Yazdır

İnsanlığı Sevin

Kendinizi başka hiçbir insan olmayan bir adada hayal edin. Birine ilk rastladığınızda büyük heyecan duyacaksınız. Yürüyor, konuşuyor, düşünüyor. Bileceksiniz ki o kişi Tanrı'nın inanılmaz harika bir yansıması. Aynı insanla, oturduğunuz memleketinizde karşılaşsanız muhtemelen ilgisiz aldırmaz olurdunuz. Bu ne kadar garip değil mi?

Bizim hatamız insanların farkına varmadan hep var olarak düşünmek. Onlardan çok var bu yüzden sıkılıyoruz. "Ohev et habriyot" der ki: Evreni sevin. Daha da önemlisi insanları sevin. Evrenin zirvesi... Bu diğer şeyleri ihmal etmemizi gerektirmez. Eğer insanları seversek, hayvan, doğa kısaca tüm evrenin sevgisi içimizde doğacaktır.

Eşimizi veya hatta Tanrı'yı sevmemiz yeterli değildir. İnsanlığı bir bütün olarak sevmeliyiz. Bu kavranılamaz görünebilir. Fakat Yahudi idealidir.

Nefret ve savaş sapmalardır, insanlığın barış içinde olması gerekir. Bunu Moşe'nin 10 emrinde direkt olarak bulabilirsiniz. "Komşunuzu kendiniz gibi sevin "

Bütün insanlarda olan başarma, iletişim ve yaratma becerilerinin güzelliğini takdir edin. Bunlar her insanın taşıdığı muhteşem özelliklerdir.

Bir erdem listesi yapın:

Başkalarını sevmek tam olarak ne demektir? Aşkın tanımı "Başkalarını erdemleri ile tanımlamanın zevkidir".

Her insanda güzellik bulmak amacına odaklanmak için bir erdem listesi yapın. Ne kadar erdemin farkında olursanız o kadar diğerlerini takdir edersiniz.

Çok açık olanlardan başlayın ve daha zorlarına doğru ilerleyin. Bunun iyi bir yolu sizin sevdiğiniz, size zevk veren insanlara bakıp bunun neden böyle olduğunu analiz etmekle olur. Başka insanların fikirlerini sorun. Diğer insanları sevmenize yarayacak kapsamlı bir listeniz olacak.

En sonunda listenize öncelik koyun. Hangi erdemlerin diğerlerinden daha önemli olduğunu belirleyin. Herkesi aynı sevemezsiniz. Bir uzman olun. Bir erdem ile diğeri arasında ayırım yapın.

İşte başlangıç için tavsiye edilen erdemler:

Kabul edici / maceracı / uyumlu/ fedakâr / hırslı / takdir edici / açık/ kendini hissettiren / dikkatli / dengeli / cesur / sakin / ilgi duyan / tedbirli / karizmatik / yardım eden / neşeli / ihtiraslı / güvenli / itinalı / tutarlı / yardımsever / yaratıcı / kararlı / onurlu / diplomatik / kolay anlaşılabilir / verimli / enerjik / istekli / ifadesi kuvvetli / adil / esnek / affedici / dost canlısı / cömert / nazik / pratik / çalışkan / sağlıklı / dürüst / alçakgönüllü / idealist / iç görü sahibi / bilgili / mantıklı / sevgi dolu / sadık / olgun / metodik / ahlaklı / temiz / açık / düzenli / orijinal / iyimser / sabırlı / ısrarlı / nazik / becerikli / üretken / zamanında gelen / gerçekçi / gevşemiş / güvenilir / okullu / kendine güvenen / içten /esprili / tatlı / kabiliyetli / tutumlu / müsamahalı / çok yönlü / sıcak / bilge

Sevgi Listesi

Şimdi sevdiğiniz insanların listesini yapın. Kaç kişiyi seviyorsunuz iki / (ortalamanın altında)
On (Ortalama), Yirmi (Ortalamanın üstünde)
Sevmenin tüm hazzını düşündüğünüz zaman hayatımızda tanıştığımız binlerce kişiyi listemize eklemememiz bir utanç değil mi?

Bizim görevimiz insanlar içinde iyiliği bulmak. Bunu öğrenene kadar insanların sadece küçük bir bölümünü seveceğiz. İnsanların erdemleri üzerinde yoğunlaştığınızda listenin ne kadar uzun olacağını hissedin. Hataların değil. Her fırsatta komşularınızın akrabalarınızın, patronunuzun, müşterilerinizin erdemleri üzerinde yoğunlaşın. 

