Değerli Olanı Koruyun Bir çitin amacı nedir? Savunmak ve korumak. Eğer sokağın tam orta yerinde bir delik varsa, belediyeden gelir ve kimsenin düşüp yaralanmaması için, çukurun çevresini bir çitle çevirirler.

Çit bizi tehlikelere karşı korur.

Ha'oseh siyag lid'varav tam olarak "koruyucu bir çit kur," anlamına gelir. Yaşamınızda bir "delik" varsa, düşmenizi, kendinizi ve başkalarına zarar vermenizi engellemek için bir çite gereksiniminiz vardır. Böyle zamanlarda hatalara düşmenizi engelleyecek ve size yardımcı olacak yollar bulmalısınız.

Hepimiz hata yaparız. Peki ya sürekli aynı hatayı yinelediğinizi fark ederseniz? Örneğin: eğer eşinizle kavga ettikten sonra pişmanlık duyuyorsanız... ve yeniden kavga edip, yeniden pişmanlık duyuyorsanız... Sonra yeniden kavga edip, yeniden pişmanlık duyuyorsanız...

Kral David Kutsal Kitapta şöyle der: "Hatalarım sürekli önümdedir." Her gün yanlışlar listenize bakın ve aynı hataları yinelemediğinizden emin olun.

Önlem alın. İhtiyacınız olan çitleri belirleyin - ve onları hemen bugün inşa edin.

BİR STRATEJİ BELİRLEYİN

İnsanlar genellikle teknik yöntemleri, belirsiz hayallerden ve amaçlardan daha iyi anlarlar. Bu yüzden eğer hayallerinizi gerçekleştirmeyi umuyorsanız, onları somut hale getirmelisiniz. Adım adım izleyeceğiniz ayrıntılı bir plan yapın. Stratejinizi ne kadar somutlaştırırsanız, planınız o kadar başarılı olacaktır.

Kendinize hedef belirleyin, sonra da gelişiminizi gözlemleyin. Kararınızı yerine getirmeniz konusunda yolunuza çıkan engelleri tanımlayın. Bu yöntem, engelleri ortadan kaldırmanız için bir strateji belirlemenize yardımcı olacak ve başarısızlığa uğramamış olacaksınız.

48 Yol der ki: Hayat; çitinizi, zarara uğradıktan sonra kurmaya karar vermeniz için fazlasıyla kısa. Hemen şimdi, düzeltmeniz gereken zaaflarınızın bir listesini yapın - kazandığınızdan fazlasını harcamak, eşinizi ve çocuklarınızı ihmal etmek ya da sürekli geç kalmak gibi.

Bir karara vardığınızda, bunu açıklığa kavuşturun. Harekete geçmek için kendinize bir tarih ve zaman belirleyin ve bu tarihi ajandanıza yazın.

Oyun planınızı geliştirdikçe, ortaya çıkabilecek sorunları hayal edin ve onları engelleyecek stratejiler yaratın. Yolunuza çıkan engellerden kurtulmak için bir plan yapın. Sonra eğer engellerle karşılaşacak olursanız, kendi kendinize şunu hatıratın: Bu engeller, aşılmak için buradalar, kararımı güçlendirmek ve olgunlaşmamı sağlamak için.

KİŞİSEL KALİTE KONTROL

Tüm işlerde bir kalite kontrol sistemi bulunmalıdır. Diğer tüm ürünleri kusursuz olsa bile, ürünlerinden birkaçı kalitesiz olan şirketlerin pazar paylarında bir düşüş olur.

Yaşantımızda bir problemle karşılaştığımızda, her defasında başarı düzeyimizin değişmesine izin veremeyiz. Başarının anahtarı, tutarlı olmakta gizlidir. Ruh halleri sürekli değişim gösteren insanlar - bir gün iyi, ertesi gün kötü - hedeflerine ulaşmak ve sağlam ilişkiler kurmak konusunda çok daha fazla güçlük çekerler.

İşte çitler bu noktada devreye girer. Eğer kesin sınır çizgileri olmazsa, insanlar varmak istedikleri kararlar konusunda mantıksız düşüncelere kapılabilirler. Örneğin, "benim durumum bir istisna" ya da "bana bir şey olmaz" gibi.

