örneğin doğallığın uyumu ile ilgili bir şey kavrarsanız, bunu "Tanrı Tektir" mitsvasının altında dosyalayabilirsiniz. Veya evsizlere yardımın bir yolunu bulduysanız bunu sedaka mitsvasının altında dosyalayabilirsiniz.

Bu metotla beraber Yahudiliği daha farklı anlayacaksınız. Burada bir parçanın öbürüne üstün yetenekle nasıl bağlandığını göreceksiniz ve bu yöntem ebediyen size fayda sağlayacaktır.

Ayrıca başka metotlar da vardır. Bazı kişilerin kanunları alfabetik olarak belirleyen işaret kartları vardır. Başka bir bilgiye geçince bunu karta yazarlar. Bilgisayar kullanarak bu sistemi tamamlamak kolaydır ve halkalarının dışında bir kişisel bilgi network ağı kurabilirsiniz.

BULUNABİLİR BİLGİ

Bilginin toplanması kolaysa, muhafaza edip kullanmaya değerdir. Sürekli olarak yeni fikirler topluyorsunuz ve bunu elde etmek için zaman ve para harcıyorsunuz. Peki bunu hatırlamak için daha çok zaman ve paraya ihtiyaç var mıdır? Eğer herhangi bir şey için 50 dolar ödediyseniz onu kullanacaksınız. Bilgi paradan daha değerli değil midir?

Yeni önemli bir projeye başlamadan önce, bilgi depolamak için yeni bir dosya açın. İnsanlarla iletişim, para idaresi, çocuk yetiştirmek,. Bilgi organize ederken gayretli olun. Yeni güzel bir bilgi veya madde ile baş başa kaldığınız zaman tıka basa bir yere doldurmayın.

Örneğin bir aile kuruyorsanız, değişik araçlarla çocuk yetiştirmenin yolunu bir araya getirin. Çocukların fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak sağlıklı olmalarını ister misiniz? Yoksa çok geç olabilir.

Birtakım faktörleri öncelikle ofisinizde toplamak yeterli değildir. Buna paralel olarak zihinsel bir dosya açmak önemlidir. Acil olarak basılı yazılara başvurmadan bilgilere başvurmak mecburiyetindesiniz.

Başka bir anahtar metot ise, fikrin ardındaki ana fikri ve özü yakalamaktır. Bu bir tomar detayı ezberlemekten daha kolaydır. Bilgeler bunu kağıt para ve bir çuval dolusu madeni para ile kıyaslarlar.

EZBERLEME YÖNTEMİ

Fikrin basit farkındalığı yeterli değildir. Bir fikre gerçekten sahip olmak için onu ezberlemeniz gerekir. Ezberleme olağanüstü güçlü bir şeydir. Fikir bizimdir ve kolay ulaşılabilir bir şekilde beynimize yerleşmiştir.

Bir fikri ezberlemenin iki yolu vardır:

1. Belirli aralıklarla defalarca tekrarlamayın.

2. Mantıksal akışı çözün.

Hangisi daha iyi metottur? İkinci model: Diyelim ki, siz insan vücudundaki tüm kemikleri ezberlemek istiyorsunuz. 1. Metot bunları alfabetik sırada ile her birini ismi ile ezberlemektir. 2. Metot ki bu mantıklı olan yoldur; kafadan başlayıp ayaklara kadar sıra ile ezberlemektir. Bu yolla her kemik sıra ile mantıklı bir şekilde öbürünü ve bir sonrakini hatırlatır.

Akıl, hafızayı güçlendiren araçları sever. Bir fikrin gerekliliğini özetleyin ve onu yakalayabileceğiniz kolay bir yere kaydedin. Bu yolla karalama yaptığınız şeylerle uğraşacağınıza, bütün fikri yeni baştan inşa edeceksiniz.

Etkili hafıza teknikleri:

1. Her fikir için bir veya iki tane tanım elde edin.

2. Her kavramın ilk harfini alıp bazı komik kelimeler üretin.

3. Hayali bir görüntü veya hikaye üretin ki, tüm anahtar kavramlar beraber gözüksün. Görüntü ne kadar çirkin olursa hatırlamak daha kolaydır.

4. Fikirleri bir şarkı yapın. Tempo ve ritimlerle birtakım seri kelimeler hatırlanabilir.

Her şeyi ezberlemek için büyük zihinsel bir blok vardır, bir başladınız mı çok hoş ve kolay gelir. Başlamak için "Pirke Avot"u ezberleyin ve yolda yürür gibi tekrarlayın. Kod kelimeleri not alın ve hep yanınızda bulundurun. Bu sizin için bir başvuru kaynağıdır.

DOSYALAMAK, DEĞERLENDİRMEK, ELEMEK

Eğer bilgi güç ise, unutmak en büyük zayıflıktır.

Burada ismi unutulmuş makine gibi iki alet var. Biri "hatırla", diğeri "unut" düğmesidir. Siz hiç bir telefon numarası alıp "Muhakkak bunu hatırlayacağım" dediniz mi? ve bir dakika sonra aklınızdan uçup gitti mi? Bu olağandır. Unut düğmesine bastınız. Ancak milyoner "Bu benim 25 hatlı numaramdır" der ve problem yoktur! Hatırla düğmesine bastınız ve üstelik sert bir şekilde!

Değerli bir bilgi işittiğiniz zaman şöyle karar verin: Bu önemlidir, bunu hatırlamak istiyorum ve muhafaza edeceğim. Sizde bu güç var ve hemen düğmeye basın.

Yeni bir bilgi projesi edinemiyorsanız, her günün sonunda öğrendiğiniz gerekli şeyleri gözden geçirin. Örneğin; iyi bir makale okuduysanız, ana noktaları inceleyin, değerli olanları dosyalayın!

