Gülmek Ciddi Bir İştir

Yahudi komedyenlerin listesi bayağı uzundur. Talmud bile, bilge Hahamın binlerce öğrencisine Tora'dan kesitler sunduğu ciddi konuşmasına bir şaka ile başladığını söyler.

Neden? Şakaların dikkatimizi çekme ve insanları konsantre etme gücü vardır.

Gülmek bizi melankoli halinden kurtarır, olayların düzene sokulmasına yardımcı olur ve hayatları düzene sokmak için gerekli enerjiyi verir.

İşte favori esprilerimden biri:

Bir genç, motosikletle giderken kontrolü kaybeder ve bayır aşağı yuvarlanır. Havada yuvarlanırken bağırarak; "Tanrım bir mucize yarat ve beni kurtar." der. 

Birkaç dakika sonra gömleği bir dala takılır ve yerin binlerce metre üstünde takılı kalır.

Başka yol yoktur ve bağırır: "Tanrım! Lütfen beni kurtar".

Cennetten bir ses " Bana güveniyor musun?" diye sorar.

"Evet Tanrım sana güveniyorum, lütfen beni kurtar." Der adam.

"Tamam" der Tanrı ve "Kendini o daldan aşağıya at seni yakalayacağım" der.

Adam bir an düşünür etrafına bakar ve bağırır: "Orada başka birisi var mı?!"

Bemiyut shok 'un anlamı "gülmeyi önemseyin" dir. Gülmenin gücünü fark edin ve bu gücü sık kullanın. Gülmek, çift taraflı bir kılıçtır. Uygunsuz bir biçimde kullanıldığında - başkalarını aşağılamak amaçlı kullanıldığında -yıkıcı olur.

Bazı şeyleri neden yaptığımızı bulmamız gerekir. Mesela bizler neden güleriz?

Gülmek beklenmeyen bir olay olduğunda gerçekleşir. Küçük bir çocuk babasının ayakkabılarını giyerse bizler bu duruma güleriz. Başkan konuşması sırasında söyleyeceği cümleyi unutur - biz güleriz. Bazen iki zıt olay şansa yan yana gelir ve bizi hazırlıksız yakalar. Beklenmeyen bir olay bize daha komik gelir.

Gülmek duygusal sağlığımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Gerginliği azaltmak için televizyon izlemek zorunda değilsiniz. İyi bir şaka bilmeniz ya da günlük yaşamın komik yönlerini bulabilmeniz gerekir. Gülümsersiniz ve taşıdığınız pozitif enerjiyi büyütür harekete geçirir ve ihtiyacınız olan enerjiyi buradan sağlarsınız.

HAYATI BİR GÖRÜŞ AÇISI İÇİNDE DEĞERLENDİRMEK

Siz hiç düşen ve bir tarafını incitip, gözyaşlarına boğulan bir çocuk gördünüz mü? Bu çocuğa, "Oh, seni acilen hastaneye götürmemiz gerekiyor" derseniz ne olur?

Çocuk güler çünkü bu yaranın üzerinde durulmayacak kadar küçük olduğunu fark eder.

Espri yeteneği olgunluğun bir parçasıdır çünkü gülmek hayatta gerçekten neyin önemli konusunda önemli bir oranı kaplar.

Büyüme ve olgunlaşma hayatın tüm konularını öğrenmek için bir yöntemdir. Günlük sorunlarımız arasında konsantrasyon bozukluğu ve duygusal çalkalanmalar insan doğasının bir parçasıdır.

Farklı bir bakış açısından bakıldığında, günlük yaşamda karşımıza çıkan olayların aslında ne kadar gülünç olduğunu fark ederiz.

Ayakkabı bağı kopan bir kişi, bacağı olmayan birini görene kadar dünyasının ters düz olduğunu düşünebilir. Çocuklar bu konuda pek orantılı değildirler. Önemsiz birçok şeye ağlarlar ve çok önemsiz şeyleri kıskanabilirler. Aynı davranışı sergileyen yetişkinin çocukça davrandığı düşünülür. "O benim gölgeme bastı ya da o bana hakaret etti." bir yetişkinden beklenmeyecek cümlelerdir.