Nesnel olarak bir çit kurduğumuzda, doğru yoldan sapmak üzereyken, mantık kapımız kapanacaktır. Bir şeye ya olanak vardır ya da yoktur. Bu yüzden mantığımızı bulandıracak tartışmalara ya da öznelliğe yer veremeyiz.

Çitlere özellikle, fiziksel dayanıklılığımız nesnelliğimizi bastırdığı durumlarda gereksinim duyarız.

Ne yapıyor olursanız olun, yetenekleriniz ve hedeflerinizle orantılı, standart bir yöntem geliştirmeye çalışın. Kendinize üstün ölçünler koyun ve onlara uyun.

GÜVENİNİZİ KORUYUN

 

Anahtar "çit" lerden biri, üstünüze almış olduğunuz bir sorumluluğu yerine getirmektir.

Başladığınız bir işin sonunu getiremediğinizde, yalnızca zaman kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda kendinize olan güveninizi de yitirirsiniz. Bu durum, güvenirliliğinizin aşınıp, tükenmesine neden olur. Bir süre sonra da çaba göstermekten bile vazgeçersiniz.

Bir kararı uygularken, ilhamınızı tam olarak nerede kaybettiğinizi kendi kendinize sorun. Sonra vazgeçmenizi güçleştirecek bir sistem kurun.

Kendinize olanı güveni arttırmak için "yapılacaklar" listenizden, fazla zamanınızı almayacak görevler seçin. On küçük görevi tamamlamak, güveninizi arttırmak konusunda size, bir büyük görevi tamamlamaktan daha fazla yardımcı olacaktır. Ve küçük görevler konusunda gösterdiğiniz başarı, sizi büyük sorumluluklar almaya yönlendirecektir!

İnsanın kendine duyduğu saygı, olgunlaşma yolunda gerekli yakıt gibidir. Kendinize olan saygınızın kayıp gitmesine izin vermeyin. Daha değerli ne olabilir ki? Onu korumaya değer!

MANEVİ MUHASEBE SİSTEMİ

Hayatınızı boş yere geçirmeye karşı inşa edeceğiniz en iyi çit Heşbon Hanefeş - "manevi muhasebe" dir. Ne kadar başarılı olduğunuzu değerlendirmek için düzenli bir sisteme ihtiyacınız olacaktır.

Her gece, yatağınıza yatmadan önce, gün boyunca yaptıklarınızı gözden geçirin ve nerede kazanıp, nerede kaybettiğinizi değerlendirin. Sonra, ertesi gün daha üretken olabilmeniz için bir plan yapın.

Kendi kendinize şunları sorun:

Bugün neler başardım?

Tasarladığım şeyleri tamamladım mı?

Yarınki işlerimi nasıl yoluna koyabilirim?

Güçlü ve zayıf yönlerim neler?

Kazancım ne olacak? Kaybım ne olacak?

Uzun süreli hedeflerime ne kadar yaklaştım?

Büyümeme engel olan ne? 

Zaaflarınızı gözden geçirin - tembellik olabilir, ya da kıskançlık, ya da hiddet. Bu konuda yoğunlaşın ve kendi kendinize, bunun sizin düşmanınız olduğunu hatırlatın. Kendi saçmalıklarınıza öfkelenin ve öfkenizi, kötü huylarınızı değiştirecek bir olarak dürtü olarak kullanın.

KENDİNİZİ AŞMAYA ÇALIŞIN

Eğer Avrupa'ya bir yolculuk yapacak olsanız, ziyaret edeceğiniz yerlerle ilgili broşürleri okursunuz. Birden bire "çıkagelmezsiniz" - görülecek tarihi yerleri kaçırmak istemezsiniz.

Aynı şey yaşamınız için de geçerlidir. Birden bire "çıkagelen" biri, yaşamın kendisine sunduklarından yararlanamaz. Ne kadar hazırlıklı olursanız, şartlara da o kadar rahat ayak uydurabilirsiniz. Bu yüzden oturup, yaşamınızı planlayın. (Ve beklenmedik olaylara karşı hazırlıklı olun!)