Daha ileride kendinize öğrendiklerinizi gözden geçirmek için zaman tanıyın. Günlük hayatta bazı şeylerle ilgilenmiyorsanız, bazı şeyleri unutmak kolaydır. Gözden geçirmek hem hatırlamanıza yol açar, hem de fikirler arasındaki kavram bağlantılarını gerçekleştirir.

Fazla bilgi yüklemekten sakınmak için, periyodik olarak dosyalama sisteminizi yenileyin. Boş bazı bilgiler kafanızı kurcalar ve oyalar. Yeniden gözden geçirme sistemi ve değerlendirme sistemi uygulayın. Hangi konuların geçerli olduğunu ve hangilerinin sizi ilgilendirmediğini inceleyin. Tıpkı bir bilgisayarda olduğu gibi istemediğiniz bilgileri yok etmek için "sil" düğmesine basın.

Bu sadece bilgiyi uygulamak ve geliştirmek demek değildir. Eğer kendinizi olumsuz bir aktivite içinde bulursanız, baskı altında iseniz, o zaman bu aktiviteyi yok etmek için karar verin. Sağlıklı bir yaşamınız olması gerekir, aynı zamanda sağlıklı kafa ve yaşama karşı sağlıklı bir tutumunuz olması gerekir. Çürük elmaların sizin sindirim sisteminizi bozmasına izin vermeyin.

PLÂNLAR VE ÖNCELİKLER

Aklınızı organize etmenin en hayati yolu öncelikleri oturtmanızdır. Aklınızı organize etmenin ihtiyacını göstermek için, sorular sorun ve ne kadar çabuk cevaplar alacağınızı göreceksiniz.

Hayatın 3 kategorisi hakkında ne dersler öğrendiğinizi kendinize sorun.

1. Ben kendim arasındaki sorun ve kavramlar:

Hayatın amacı nedir? Hedeflerim, rüyalarım ve hayallerim nelerdir? Bunlara nasıl ulaşabilirim? Yeteneklerim nelerdir? İyi taraflarım nelerdir? Hayattan ne istiyorum?

2. Ben ve başkaları arasındaki sorun ve konular:

Arkadaşlarım ile olan ilişkilerim hakkında ne biliyorum? Aynı zamanda akraba, arkadaş ve toplum ile olan ilişkilerim hakkında ne biliyorum?

3. Ben ve Tanrı arasındaki sorun ve konular:

Gerçekler, iyilikler hakkında ne biliyorum ve bu dünya ne amaçla kuruldu ve yaratıldı? Tanrının bana verdiği haklar nelerdir? Benim yapmam gereken sorumluluklarım nelerdir?

Şimdi hayatın planları içinde bu fikirleri öne alın. Günlük, haftalık, aylık, 5 yıllık ve 15 yıllık planlarınız olmalı. Önceliklerinizi nasıl öne alabilirsiniz?

Mezar taşınıza ne yazılmasını istersiniz? Bu soruyu sormak çok güç gerektirir ve acı verir.

Önceliklerinizi doğru muhafaza edin. Her insan doğru şeyi yapmak için ölmeyi istiyor. Bu gerçektir. Kendi hayatınızı kurtarmak için 1000 masum çocuğu öldürür müydünüz? Bunu yapmaktansa kendi hayatınıza son verirdiniz.

Eğer hepimiz doğru şey için ölmeyi istiyorsak, bu önceliklerimiz için bir şey ifade etmiyor mu? Evet! Sabah kalktığınız zaman kendinize şunu hatırlatın: "Doğru şeyi yapıp iyi bir insan olmak istiyorum". Tabii bunu gün boyunca unutabilirsiniz. Er geç bunun için bir şeyler yapacaksınız.

Kendinize sorun: "Doğru şey nedir? İyi insan nedir?". "Bunu ortaya çıkarmak için biraz zaman harcamam lazım!"

Yahudilikte önceliklere odaklanmamız lazım. Bunu da Şema'yı günde iki kere ezbere okumak ve kapılarımıza Mezuza koymakla yapabiliriz. Dinle İsrael, Ad. Tanrımızdır, Ad. Tektir. Bu çok büyük bir keyiftir ve hayatın özlü gerçeklerinden birisidir.

Önceliklerinizi iyi bilin. Bunları tamamlayıp başarmadan plan yapmanın gereği yoktur.

NEDEN BİLGELİKTE AKLINIZI ORGANİZE ETMEK BİR UNSURDUR?

1. Bilgiyi ve bilgeliği organize etmek hayatı kontrol etmenin en önemli Adımıdır.

2.Yolunuza enteresan bir şey çıktığı zaman bunu aklınızda dosyalayın ki ihtiyacınız olduğu zaman bunu kullanıp çoğaltabilesiniz.

3.Öğrendiğinizi anlarsanız, bu sizin olur. Aksi takdirde bu yüzeysel veya yarım yamalak ise ileride yok olacaktır.

4.Hatırlamak için bilinçli olarak karar vermezseniz unutursunuz.

5.Bir bilgiyi bir araya getirmeye değerse, o zaman organize etmeye düzenlemeye de değer.

6.5-10 ve 15 yıl içinde neyi başarmak istersiniz?

7."Gözden uzak, akıldan uzak". Önceliklerinizi gözden geçirin ve ön plana alın.

8. Kafanız karıştığı sürece, acı ve kaos hissedeceksiniz.

9. Gereksiz bilgileri silmek, hayatınızı kontrol etmenizi sağlar.

10. Doğru bilgiyi doğru zamanda bulun.

11.Bilgi idaresi hakkında uzmanlaşın. Organize edin, kontrol edin ve idare edin.