Yazdır

Yahudiliğin ABC'si

Bütün sistemler temel prensipler üzerine kurulmuştur. Okumayı ve yazmayı öğrenmek isterseniz öncelikle alfabeyi öğrenmelisiniz.

Yahudiliğin de her şeyin üstüne kurulu olduğu bir "ABC" si vardır.

Yahudiliğin A'sı

Hepimizin kabul ettiği bir şey insanların bir toplumun parçası olduğudur.

Çin'de doğmuş olsaydık, büyük bir ihtimalle küçük kırmızı bayrakları veya Mao'nun ünlü sözlerinin olduğu kitabını sallayacaktık. "Yaşam Felsefesi" nin kaynağını sorgulayın. Yaşama yaklaşımın bir Yunanlı bir Doğulu veya bir Yahudi gibi mi yaklaşıyorsun? Çoğunlukla kendi iç araştırmamızı yapmadığımız sürece içinde yaşadığımız "toplum" bizim "standart felsefemiz" olacaktır. 

Eğer biz toplum tarafından bu kadar etkileniyorsak, o halde kendi öncelikli inançlarımızı ve kimliğimizi nasıl ayırt edeceğiz, seçeceğiz? Doğru ile yanlışı nasıl tanıyacağız? Gerçek için bağımsız, özgür sonuca nasıl varacağız? İçinde bulunduğumuz toplumun bir ürünü olmaktan kendimizi nasıl sakınacağız?

Yahudiliğin "A"sı bu sorulara cevap vermektedir.

Çocuk Hikayelerinin Gücü

Fikirler toplum bilincine değişik yollarla sızar: Edebiyat, okul, din vs... En etkili yollardan biri de çocukken bize anlatılan hikayelerdir. Bu hikayeler birçok mesaj iletirler. Yahudiliğin de çocuklarımızın bilincini şekillendiren kendi hikayeleri vardır. Talmud'dan bir hikaye:

Annemizin karnındayken Tanrı yaşam için bize gerekli her bilgiyi öğretmesi için bir melek gönderir.

Sonra da doğmadan önce melek burnumuzun altına dokunarak hepimizde olan üst dudak şeklini verir.

Ve meleğin bize anlattığı her şeyi unuturuz.

Bu hikayenin bir çocuğa vereceği ders ne olabilir?

Yaşam hakkında öğrenmek için içimize bakmamız gerektiğini. Bilincimizin derinliklerinde yaradılışın amacının bilgisi vardır. Nasıl sevmeli, potansiyelimize nasıl erişmeli.. Hepsi oradadır. Biz sadece onu hatırlamak için çaba göstermeliyiz.

Bu ders Yahudiliğin eğitime bakış açısıdır. Kimse başka birine yeni bir şey öğretemez. Öğretmen daha çok öğrencinin zaten bildiği bir şey için bağlantı kurmasına izin verdiği ölçüde bilgi toplar- ve öğrenci kendi başına tekrar keşfeder.

İçimizdeki bilgi, toplumun etkilerinden sıyrılıp yükselmemize ve bağımsız olmamıza izin verendir.

Gerçeği sorguladığımızda Uzakdoğu'ya gitmemize veya dağın tepesine tırmanmamıza gerek yoktur. Gerçek tam burnumuzun altındadır. Parmağınızı bu belirleyici noktanın üzerine koyun, konuşmayı kesin ve düşünmeye başlayın. Gerçeğin bilgisi hepimizin içinde var.

Bu Yahudiliğin A' sıdır.

Yahudiliğin B'si

Yaşamı tamamıyla anlayabilmek için, bizden ne istendiğini bilmemiz gerekir. Ne için yaratıldığınızı? Varlığımızın anlamı nedir?

Şu soruyu soralım: Tüm ebeveynler çocukları için ne ister? Sağlıklı, güçlü ve mutlu olmalarını. Güneşin altında her tür iyiliğe sahip olmak. Niçin? Hayattan daha çok zevk alabilmeleri için. Yalnızca zevk.

