Bilge Kişiye Saygı Gösterin

Kuşkusuz, bilgelik sahibi olmanın başlıca yolu, bilge insanların peşinden gitmektir.

Bu bir acemi çırağın, ustasının çalıştığını görüp, bilgi ve tecrübe edinmesi gibi, öğrenmenin en iyi yolu, sadece ders kitaplarını okumak değil, ustanızı takip etmektir. Bu yüzden eskilerde yaşamış akıllı insanlar der ki ' İlim adamları ve bilgelere hizmet etmek, Tora'yı öğrenmekten daha büyük bir şeydir.

Toplum, doğal olarak, bir atlet, bir profesör bir doktor veya zengin bir kişiye saygı gösterir. Böyle bir insan sizi ziyaret etse, ona nasıl hizmet ederdiniz? Ayağa kalkıp, bütün yeteneğinizle ona servis yapardınız. Onu, dikkatle dinleyip, öğütlerini alırdınız. Bu kişilere nasıl saygı ve hürmet göstereceğiniz hakkında esaslar edinip, aynı saygıyı da bilge kişilere gösterin.

Bilge kişiyi şu şekillerde onurlandırabilirsiniz:

-Ondan öğrenin.

-Ona yardımcı olun.

HAYATI ÖĞRENMEYE İHTİYACIMIZ VAR

Biz insan olarak temelde, bağımsız olmak isteriz. Otorite ve idareye karşı direnir, bir başkasına danışmakta veya o kişinin onayına başvurmakta zorlanırız.

Birçok insan, daha önce hata yapan kişilerin deneyimlerinden öğrenmek yerine, kendi hatalar yapıp ders almayı tercih eder. Hayattaki her şeyi kendilerinin öğrenebileceğini düşünürler. Evlenmeyi, çocuk yetiştirmeyi ve iyi yaşamayı yaşam sürecinde çözmeyi tasarlarlar. Bu çok anlamsızdır.

48 yol der ki, '' Hayat bunu yapmak için çok kısadır. Sınırlı sayıda hata yapmalıyız. Neden önlemleri elimizde olan hataları da yapıyoruz? Bunun yerine bilgeliğe ve ilime sahip olan kişileri araştırın. Onlarla olun ve her fırsatta, onlara danışıp sorabileceğiniz tüm soruların dökümünü çıkarın. Bilgelik kriterlerine göre, başkalarının 20 yılda yapıp başaracaklarını, siz 5 yılda başarabilirsiniz.

Bizim danışacak kişilere ihtiyacımız vardır. Hiç kimse, plan, tecrübe ve danışmadan bir gökdelen inşa edemez. Ancak, hayat bir bina inşa etmek veya cerrahlık yapmaktan daha karmaşıktır. Bir ameliyathanede, hata ve deneme yapılamaz. Neden aynı şeyleri biz kendi hayatımızda yapalım?

Hayatınızın 10 yıl kadar öncesine gidin. Bugün, ne yapacağınız ve nelerden ders aldığınız hakkında, kendinize bir şeyler öğretebilir miydiniz? Muhakkak! Sizden 10 yaş büyük biri ile konuşun. Size öğretecek, önemli bilgileri vardır. Onu dikkate almak zekice bir şey olmaz mıydı?

Özlü söz şöyle der: '' Aptal, kendi hatalarından öğrenir, bilge kişi ise, başkalarının hatalarından öğrenir ve ders alır. ''

BİLGİ EDİNMEYE VE BİLGELİĞE HAZIRLIKLI OLUN

Eğer, her şeyi bir kişiden öğrendiyseniz, dünyanın en bilgili kişisi siz olurdunuz. Ancak bu geçerli ve pratik değildir. Bilgi ile ilgili gereksinimlerinize göre, bazılarına öncelik kazandırıp onları sıraya koymanız gerekir. Bu demektir ki, bilgiyi yaşamınızın akışına göre sınıflandırıp, sıraya koymalısınız.

Hayat yolunda, yüz yüze gelmeyi beklediğiniz durumları sıralayın. Örneğin: Evlilik, çocuk yetiştirmek, vb... Bunlara daha sonra, bazı amaç ve hedefleri de katın. ''Var olmanın anlamı nedir? Gibi…

Hayat hakkında, sorabileceğiniz soruların bir dökümünü yapın ve daima yanınızda bulundurun. Böylece, bilge bir kişiye her zaman bir şeyler sormaya hazır olursunuz.

-Nasıl mutlu olabilirim?

-İyi insan olmak ne demektir?

-Başkalarına karşı çıkarsız bir şekilde iyi davranabilir miyim?

-Sinirimi kontrol etmeyi nasıl öğrenebilirim?

-Gerçekten büyük olmanın anahtarı nedir?

-Çocuk sahibi olmanın keyfi nedir?

-Nasıl iyi bir evlat olabilirim?

-Topluma, Tanrı'ya, kendime ve aileme olan sorumluluklarım nedir?

-Zamanımı nasıl iyi bir şekilde değerlendirebilirim?

-Kariyer mi yoksa Tora'mı önceliklidir?