Gülmek, hayatta yanlış şeyleri ciddiye almadığımızın garantisidir. Bazen olayların gerçekte ne kadar komik olduğuna dikkat edin.

İçinde bulunduğumuz durumun ne kadar önemsiz ve komik olduğunu fark ettiğimizde, dalga geçme sırası bizdedir. Bir güç bize gergin olmanın saçma, komik ve mantık dışı olduğunu söyler.

"Sorunlarınıza gülün" sorunlarınız yokmuş gibi davranın demek değildir. Bu sorumsuzluktur. Tabii ki sorunlarınızla ilgilenmelisiniz. Fakat sorunların içinde sıkışıp kaldığınızda sizi üzen şeyin ne olduğunu bulmaya çalışmak sizi daha fazla üzebilir.

Eğer olayların önemsiz olduğunu fark edip gülmeyi başarabiliyorsanız, önemli bir yol kat etmişsinizdir demektir. Bu size daha büyük sorunlarla baş edebilmek için gerekli görüş açısını ve enerjiyi sağlayacaktır.

Önemsiz şeyleri kendinize sorun haline getirmeyin. Gülmek havayı temizler. Öyleyse bir ara verin ve gülün. Bizim için yaratılmış olan bu dünyada yaratıcı olun. Fırsatları değerlendirin. Kendinizle eğlenin. Kendinize acımayın.

GERGİNLİĞİ DAĞITIN

Niye lise kızlar etraflarında erkekler dolaştığı zaman kıkır kıkır gülerler? Ya da lunaparkta, korku treninde karşılarına hortlak çıktığında insanlar neden güler?

Çünkü gülme, bilinçaltındaki gerilimi dağıtma yoludur. Gülmek, sıkıntıyı, endişeyi, üzüntüyü, öfkeyi - her türlü gerilimi dağıtır.

Öyleyse, kendinizdeki ve başkalarındaki gerginliği dağıtmak için gülün. Bugünün dünyasında herkes ekonomi, nükleer silahlar, vergiler konusunda endişeler taşıyor.

Bu endişeler, insanları her an patlayacakmış gibi etrafta dolaşan saatli bombalara dönüştürüyor.

İçinizi boşaltmak ve kendinizi iyi hissetmek için gülün. Genelde insan günlük yaşamında gülerek gerginliğini dağıtmadıkça o gün üzerinde ne büyük bir gerginlik taşıdığını fark edemez.

Gülmeyi kendinizi ve etrafınızdakileri gevşetmek için bilinçlice kullanın. Gergin birini gördüğünüzde gülümseyin ve espri yapın.

Hiç bir arkadaşınızla ciddi bir konuda tartışırken, kendinizi o konuda kötü hissederken birden bire gülmeye başladınız mı? Birden bire olay tersine döner. Tüm kötü hisler dağılır ve ikinizde bu kavganın ne kadar saçma olduğunu fark edersiniz.

Öyleyse bunu bilinçlice kullanın.

Kavganın ortasında öfkeyi dağıtmak için gülmeye başlayın. Bu davranış herkese huzur verecektir. Gülmek marifetli bir araçtır.

Ya da olmanız gereken bir test konusunda endişe taşıyorsanız, o konuda gülün ve "Başarısız olursam ne olacak? Belki de en düşük puan konusunda dünya rekorunu kırabilirim!" deyin. Bu tip bir şaka rahatlatacak ve böylece testte daha başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.

Yalan bir gülüş bile moralinizi düzeltecek ve sizi rahatlatacaktır. Kendinize her zaman işe yarayacak ve sizi güldürecek bir şaka bulun. O şakayı kendinize hatırlatın ve gülün. İçinizden gelmediği zaman gülmek de başlı başına eğlenceli olacaktır!

 

SAÇMALIKLARA GÜLMEK

Bir şeye güldüğümüz zaman-bir fikir, bir kişi veya bir saçmalık -güldüğümüz şeyi yıkarız. Herhangi güçlü bir silah gibi, gülme uygun hedefe yöneltilmelidir.