"Kendinizi aşın", aynı zamanda geleceğe bakın anlamına da gelir. Bilgeler bize "irfan sahibi bir insanın gözlerinin, başının önünde" olduğunu öğretirler. Bunun anlamı, akıllı bir insanın geçmişte yaptığı hatalara takılıp boşa zaman harcamadığı, onun yerine ileri doğru bakıp bu hataları nasıl düzelteceğini düşündüğüdür. Yetmiş yaşınıza gelip de, arkanıza baktığınızda üstesinden geldiğiniz şeyleri görmek istemeyecek misiniz? Yaşayacak tek bir gününüz kaldığını öğrenseniz, kendi kendinize şu soruları sormaz mısınız? "Kimim ben? Hayatımın anlamı ne?"

Ama o zaman çok geç olabilir. Bu yüzden bu soruları şimdi sorun.

 

BAŞKALARINDAN YARDIM İSTEYİN

Tek başımıza yaşamıyoruz. Birçok insan sizlerle aynı yollardan geçmiştir. Bazıları engellerin üstesinden gelmeyi başarmışlar, bazılarıysa hâlâ çabalamaktadırlar. Ama hepsinin de, size verebilecekleri yararlı öğütleri olabilir ve başkalarına yardımcı olabilmek onları çok mutlu eder.

Bir çit inşa etmenin iyi bir yolu da kendinize "mızmız" bir dost bulmaktır. Bir arkadaşınızdan, her fazladan yediğiniz pasta dilimi ya da yemek arası atıştırdığınız her abur cubur - ya da kendinize hedef belirlediğiniz başka şeyler - için sizi uyarması konusunda yardım isteyin.

Hatta kendinize bir ceza sistemi bile yaratabilirsiniz. Mızmız arkadaşınıza: "Beni tırnaklarımı yerken yakalarsan, sana 50 milyon vereceğim," deyin. Her tırnağınız için 50 milyon ödemek zorunda kalırsanız, banka hesabınız tükenmeye yüz tutmadan, alışkanlığınızdan vazgeçersiniz.

Bilgeler "Bir elin nesi var, iki elin sesi var," derler. İşler zorlaştığında, destek aramaya çalışın. Nerede çokluk orada bolluk.

TOPLUMUN ZARARLARINA KARŞI BİR ÇİT KURUN

Özgürlüğün esaslarından biri, kendimizi en düşük ortak paydanın üzerine çıkartmaktır. Hepimiz sokaklardaki reklam panolarının duyumsal saldırısının, gereksiz radyo konuşmalarının, haddini bilmez modanın ve televizyondaki şiddetin farkındayız.

Yemeğe oturmadan önce, kir ya da mikrop yutmamak için ellerimizi yıkarız. Aynı şekilde ruhsal sağlığımız açısından da tükettiklerimize: hangi filmleri izlememiz, hangi arkadaşlarımızla zaman harcamamız ve iş yaşantımızda hangi ahlaki kurallara uymamız gerektiğine dikkat etmemiz gerekir.

Yollar, sayısız olasılıklarla doludur. Ama onları gelişigüzel harcamamalıyız. Tüm insanlığın düştüğü hatalara düşmemeye çalışın. Örneğin çok sayıda insan:

sahip olduklarının değerini bilmezler

maddi başarının, kendilerini iyi bir insana dönüştürdüğünü sanırlar

karar vermekten ve sorumluluk almaktan kaçınırlar

yaşamlarının amacını bilmezler. 

Yaşam kuralları der ki: Sınırlarınızı belirleyin. Tüketmeden önce düşünün. Özgürlük, "Katılmamayı yeğliyorum," diyebilmektir.

NEDEN "ÇİT KURMAK" BİLGECE BİR DAVRANIŞTIR?

Hayat güç. Zorlu bir işi başarmanız gerektiğinde, doğru araçlara gereksiniminiz olur.

Eğer kendinizi korumazsanız, özgüveninizi yitirir ve yaşama boyun eğersiniz.

Savaşa giderken bir stratejiniz olsun. Nereye doğru gittiğinizi bilmek için bir plan yapın.

Her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmayın. Başkalarından yardım isteyin.

Sahip olduğunuz değerleri, toplumun şiddetine karşı koruyun.

Standartlarınızı yüksek tutun ve kendinizi kontrol etmek için bir yöntem belirleyin.

Kendini haklı göstermeye çalışma imkânı sunulduğunda, çoğu insan "mantığını saptırıp, arzularına teslim olur."