Çocuğunuz PacMan oynamaktan zevk alacaktır, ancak profesyonel bir PacMan oyuncusu olması için okulu bırakmasına izin vermezsiniz. Onun daha iyiye layık olduğunu bilirsiniz.

Tanrı da bize aynı şekilde bakar. Bizim göklerdeki babamız olarak, bize iyilik ve mutluluk bahşetmek için yarattı. Ve bize Tora'yı verdi - yaşam yönergelerini - bu dünyadan maksimum mutluluğu (zevki) sağlamayı öğretmek için.

İnsanlar Memnuniyeti Ararlar

Kalem yazmak için yapılmıştır. Eğer biri size kaleminizin bir kürdan olduğunu söylerse ne olur? Siz de bunun çok gülünç olduğunu ve neden içinde mürekkep olduğunu söylersiniz. Üstelik dişlerinizin arasına bile giremez.

Bir nesnenin amacının ne olduğunu nasıl belirlersiniz? Onun yapısını inceleyerek. Kalemin yazmak için olduğunu bilirsiniz çünkü içindeki tüm elemanlarının gösterdiği şey budur ve onun en iyi yazmak için kullanıldığını bilirsiniz.

Yahudilik, insanın zevk almak için dizayn edildiğini söyler. Aslında, insanoğlunun aldığı her kararın bir temel kritere bağlı olduğunu görürüz: Bu bana zevk verecek mi?

Bu bir akşam yemeğinde ne yiyeceğimiz, boş zamanlarda ne yapacağımız, kiminle evleneceğimiz, ne meslek seçeceğimiz - tüm bunların temelinde zevk almak vardır. Eğer bu bize acı verecekse ondan kaçınırız, zevki öngörüyorsa ona doğru gideriz.

Tanrı dünyayı ve içindeki her şeyi bize zevk versin diye yaratmıştır. Hayatın amacı bu zevki elde etmektir. Ebeveynlerin çocuklarının hayattan zevk almasını istedikleri gibi. Tanrı da çocuklarının tamamıyla hayattan zevk almalarını istemektedir. Bu yahudiliğin "B" sidir.

Yahudiliğin C' si

Eğer Tanrı bizim zevk almamızı istiyorsa, biz de bunu istediğimize göre neden bu sürekli olmamakta?

Herkes iyi olmak ve kendi sorumluluklarını yerine getirmek ister. Bu insana zevk verir. Ancak biz çoğunlukla en kolay yolu seçeriz. Gerçek mutluluğa odaklanmayı unuturuz.

Evliliğimizin iyi gitmesini ister ancak yeterli dikkati göstermeyiz. Ailemizle iyi olmayı ister ancak tartışmaları engellemek için gerekli araçlardan yoksunuz. Hayatımızın anlamlı olmasını ister ancak sosyal baskının bizi yönetmesini engelleyemeyiz. Mutluluk ister ancak hatalar yaparız.

İbranicede günahın karşılığı bir kelime yoktur. Tora'da günah için kullanılan "Het" kelimesi "Hedefini şaşıran ok" anlamındadır. Okçu " kötü" değildir. Yalnızca yeteneğinin, konsantrasyon eksikliğinden hata yapmıştır.

İnsanın problemi, yaşamdan ne istediğimiz hakkında yanılgıya düşmesidir. Bu yüzden, Tanrı her zaman bizim dikkatimizi çekmeye çalışarak kötü dönüşler yapmamızı engellemeye yardım eder. Bunun farkında olmadığımızda çok önemli dersleri kaçırmaktayızdır.

Bu Yahudiliğin C' sidir.

Yahudiliğin D'si

( Yahudilik'te 3 harf (ABC) yeterli değildir. )

En büyük hata eğitim almamaktır. Çoğunlukla ne tür bir eğitim alırız? Matematik, edebiyat, astronomi, coğrafya, v.s...

