Yazdır

degerli

Bir otelde kalıyorsunuz ve yan odanızdaki adamın balkondan atlamak üzere olduğunu görüyorsunuz. Yardım etmek için bir adım öne çıkar mısınız? .

Ya da bir köşede durup insanların "atla, atla!" bağırışlarının zevkini mi yaşarsınız? Yardım etmek için ne yapacaksınız? Eğer size "neden atlamamalıyım?" diye sorsa, ne diyeceksiniz? Atlamak istese bile onu durdurmaya hakkınız var mı?

Başkalarının sorunlarını sadece hissetmek yeterli değildir. Aslında yardım etmek için bir şeyler yapmak zorundasınızdır. Geride durup, başkalarının hatalarına seyirci kalıp, eleştiri yapmaya karşı koyun. Başkalarının hayatlarını değiştirip yollarına devam etmelerine yardım etmeliyiz.

İnsan olarak önemseriz ve yardım etmek isteriz. Onu durdurmak için elinizden gelen her şeyi yapacaksınız. Eğer orada öylesine durursanız, kendinizi bir daha asla affetmezsiniz.

Bunu şimdi kendi hayatınıza uygulayın.

SORUMLULUĞU KABUL EDİN

Başkalarına yardım edebilmek için sorumluluğu kabul etmelisiniz. Yahudiliğin en önemli derslerinden biri de kardeşlerimizin koruyucuları olduğumuzdur. Bu dünyada hepimiz birlikte yaşarız. Birisi fiziksel bir tehlikede olduğunda, sorumluluk almak kolaydır. O kişi manevi tehlikede olduğunda da bunu yapmaya zorunlusunuz.

Arkadaşınıza sorununa karşı koyması için yardım edin. Eğer yardıma ihtiyacı varsa eyleme geçmeye mecbursunuz. Ve diğer kişiden hoşlanmasanız bile, "o bunu hak ediyor" deyip kendinizi haklı çıkaramazsınız.

İster alkolik, tembel bir işçi ya da size ihanet etmiş biri olsun, ondan umudu kesmeden önce, ona şüphenin kazancını verin. Onu normal akli haline ulaştırana kadar, her çabayı gösterin. Onu silmeden önce ona yardım etmek için en az 10 yol deneyin. Aynı şeyi başkalarının da sizin için yapmasını istemez miydiniz?

Başkalarına yardım ederken en önemli adım bir plana sahip olmaktır. Ve sadece bir plan da değil, onu destekleyecek birçok plan daha!

Yardım etmeye çalıştığınız kişiden umudunuzu yitirmeyin. Onu düzeltmek içinhazırladığınız plan işe yaramazsa yeni bir tane hazırlayın. Sorumlu olduğunuzu hissedin. Eğer insana yeteri kadar değer veriyorsanız, ona yardım etmek için en iyi yolu bulmaya da sabrınız olacaktır.

Yaratıcı olun.

Çözümler arayın.

Başarıya ulaşana kadar vazgeçmeyeceğinize kararlı olun.

BAŞKALARINI MOTİVE EDİN

Gerektiğinde daha üretken yaşamak için başkalarını motive etmeliyiz. Bunu başarmak için o kişinin asıl sorunu üzerinde yoğunlaşın.

Eğer arkadaşımızın hatasını tam olarak anlayamazsak, gerçek çözümü de bilemeyiz. Bu sebeple de başkalarının hatalarını gösterdiğimizde, sonuç genellikle olumsuz olur.

Yardıma ihtiyacı olan kişiye yapılması gereken açıklama yapmak ya da vaaz vermek değildir. Ona kanadığını söylemeyin, kanamasını durdurun. Onu doğru yaşam kalıbına sokun.

Mesela birisinin üzgün olduğunu biliyorsanız, bu genellikle hayatının amaçsız olmasından kaynaklandığı hissindendir. Bunu bilmek bir eylem planı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Ona nasıl mutlu olacağını gösterin. Ona sahip olduğuyla ulaşmaya çalışın. İnsanları değiştiremezsiniz, insanlar kendileri değişirler. Yapabileceğiniz en iyi şey birisini aydınlatmaktır. Bu onun hayat görüşünü değiştirir ve eylemeleri buna uygun olarak gelişir. Bu doğru bir eleştiridir.

Onu belirli bir yolda yardım edin: "Haydi koşuya, yüzmeye gidelim, resim çizelim, yeni bir şapka alalım." Onun da yardım edebileceği bir sorunu paylaşın ya da onu başkalarına iyiliği dokunabileceği şeylerde gönüllü çalışmasına motive edin. Bu tarz şeyler onu üzüntüsünden uzaklaştıracaktır.

