Yazdır

Evlilikte Duygusal İçtenlik

İçten bir evlilik yaratmaya söz vermek, karşılıklı olarak benlik keşfini kolaylaştıracak ve anlamlı bir hayat sağlayacaktır. Evliliğin zor olduğunu hepimiz biliriz. Kuzey Amerika'da evli çiftlerin neredeyse yüzde ellisi boşanıyor; bu da, her iki çiftten bir tanesi o kadar mutsuz ki, sonunda pes ediyorlar anlamına gelir. Beraber kalan çiftler arasında kaçı gerçekten mutlu? Neden insanlar kendilerini böyle durumlara maruz bırakıyorlar? Bunu değerli kılan nedir?

Bu soruları Toronto Üniversitesinde konferans verdiğim bir öğrenci grubuna sordum. Hayal kırıklığına uğradılar çünkü evliliğin o çabayı harcamaya değer olduğunu sanıyorlardı, ama neden öyle hissettiklerini tam olarak dile getiremiyorlardı. Aile, beraberlik, istikrar ve sevgi verdikleri bazı cevaplar arasındaydı. Bütün bunlar evliliğin geçerli faydaları iken, evliliği neden değerli kıldığını tam olarak açıklamıyorlar. Birbirini seven ama boşanan çiftler vardır. Aynı şekilde çocukları olan, istikrar sergileyen ve beraberlik yaşayan çiftler de boşanıyorlar. Başarılı bir evlilik başka manevi değerlere bağlı olmalı.

Benim hahamım bana bir kavramı anlamaya başlamak için, ilk önce onu tanımlamak gerektiğini öğretti. Yahudi evliliğinin teknik tanımlaması, iki şahidin onayı ile, evlilik niyetini açıklayarak huppanın altında yüzüğün verilmesidir. Bu tanımlama, çiftin Tanrı'nın ve insanlığın önünde birbirine ömür boyu bağlı kalacağına dair verdiği sözü açıklar. Ama çift aslında tam olarak neye söz verir? Ömür boyu beraber olmak. Hangi amaçla?

Evliliğin daha felsefi bir açıklaması da vardır. Eşinize ömür boyu duygusal içtenlikle bağlanma vaadi ve bu şekilde gerçek benliğinizi keşfetmek ve yaratılmış olmanın eşsiz amacını keşfetmek; evliliktir.
Bu tanımlamanın her bir cümlesi başarılı bir evliliğin temelini açığa çıkarır.

Ömür boyu bağlılık: Evliliğin sonsuza dek sürdürülmesi hedeflenir. Uzun bir yük için söz verirsiniz: o halde onun iyi çalışmasını sağlamak için neye ihtiyaç duyduğunuzu bulmaya çalışın. Tartıştığınız, öfkelendiğiniz, bitkin veya sıkkın olduğunuz zaman birbirinize şunları söyleyin: "Biz sonsuza dek birlikte bu işe girdik. Bunu yenelim çünkü öbür tarafta ikimizin de istediği mutluluk var, başarılı bir evliliğin sağladığı mutluluk var."

Sürekli şunu yapın: Evlilik sürekli çaba gerektirir. İyi bir evlilik ruh ikizinizle evlendikten sonra kendiliğinden gelişmez. Evlilik bağı onun yerine, ömür boyu ileriye yönelik "her günler" le doludur.

Ben her gün bu insana tekrar bağlanacağım.

Her gün eşimi mutlu edeceğim. Her gün eşimle iletişim kuracağım. Her gün eşimin kendini özel hissetmesini sağlayacağım. Her gün eşime onunla evlendiğim için dünyanın en kutsal insanı olduğumu hissettireceğim. Her gün onun yükünü hafifleteceğim. Her gün...

(Minnet + Sevgi) x İletişim= Duygusal İçtenlik

Bir evliliğin başarılı olması için hayatınızdaki en büyük öncelik olması gerekir. İşten, ebeveynlikten veya diğer ilişkilerden çok daha fazla çaba harcamalı ve daha zeki olmalısınız. Ancak bu ilişkideki başarının size diğer bütün uğraşlarda yardımcı olacağını göreceksiniz. Başka şeylere odaklanmak için evliliğinizi inkar etmek sonunda sadece evliliğinizde değil, hayatınızın tüm alanlarında karmaşa yaratacaktır.