Ancak tüm bu eğitim tamamlandığında biz halen kim olduğumuzu, niçin yaratıldığımızı veya ne için yaşadığımızı bilmiyoruz. Ve eğer kendinizi bilmezseniz çok şey bilmiş sayılmazsınız.

Yahudilik şöyle der: YAŞAM için öğren! O bilgi kendi içinizde saklıdır. Melek size öğretmiştir.

Şimdi niçin yaratıldığınızı keşfedin. Yaşamın amacını anlayın ve onu elde etmeye çalışın.

Bu Yahudiliğin "D" sidir.

Yahudiliğin E'si

Tanrı'nın bizi zevk almamız için yarattığını söylerken, işyerindeki sıkı bir çalışma yılı sonunda alınan 2 hafta izin yapmaktan mı bahsetmekteyiz? Hayır. Bu zevk tatilden geri dönüldüğünde trafikle boğuşmaya başladığınız anda bitecektir.

Maksimum zevk elde etmek için Tanrı bize Tora'yı verdi.

Tora'nın değişik şekillerde tanımlandığını duymuşsunuzdur. Kanun, gelenek, kurallar gibi..

Gerçekten Tora'nın kelime anlamı "talimat" demektir. Örneğin "Torat Hanehiga = Sürüş talimatları" demektir. Bizim Tora'mız da "Torat Hayim = Yaşam talimatları" dır.

Çocuklarınıza yaşam hakkında bildiğiniz tüm bilgileri aktarmak için elinizden geleni yaparsınız. Ve onlara:

"Okumayı ve yazmayı öğrenmelisin" dersiniz.

"Kimin buna gereksinimi var? Ben ligin en büyük futbol oyuncusu olacağım!"

"Fakat bazen bir mektup yazmak veya bir gazete okumak isteyebilirsin "

"Merak etme anne, ben superstar bir oyuncu olacağım zaman özel sekreterlerim benim yerime bunları yapacaklar. Şimdi benim için antreman yapmak daha önemli!"

Bu diyalogdan sonra iyi ebeveyn ne yapar? Kendi fikirlerinizi belirtmek ister ve başına vurarak:

"Otur, Oku ve Yaz!" dersiniz.

Göklerdeki Baba'mız da aynı şeyi yapar. Bize Tora'yı verdi. Meleğin bize doğmadan önce öğrettiği aynı yaşam direktiflerini. Mutlu bir evlilik, iyi bir kariyer, manevi gelişme için gerekli araçları.

Kelimelere Odaklanmak

Tora bize kapılarımıza Mezuza takmamızı öğretir. Ancak mezuza genellikle bir gelenek ve belki de hayaletlerden koruyucu bir obje olarak görülür.

Mezuzayı açın ve içindekileri okuyun. Yaşamın en büyük mutluluğunu öğreneceksiniz. Nasıl mutlu olunur, nasıl insanlığı sevebilir ve Tanrı'ya bağlanabiliriz herşey içinde yazılıdır. Evin içine girdiğinizde ve çıktığınızda mezuzayı öpün. Bunu mekanik bir şekilde yapmayın sözlerini düşünün ve asla yaşamınızın anlamını kaybetmeyin.

Hatırla

Yahudiliğin "A" sı: Bizim bilmemiz gereken her şeyi melek bize öğretti. Bu yüzden gerçeği bulduğumuzda onu tanırız.

Yahudiliğin "B" si: Tanrı bizi hayattan maksimum zevk almamız için yarattı.

Yahudiliğin "C" si: Biz günahkar değiliz, sadece hata yapmaktayız.

Yahudiliğin "D" si: Hataları önlemek ve potansiyelimize erişmek için yaşam hakkında eğitim alın.

Yahudiliğin "E" si: Tora bizim yaşam direktiflerimizdir.