-Dünyada, acı çekmenin amacı nedir?

Bugün hayatta olan birisiyle karşılaşsaydınız ona ne sorardınız?

HAYATTA BİR ÖĞRETMEN SEÇMEK

Lisede öğretmenlerin gidip gelmesine alışmışızdır. Bir sene öğretmeninize alıştıktan sonra, ertesi sene yeni bir tanesinin geleceğini biliriz.

Eğer sadece bir öğretmen istiyorsanız, en yakınınızda olanını tercih etmeyin. Öğretmen için araştırın. Böyle bilge birine rastladığınız zaman, onun hakkında araştırma yapıp, onun niteliklerini test edin. Bilgileri hakkında devamlı sorular sorun. Bildikleri ve tecrübesi ile dürüst ve kararlı yaşayıp yaşamadığına bakın. Kaynaklarını araştırın. Öğretmenlerinin kim olduğunu bilin. Toplumda saygın bir kişi olduğundan emin olun.

Öğretmen seçerken, rahatlıkla iletişim kurabileceğiniz bir kişi olmasına dikkat edin. Bu kişi sizi anlayan, ailenizi tanıyan, geçmişinizi bilen bir kişi olmalıdır. İdeal olarak sizin hayatınızı değiştirecek ve yönlendirecek bir kişi bulmalısınız. Böylece aranızda güçlü bir güven ve iletişim kurar, birbirinizi tanırsınız.

Ve her şeyin ötesinde ulaşabileceğiniz bir kişi olduğundan emin olun; Siz en iyi ve en büyük öğretmeni bile seçseniz, onunla konuşamadıktan sonra ne işe yarar!

Her zaman dikkat edin ve aramaya devam edin. Doğru kişiyi bulana kadar pes etmeyin!

SADAKAT FAKTÖRÜ

Sizi değerli bir insan yapabilecek, cesaret verebilecek ve mücadelenizi motive edecek bir kişi bulun. Sizin zaaflarınızı ve ön yargılarınızı kabul edecek birini aramayın.

Daha sonra onunla bazı konular hakkında fikir ayrılığınız olsa bile, onu kaçırmamaya bakın. Gerçek bir öğrenci olun. Olaylar üzerinde beraber çalışın. Onu dinleyip, öğütlerini sorun. Siz saygı duyduğunuz bir öğretmene minnettar ve borçlusunuz.

Eğer, öğretmeninize sadık iseniz, etrafınızda yeni bir öğretmen aramayın. Tenkitleri yutmak zordur, ancak birine güvendiğiniz zaman bu tenkitleri hazmetmek kolaylaşır. Bu ayrıca sizin iyiliğiniz için ve bilgi dolu, ileri görüşlü bir kişi içinde geçerlidir. Neden öğretmenlerimizin ve ailemizin bilgisinden yeteri kadar faydalanmayız? Çünkü bilgi, değişikliği gerektirir. Rahatlığımızdan feragat etmemiz gerekir. Bu bize acı verir. Bilgiyi, hep beraber elde edelim.

İnsanoğlu kendi için biraz olumsuz olabilir. Öğretmen size sorumluluk duygusu verir. Kapasitenizi mantığa göre arttırır. Belli bir öğretmeniniz varsa, bir şeyi yapmadan evvel iki kere düşünecek ve daha mantıklı olacaksınız.'' Bunu yaparsam öğretmenim ne der?'' sorusunu her zaman sorun. İyi bir yanıt bulamazsanız yapmayın.

BİLGİLİ KİŞİYE YARDIMCI OLUN

Bilgelik konusunda ciddi olabilmemiz için bilgeliğe saygı göstermemiz gerekir. Bunu ancak bilgiye sahip olan kişiye yardımcı olmakla yapabiliriz.

Çırak olun. Öğretmeninizi takip edin. Bazı faaliyet ve toplantılarda ona eşlik edin. Her ayrıntısını ve görüşünü inceleyin. Bu sistem, sizi bazı test kitabı ve derslerden daha çok kamçılayacaktır.

Öğretmeninize hizmet etmek daha çok öğrenmenizde, yetişmenizde, ona daha yakın olmanızda ve olumlu olmanızda yardımcı olacaktır.

NEDEN BİLGELİKTE BİLGEYE SAYGI BİR ESASTIR?

Hayat hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız, bir öğretmene ihtiyacınız vardır. Tutarlı ve rasyonel bir yolda size bir rehber gerekir.

İnsanoğlu kendisi hakkında öznel düşünür. Bize iyi yaşamak için objektifliği aşılayacak bir kişiye ihtiyacımız vardır.

Bilgelik için başkalarına ihtiyacımızın olması kolay değildir. Bizim önyargılarımız vardır. Bildiklerimizi ve konumumuzu savunmak isteriz. Bu görüşü reddedin.

Hayatta en yıkıcı hastalık cehalet ve gerçekle iç içe olmamaktır. Sizden daha az bilge olan bir kişi bulsanız bile olumlu bir danışmana sahip olmak çok önemlidir. Onunla bu yola çıkmaya değer!