Tabii ki deli bir insana gülmek insafsızlıktır. Fakat ileri gidin, deli bir fikre gülün. Örneğin "başarı için ölme" fikrine gülün. Birçok insanın hayatlarını paranın peşinden koşarken yıprattıklarını servetlerini ve elindekileri ancak ihtiyaçları olandan çok daha fazlasını elde ettiklerinde fark ettikleri saçmalığını düşünün.

Kötü olan şeylere, yapay değerlere ibadet edenlere gülün. Bu sizi yanlış değerlerden ve o değerlere kapılıp gitmekten uzak tutacaktır.

Kıskançlığa, önemsiz şeylere kavgalara gülün. Saçmalıklarla çevrelendiğiniz zaman bu duruma gülün, böylece saçmalıklar sizi etkisi altına almasın.

İnsanların saçma sapan şeylere vakit ayırmalarına gülün.

Uzun uçak yolculuğunda yüzlerce insan, evlerinde asla seyretmeyecekleri kötü bir filmi, gözlerini bir saniye bile ekrandan kaçırmadan izliyorlar. Fakat o uçakta tıkalı kaldıkları sürece filmi izlemeye devam ediyorlar. Bu, hayatlarındaki değerli saatlerden bir kaçını harcamak için gülünç bir yol değil mi? Bir insan bu zaman süresince, çalışabilir, düşünebilir ya da önemli bir konuşma yapabilir. "Hayatınızdaki amaçlara" bakın ve bu amaçların peşinde hayatınızın ne kadar az bir zamanını harcadığınızı hesaplayın. Saçma değil mi?

Tüm gülüşler mutlu olmak zorunda değildir.

Yeryüzünde yaşayan herkesi besleyebilmek için on senelikten fazla miktarda gıda var olmasına rağmen aynı zamanda binlerce insan açlık çekmektedir. Neden? Politika ve açgözlülük yüzünden. Çok saçma!

Deliliği değiştirmenin ilk adımı onun farkına varmaktır. Olayın farkına varmadan harekete geçmemiz mümkün değildir.

Böyle saçma şeyler gördüğünüzde gördüklerinize gülün böylece bu saçmalıklara kapılıp gitmeyin. Çevrenizde bir saçmalık gördüğünüzde, sizi o saçmalıktan kurtaracak sağlam bir gülüşünüz olduğundan emin olun.

GÜLMEYİ KÖTÜYE KULLANMA

Gülmeyi kötüye kullanma tehlikeli ve zararlı bir iştir. Şunlardan uzak durun:

Alay

İnsanlarla birlikte gülün, insanlara gülmeyin. Bir insanla alay etmek onu kırar. Utanç verir ve kendisini değersiz hissetmesini sağlar. Alay etmek karşınızdaki insanı incitmek için seçilebilecek en iyi yoldur. İnsanlar alay edildiğinde derinden etkilenirler.

Öyleyse bir daha "neşeli" bir şey olduğunda, kahkahanızı direkt olarak bir insana yönlendirmediğinizden emin olun, o kişinin yaptığı komik şeye gülün.

Buna benzer olarak asla insanların sıkıntılarına, dertlerine gülmeyin. Karşınızdaki kişi olayı sizin bakış açınızdan görmediği için sizin neşeniz sadece olayları daha kötüye götürecektir. (Ancak karşınızdaki kişiyi de üzüldüğü şeyin aslında çok da kafasını yoracak bir şey olmadığını hafiften alabileceği konusunda ikna ederseniz işler değişir.)

Aşırı Gülmek

Şakalar tek başlarına mutluluğa eş değildir ve çok fazla gülmek yapay bir eğlenme duygusu verebilir. İki saatlik bir komedi gösterisinde harika zaman geçirmiş olabilirsiniz—fakat daha sonra elinizde hiçbir şey olmadığını fark edersiniz. İşin gerçeği her zaman kendisini gösterir.

Sessizlik de aynı şekilde genelde hayatın gerçeklerinden kaçma yoludur. Yaşamak ciddi bir iştir ve saçmalıklar anlamları yok eder. İşte bu aşırı gülmenin ve yersiz şakalaşmanın ahlaksız davranışlar olduğunu gösterir.

Olumsuz Gülücük

Belli gülme çeşitleri vardır - asabi, hor görücü ve iğneleyici gülüşler... Bunlar genelde derinden gelen duygusal sorunları gösterir.