Hatalar üzerinde yoğunlaşmak insanların ilişkilerinde yaptıkları en önemli yanlıştır. Eğer bir insanı sevmiyorsanız yanlış şey üzerine odaklanmışsınızdır. Sevmediğiniz insanların listesini çıkartın ve onların ne kadar çok erdemli olduğunu görün. Erdemden nefret edemezsiniz ve hataları sevemezsiniz. Sadece insanı neyle eşleştireceğinizi seçebilirsiniz. 

Her İnsanın Erdemi

En azından her insanın ortak bir erdemi vardır. Tanrının görüntüsüne göre yaratılmış kutsal bir ruhları vardır. Bir insan ne kadar kötü durumda olursa olsun yine de içinde önemli potansiyel erdemleri vardır. Her insan entelektüel bir yaratıktır. Özgür iradesi vardır ve Tanrı'yı sevme isteği vardır.

Bunların hepsi bir odaklanma meselesidir. Anne babalar çocuklarını severler, hatalarına rağmen severler. Çocuk bezlerine yapmalarına rağmen, birbirlerine vurmalarına rağmen, bencil olmalarına rağmen. Peki onlar hakkında neyi seçersiniz? Zekidirler, potansiyelle doludurlar, yaşam doludurlar. Canlıdırlar.

Gerçek şudur ki her insan iyi olmak ister ve bunun için ölebilir. Hiç görgüsü ve bilgisi olmayan bir adam düşünün. Eğer ona "şu 1000 okul çocuğunu öldüreceğiz ya da seni öldürürüz" derseniz diyecektir ki "beni öldürün". Bu insanın özüdür.

İnsanlığı sevmek için insanlığa ait olan tüm erdemlere duyarlı olun. Her insan iyiliği ve gerçeği arar. Bu ilahi kıvılcım bizi hayvanlardan ayırır ve bize tüm potansiyelimizi verir-özgür irade - (bu küçük bir erdem değildir)

Sevmek veya sevilmek

Hangi zevk daha büyüktür, sevmek mi sevilmek mi?

Sevgi vermek büyük bir zevktir. Çünkü başka birinin derin erdemlerini fark ettiğimizde bu dürüstlük zeka veya şefkat olabilir bu güzelliği paylaşabilirsiniz.

Bizim sevgi çabamızın kökünde beden ve ruh vardır. Ruh diğerlerini sevmek ister çünkü sevgi vermek ruhun hissedebileceği derin bir zevktir. Ruh kendisinden öteye gidip bütün diğer ruhlarla ilişki kurmak ister.

Daha derin bir seviyede insanları sevmek bize Tanrı sevgisiyle bağlantı kurmamızı sağlar. Çünkü spritüal boyutta bireyler arasında geleneksel sınırlar yoktur. Hepsi tek bir birimdir.

Öte yandan vücut sevgiyi alan olmak ister. Bu daha kolaydır ve daha rahattır. Şimdi nasıl hissettiğinize bakın. Eğer ilgi bekliyorsanız vücudunuz baskındır.

Bilinçli olarak ruhun itişiyle başkalarını sevmeye çalışın. Başlangıçta zor olacaktır ve vücudu kendinizle birlikte götürmeniz gerekecektir. Fakat başkalarının erdemlerini görmeye alıştığınızda bütün insanları sevmek daha kolay olacaktır. 

Evrensel Bölüm

İnsanlık tek bir vücuttur. Eğer bir havuç keserken parmağınızı kazayla keserseniz diğer elinizi intikam için keser misiniz? Tabii ki hayır. Neden? Çünkü öbür eliniz de sizin bir parçanızdır.

Bet-Amikdaş'taki tütsülerde baharat karışımları kullanılırdı. Bütün baharatlar güzel kokardı, bir tanesi dışında, keskin ve kötü aroması olan biri. Eğer tütsünün içinde kötü kokulu olan da dahil olmak üzere bütün baharatlar yoksa kullanılamazdı. Bu fikrimizi destekliyor. Her Yahudi bütüne bağlıdır ve hiçbir kimse bunun dışında olamaz.

Hepimiz bir insan olduğumuzu fark ettiğimizde o zaman diğer insanları acıtmanın, intikam almanın komik olduğunu, kendimizi acıtmaktan bir farkı olmadığını anlarız. Bu yüzden Tora der ki: " Komşunu kendin gibi sev". Diğer insanları yaralamak diğer elini bıçakla kesmek kadar aptalcadır.