Onunla gerçekten ilgilenin. İlginizi göstermeniz başkalarının size güvenini kazandıracak ve sizden bir şeyler öğrenmelerini mümkün kılacaktır. Eğer insanlara hayatlarını nasıl daha iyi yapacaklarını direkt söylemeseniz bile, onları önemsemeniz size olan hayranlıklarını geliştirecek ve iyi yönlerinizden bir şeyler öğrenmelerine fırsat verecektir.

Biri ne zaman hata yapsa, hayatla ilgili bir şeyler kaçırdığını düşünebilirsiniz. Sizin doldurabileceğiniz bir boşluk olup olmadığını kontrol edin. Neyin yanlış gittiğini görmeniz gerekir. Mesela neslimizde ne mutsuzluk yaratmaktadır? Düşüş, bencillik, çabuk ve kolay sonuca ulaşma arzusu ve birçoğu. Nasıl yardım edebileceğinizi belirleyin. En azından bir şeyleri deneme çabası sizi daha iyi bir insan yapacaktır.

 

İNSANLARI TARAFSIZ YARGILAYIN

Hiç bir eşya alıp, aynı şeyin başka bir dükkanda yarı fiyatına satıldığını gördünüz mü? Satın aldığınız dükkana ne kadar kızmıştınız!

Genelde bir kişinin uygunsuz davrandığını gördüğümüz de, aklımıza hemen o kişinin bunu bilerek yaptığını getiririz.

Dükkan sahibini alçak bir hırsız olarak değerlendirmeyin. Bunun yerine onu mantığın bir kurbanı olarak görün. Muhtemelen fiyatı belirlediğinde, dükkanın daha uygun bir mekanda olması sebebiyle daha iyi hizmet verdiğine inanmıştır.

Bu çok mu insafsızca? Kendinizi düşünün. Böyle bir irdelemeye katlanabilir miydiniz?

Ne zaman birisinin yanlış bir şey yaptığını görürseniz, şüphe duyun. Ama tüm gerçekleri kontrol etmeden, sonuçlara varmayın. İnsanların hareketleri hakkında dikkatli olmak iyi olsa da olan şeyin safça yapılmış bir hata olabileceğini de göz önünde bulundurun. Genelde gözden kaçırdığımız bir şeylerin varlığını hep sonradan fark ederiz. Bunu hatırlamak sinirlerimize daha fazla hakim olmamıza yardımcı olacaktır.

HERKESTEKİ DEĞERİ GÖRÜN

İnsanlar temelde iyi olmak için çabalarlar. Bu yüzden birisi bir hata yaptığı zaman ya da kötü bir davranışta bulunduğu zaman en çok zarar verdiği aslında kendisidir. Bunu fark etmeniz ona olan kızgınlığınızı azaltacaktır.

Mesela kendini beğenmiş birini tanıyorsanız, onu hemen dışlamayın. Bilhassa ona merhamet edin. Çünkü kendini beğenmişliğinin altında çok büyük güvensizlikler yatmaktadır. Kendini beğenmişliğinden ne kadar çektiğini ve bu huyunun insanları ondan uzaklaştırmasıyla ne kadar yalnız olabileceğini düşünün.

İnsanların kişiliklerinde olumsuz tarafları ve iç çatışmalarını görmek çok kolaydır. Birisini yargılarken, o kişinin de değerli bir tarafı olduğunu düşünmemiz gerekir. Bazen acı ve karmaşa içinde yok olsa da, herkesin erdemi vardır. Bu erdemi keşfetmek için çaba gösterin.

NEDEN BAŞKALARINI DEĞERLİ KILMAK ERDEMİN BİR PARÇASIDIR?

İyi bir insan olmak için kendinizle olduğu kadar başkalarıyla da ilgilenmelisiniz. Onların hayatları ve acıları sizinki kadar gerçektir.

Başkalarına yardım ederken akıllarımız çalışır ve tarafsızdır. İşte o zaman aynısını kendimiz için de yapabiliriz.

İnsanların problemlerinden yakınmayın, onlara çare bulun.

Öğrendiğiniz değerleri, fikirleri başkalarıyla da paylaşın. Ne zaman iyi bir erdem parçası duyduğunuzda "Bu fikir arkadaşıma nasıl yardım edebilir?" diye sorun.

İnsanlar size zarar veren bir şeyler yaptığında, bunun direkt olarak sizi dışlamak için yapıldığını düşünmeyin.

İnsanları iyi tarafından yargılayın. Değerleri görün, böylece onlara yardımcı olabilirsiniz.

İnsanların birbirine ihtiyacı vardır. Yardım etmek için elinizden geleni yapın.