Bir Babanın Çocuklarına Mektubu

Sevgili Steve ve Jennifer, Şimdi 57. doğum günüme geldiğim ve oldukça derin düşüncelere daldığım için...

belki de bir mektupla daha iyi aktarabileceğimi sandığım bir şeyi, her birinizle tartışmak istiyorum.
Konu şu: İkiniz de, şimdi birer yetişkin olduğunuza göre ve ileriki günlerde evliliği düşüneceğinize göre, şunu bilmenizi istiyorum ki, hayatta vereceğiniz en önemli karar, kiminle evleneceğinizdir. Annenizin ve benim defalarca söylediğimiz şeyi tekrarlıyorum: Kendi iyiliğiniz için, evleneceğiniz kişinin Yahudi olması çok önemlidir. Zaten dinimize göre, bizim bir Yahudi ile evlenmemiz gerektiğini biliyorsunuz. Yahudilerin, başka dinden biri ile evlendikleri zaman, Yahudiliğin geleceğine bir çentik attıklarını da biliyorsunuz. Eğer Yahudiler bu endişe verici hızda (şu anda %50 den fazla), Yahudi olmayan kişilerle evlenmeye devam ederlerse, yıllar sonra, Yahudilerin kaderini bir düşünün. Ailenin her iki dinî bayramı kutlaması veya çocukları Yahudi olarak yetiştirmesi, bir şey değiştirmez. Halkımızın büyük bir çoğunluğunun azalması ve sonunda yok olması, bir an meselesi olur.

Ancak, belki de, hepsinden önemlisi, Yahudi bir kişi ile evlenmenizin, size ve çocuklarınıza Yahudilik armağanını vereceğini bilmeyebilirsiniz. Bu hediyeyi kabul etmediğiniz takdirde, bunu kendi suçum olarak kabul ederim. Yahudiliğin güzelliğini size sunmakta, yeterli derecede Yahudi eğitimi vermekte ve Yahudi olmanın neden çok övünülecek bir şey olduğunu size göstermekte, büyük ölçüde başarısız oldum. Ama ancak son beş yıl içinde, bu güzelliği keşfettim, eğitim aldım ve çok gurur duydum. Yahudiliği ve Yahudi halkını keşfetmenizi, kim olduğunuzu, kimden ve nereden geldiğinizi öğrenmeniz konusunda ısrar ediyorum. 

Benim kullandığım yöntemlerden bazılarını deneyebilirsiniz. Bazı kitaplar benim için çok etkili oldu. Modern Yahudilere, Yahudiliğin anlamını sorgulama konusunda bana ilham veren ve Yahudi olmanın ne kadar zevkli olduğunu bana gösteren kurslar çok etkili oldu. Aynı zamanda, İsrail'e seyahat etmek de, muhteşem ve eğitici bir deneyimdir. İnancımızın güzelliğini ve önemini kendiniz görmeniz ve keşfetmeniz için, birçok değişik ve ilginç yöntemler de vardır. Her bir Yahudi, yüzlerce Yahudi atamızın umutlarının birikimidir. Unutmayın ki, siz sadece Steve ve Jennifer değilsiniz. Steve, sen Şlomo'sun ve sen Jennifer, Batşeva'sın. Tora'ya çağrıldığınız zaman, sadece Yahudi isimlerinizi kullanırsanız, o isim sizin gerçekte kim olduğunuzdur, büyükbaba ve büyükannelerinizin bir mirası, onlara da, atalarının bir mirasıdır. Benim bütün atalarım ve annenizin ataları, bizden önceki bütün Yahudiler yaşamlarını sürdürdüler, hatta bazen, Yahudi kimliklerini ve miraslarını korumak için, yaşamlarından isteyerek feragat ettiler.

Sevgi güçlü bir duygudur. Biri ile çıkıp, bir ilişki kurduğunuz zaman, aşık olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak başarılı ve mutlu bir evlilik için, dünyanın "aşk" olarak adlandırdığı şey, yeterli değildir. Bir evliliğin yürümesi için, sadece fiziksel çekim ve karşılıklı ilgi değil, aynı zamanda, ortak hedefler ve idealler de gereklidir. Yahudi bir erkeğin veya kadının amaçlarının bir kısmı, Yahudi kimliğini benimsemek ve çocuklarına bu kimliği aşılamak olmalıdır.

Evlendiğiniz kişinin, Yahudi olarak doğmuş olması veya Yahudi Kanunları aracılığı ile uygun bir şekilde ve samimi bir inançla sonradan Yahudi olması, benim için önemli değildir. Ancak eşiniz Yahudi değilse, annenizin ve benim gözlerimden yaşlar akacaktır.

Bu kelimeleri tam olarak anlamanızı beklemiyorum, çünkü size yaşadıklarınızın dışında bir şeyden, yani benimsemek isteyeceğiniz ilginç, zevkli ve heyecan verici Yahudilikten söz ederek yazıyorum. Bu önemli hayatî kararı verirken mirasımızın derinliğini benim takdir etmem, sizin için yeterli olmayabilir. Bu yüzden, size aktarmakta başarılı olmadığım Yahudiliğin güzelliğini ve anlamını keşfedip öğrenmeniz için, zaman ayırmanızı rica ediyorum.

Bu mektupta sizinle paylaştığım bu sözlerin, her birinize olan sevgimden ve bir Yahudi ile evlenmenizin sizin için en iyisi olacağını, sizi en mutlu edeceğini bildiğimden ileri geldiğini lütfen bilin. Her zaman olduğu ve her zaman olacağı gibi, beni ilgilendiren şey, siz ikiniz için en iyi olanıdır.

Steve ve Jennifer, siz benim geleceğimin miraslarısınız. Sadece Yahudiler için, aileniz için değil, kendiniz için, yaşantınız ve kendi mutluluğunuz için, her zaman, doğru olanı yapmanız için cesaretiniz, gücünüz ve zekânız olsun.


Tüm Kalbimle,

Babanız