Kuşkusuz gerçek vücutlarımız ayrı bölümlerdir. Biri yerken bir diğerinin karnı doymuyor. Eğer insanların vücutsal özelliklerine odaklanırsak bu tabii ki kişiye özeldir.

Bunun yerine diğer insanların ruhuna odaklanın. Çünkü bir insan öğrenirken bir diğeri büyüyor. Bu futbol sahası gibidir. Eğer bir arkadaş bir gol atarsa hepimiz kazanırız. Çünkü hepimiz birizdir. Siz o daha bilge biridir diye kaybetmeyeceksiniz fakat bu sizin daha bilge olmanızı kolaylaştıracaktır. Sizin bilginiz bana yardım eder. Bana öğretebilirsiniz.

Bunun yanında zengin olursanız benim de zengin olmam biraz daha zordur. Bu spiritüalite ve fiziksellik arasındaki farktır. Ruhlar birdir. Bu iki adamın bir teknede oluşuna benzer. Eğer biri teknenin dibinde bir delik açarsa diğer arkadaşı "Ne yapıyorsun " diye bağırır. "Merak etme" diye bağırır diğeri. "Ben sadece kendi altımı deliyorum".

Ozon tabakasındaki delik ayırım yapmaz. Uyuşturucu hırsızlık ve şiddetin sınırları yoktur. Yahudilerin "Tikkun olam" kavramı hepimizin dünyayı onarmaktan sorumlu olduğumuzu anlatır, yapabileceğimizin en iyisini yaparak.

Sevgi evde başlar

İnsanlığı sevdiğini söyleyen fakat kendi ailesiyle kötü ilişkileri olan hiç kimseye inanmayın. Eğer bir insan kendi kardeşindeki erdemleri göremiyorsa bunu başkalarında nasıl görebilir?

İnsanlığın sevgisine sahip olmak için insanın kendi ailesi ile başlaması gerekir. Sağlıklı psikolojik gelişme anne babadan, kardeşlere, eşlere ve sonra çocuklarımıza. Orada amaç diğerlerini çocuğunu sevmek isteyen bir anne baba gibi sevmektir—hiçbir şey önünde duramaz.

Evlilik iyi bir deneme alanıdır. Başka birini kendinizle nasıl özdeşleştireceğinizi öğretir.

Fakat her şeyi kapsayan bir sevgi vardır. Tora der ki: "Komşunuzu kendiniz gibi sevin" Bu şu anlama gelir: Önce kendinizi sevmezseniz komşunuzu sevebilmeniz gerçekçi olmaz. Eğer kendiniz hakkında mutsuz iseniz başkalarını sevemezsiniz. Sevginin gerçekleşmesi için sizin içinizden dışarı akması gerekir.

Bir basit teknik, erdemler üzerine odaklanmanızdır. Her gün iyi özellikleriniz yüzünden sırtınızı sıvazlayın. İyi bir arkadaş mısınız? Sıkı mı çalışıyorsunuz? Hırslı mısınız? İçten misiniz? Güçlerinizden zevk alın.

Ölçünüzü kontrol edin

Bir tanıdığınız olduğunu düşünün ve bir gün onun sizin uzun zamandır kaybettiğiniz kardeşiniz olduğunu fark edersiniz. Hemen onun hakkında her şeyi bilmek isteyeceksiniz.

Ne oldu? O sizin dün tanıdığınız insan değil mi? Kişiliği ve erdemleri bir gecede değişmedi. Peki neden birden çok ilgilendiniz? Çünkü onu sevmek için şimdi büyük bir motivasyonunuz var.

Bir ölçü alın. Diğer insanlar hakkında nasıl hissediyorsunuz? Bir yabancı odaya girdiğinde içgüdüsel olarak nasıl davranıyorsunuz? Bir sıcaklık kabarması hissediyor musunuz yoksa ilk yanıtınız kendinizi uzak tutmak mı? Onun ne olduğunu keşfetmekte kaygılı mısınız yoksa davetsiz bir katılma mı hissediyorsunuz?

Talmud Hillel'in bir insan tarafından sürekli rahatsız edildiğinin hikayesini anlatır. Hillel yanıtlar: "Oğlum sana nasıl yardımcı olabilirim?" Hillel hep duygusal bir bağ canlandırmak için diğer insanlara oğlum derdi.