Kirli ve etnik şakalar genelde problemli şakalardır. Bu tip "negatif gülücüklere" karşı dikkatli olun ve bu tip insanlardan kendinizi uzak tutmaya çalışın.

Sınırları aşmak

Eski bir deyiş vardır: "Asla Tanrı'ya ve annenize gülmeyin." Bu ciddi şeylere gülerek saygısızlık yapmayın demektir.

İdealizme insanlığa hizmet ettiğinizi düşünerek eğlenceyi karıştırmayın.

Toplumun içine yıkıcı gücü sokmuş olursunuz. Bu ciddi bir olaydır ve bunun ciddiliğini korumalısınız.

GÜLMEK VE TANRI

Derinlere inildiğinde, gülmek bize Tanrı'nın dünya ile etkileşimini öğretir.

Yahudiliğin resmi gülme günü Purim'dir. O gün, komik elbiseler giyip aptalca davranırız -- bu bir tezattır çünkü Purim hikayesi Yahudiliğin yok edilmeye çalışılmasının hikayesidir.

Fakat sonra hikaye tam tersine döner. Yahudiler yok edilme hedefi olmaktan çıkarlar ve kahraman olurlar. Aman asılır ve Yahudiler kurtulur. Bu şansın 180 derece dönmesi ile oluşan bir mucizedir.

Tehlikede olduğunu düşünen ve birden güvende olduğunu fark eden kişi huzurlu bir şekilde kahkaha atar.

Düşmanları ile dolu olan dünyada yalnız yaşadığını düşünen ve birden Tanrı'yı keşfeden kişi keyif içinde gülecektir.

İnsanoğlu dünyayı sınırlı bir bakış açısıyla görür. Vücutlarımızla fiziksel dünyaya bağlı olduğumuz sürece sadece kavradıklarımızın yansıması ile yaşamaya mahkummuzdur.

Gülmek, Tanrı'yı net bir şekilde görmemize engel olan şeyleri aşmamızı sağlar. Olaylar kötü göründüğünde, acı çektiğimizde bile o olayda bir hayır vardır.

Tanrı her şeyin arkasındadır ve olaylara bizim iyiliğimiz için müdahale etmektedir.

Ve bu Yahudi insanının hikayesidir.

Talmud Maşiah zamanında, "SONRA ağızlarımız kahkahayla dolacaktır." Der. Neden sonra da şimdi değil?

Çünkü bugün, dünya kıskançlık, hırs, şiddet, sahtekarlık ve hoşgörüsüzlükle kuşatılmış. Bizler, bugün komşularımızdan şüpheleniyoruz ve liderlerimize güvenmiyoruz. Başkalarının yaptıklarında kendimize uygun bir çıkar arıyoruz. İşbirliği yapmak yerine, rekabet etmeyi tercih ediyoruz.

Eğer dünyanın üzerindeki tek gerçek gücün Tanrı olduğundan kesin olarak emin olsaydık, bu kadar endişe duymayacaktık. Tanrı'ya güvenle, tam olarak rahatlayacaktık. Öyleyse, endişelerimizi unutmak ve duvarlarımızı kırmak için güzel bir kahkaha atmaya ihtiyacımız var. O zaman Tanrı'nın dünyasının iyi olduğunu ve her şeyin yolunda gideceğini yeniden beyan edebiliriz.

BİLGELİKTE "GÜLMEK" NEDEN BİR UNSURDUR?

Gülmeyi sıkıntılarınızı dengelemek için kullanın. Sıkıntıların aslında göründükleri kadar kötü olmadıklarını fark edin. Hayat sorunlardan değil fırsatlardan oluşur. Gülmek, derdi, sıkıntıyı, kasveti, endişeyi, acıyı yok eder. Sık sık gülün. Gülmeyi bilinçli ve ölçülü bir şekilde kullanın. Acı çekme ve kötüye gitme bizi güçlendirir. Gülmek bizi rahatlatır ve bize enerji verir. Gülmek yolunuza çıkan engelleri devirir.

Gülmek, bizi Tanrının dünya ile etkileşimi gerçeğine doğru iter.