Başka insanlara yabancı olarak konuştuğunuzda onlar öyle kalır. Eğer o kişiye arkadaş veya kardeş olarak hitap ederseniz (emredici olmayarak) o zaman onları sevmenin ne kadar kolay olacağını göreceksiniz.

Komşunuzun sizin kaybettiğiniz kardeşiniz olduğunu bulduğunuzda yapacağınız 3 şeyi düşünün. Deneyin. (Göreceksiniz ki insanlar sizin sevginizin nesnesi olmaya olumlu karşılık vereceklerdir)

Herkese daha sevgi ve saygılı davranmayı deneyin. Zor bir insana rastladığınızda düşünün: "Eğer bu insan çocuğum olsaydı onunla nasıl uğraşabilirdim"

Son olarak bütün insanların Tanrının çocukları olduğunu fark edin. 

Bir kardeş sevgisi hikayesi

Bir insan diğerini sevdiğinde yaratıcı ona eşlik eder.

Bir zamanlar bir çiftliğe bakan iki kardeş varmış. Çiftliği kardeş sevgisi ile yıllarca çalıştırmışlar. Belli bir zaman sonra biri bir eş bulmuş kendine, böylece kardeşler çiftliği bölmüşler.

Evli olan yeni bir ev inşa etmiş ve karısı ile oraya taşınmış. Diğer kardeş eski binada kendi başına yaşamış. Kardeşler çiftliklerini çalıştırmayı sürdürmüşler ve iyi bir yaşam yaşamışlar. Evli kardeş sonunda 10 kişilik bir aile kurmuş. Daha yaşlı olanı yalnızmış.

Bir gün yalnız adam düşünmüş: "Benim tüm çiftliğim ve bütün param var fakat sadece kendime bakıyorum kardeşim 12 kişi besliyor. Böylece gecenin ortasında buğday bohçaları almış. İki çiftliği bölen tepeyi tırmanmış ve buğdayı kardeşinin deposuna koymuş.

Bir gece evli kardeş düşünmüş:" Biliyorsun. Benim güzel bir karım ve çocuklarım var. Dünyam zengin. Fakat kardeşim yalnız. Tek sahip olduğu şey buğdayı". Böylece gecenin ortasında bir buğday bohçası alıp tepeyi tırmanıp gizlice kardeşinin ambarına koymuş.

Kardeşler ileri geri gitmişler. Her gece biri gizlice tepeyi tırmanmış ve buğdayı diğerinin ambarına koymuş.

Bir gece iki kardeş tepenin üstünde karşılaşmışlar ve aniden ne olduğunu anlamışlar. Birbirlerini kucaklamışlar.

Bu özellik yüzünden Tanrı Bet-Amikdaş'ı yapmaya karar vermiş. Çünkü bir insan diğer insanı sevdiğinde Tanrı onlarla birliktedir çünkü hayat bundan ibarettir.

Hepsini pratikte uygulamak

48 yol der ki:" dışsal olanı içte uyandırın" Bu demektir ki başkalarını sevmekte zorlanırsanız da hala sevgi gösteren eylemlerde bulunabilirsiniz. En sonunda sizin içinizi etkileyeceğinin anlayışında olarak

İşte size başkalarının sevgisini uyandırmanın fikirleri:

Bir insan acı içindeyken ona şefkat gösterin

Bir insanın parasal borcunu bağışlayın

Hasta olan insanı ziyaret edin ve ihtiyaçları için yardımcı olun

Hiç kimseyi, özellikle toplum içinde utandırmayın.

Başkaları hakkında dedikodu yapmayın.

İntikam almayın veya kıskanmayın

Gülün. Mutluluğunuz diğerlerini etkiler

Yaşlılara saygı gösterin

Cemaatinizde fakir birini bulun ve ona yardım edin

 

Neden insanlığı sevmek bilgeliğin bir öğesidir?

Kendi potansiyelinizi fark etmeniz için insanlığı sevmeniz gerekir. Onların başarısı aynı zamanda sizin başarınızdır.

Hayatınızda ne kadar sevgiye yer varsa o kadar mutlu ve verimli olabilirsiniz.

Eğer insanlığı takdir etmezseniz hayatın en büyük zevklerinden birini kaçırıyorsunuz demektir.

Başkalarını sevmek sizi dünyaya bağlar, yaratıcının tüm parçalarına.

Sevgi sizi "ben" hapsinden kurtarır ve daha geniş "biz" 'e getirir.

Sevginize öncelik verin. Her erdemin içindeki değeri takdir edin.