Eşinize duygusal içtenlik sağlayın.

Duygusal içtenliğin tanımı sürekli eşinize hayatınızın en önemli parçası olduğunu hissettirmektir; mutlu evliliğin anahtarı budur. Evlilik, para birimi duygular olan ve eşinize mutlu, sevilen, arzu edilen, saygı gören bir insan olduğunu hissettirmenin alacak kabul edildiği bir banka hesabıdır. Mesafe, mutsuzluk, ilgisizlik, kendini ikinci planda hissetmek, saygı görmemek ve eleştirilmek de borç hesabı olur. Mutlu bir evlilik duyguların bol olduğu bir bankadır. Eşinize nasıl hissettirdiğiniz, durumun gerçek halinden çok daha önemlidir. Eğer evlilikte dikkat edilmesi gereken bir unsur varsa, ilk önce duyguları ele alın, daha sonra onlar çözülünce sorunun kendisiyle baş edin.

Duygusal içtenlik nasıl sağlanır? Bir Duygusal İçtenlik Katsayısı vardır (DİK): (M+S) x İ=Dİ 

(Minnet + Sevgi) x İletişim=Duygusal İçtenlik

Minnet eşinizin sizin için iyi yaptığı bütün iyiliklerin farkında olmak ve onları kabul etmektir. Günlük bir minnet farkına varmanın en iyi yoludur. Her gün eşinizin sizin için yaptığı beş yeni şey ekleyin, daha sonra bu iyilikleri takdir ettiğinizi ona iletin. Bu gerçek bir minnettir.

Sevgi, eşinizin erdemlerine, olumlu özelliklerine ve karakterine odaklandığınızı ve takdir ettiğinizi hissettiren duygudur. Sizin minnet günlüğünüz bir sevgi hatıra defteri olarak iki misli artabilir. Her gün eşinizin beş erdemini listeleyin ve onlarla iletişim sağlayın. Her bir erdemi "Sen x erdemisin" sözleriyle ifade edin ve bilerek göz teması kurun. İletişim kurduğunuz her gün, minnet ve sevgi duygusal içtenlikle yaşadığınız duygular olacaktır. 

O şekilde kendi gerçek özünüzü keşfedin:

Duygusal içtenlik dürüstlük ve gelişme ister. Kendiniz hakkında eşinize karşı yanıltıcı ve aynı zamanda gerçekten içten olamazsınız: duygusal içtenlik her zaman daha derinden iletişim kurmaya çalıştığınız bir gelişim sürecidir. Ruh ikizinizle duygusal bağları tıkayan içinizdeki gizli katmanları keşfetmeye ihtiyacınız vardır. İçinizde daha önce ulaşmanız istenmeyen yerlere yolculuk etmeye başlayacaksınız; şuuraltınızın derinliklerinde gizli korkular, güvensizlikler ve endişeler bulacaksınız. Eşinizle daha büyük bir içtenliğe ulaşmak için bu şuuraltıyla uğraşmanız gerekecektir. Kaldırdığınız her bir katman sizin gerçek özünüzü ve karakterinizi daha çok ortaya çıkaracaktır; samimi bir evlilik kendinizden saklanamadığınız yerdir.

Ve sonunda yaratılmış olmanın eşsiz amacı:

Bir kez gerçek özünüz ortaya çıktığı zaman, dış dünyayla olan ilişkiniz değişmeye başlar. Başka uğraşlarda daha derin anlamlar keşfedeceksiniz. Kendi özünüzle uyum içinde olması ve sizi yansıtması için çevrenizi dönüştüreceksiniz. Sevgi ve anlam sizi izlerken, dürüstlük ve bütünlük sizi tanımlayacaktır. Kişisel gelişim başarınızın ölçüsü olacaktır. İçinizden yaşam için önüne geçilmez bir tutku fışkıracaktır. Hafif bir huzur hissedecek ve evrendeki özel yerinizi anlamaya başlayacaksınız. Yaradan ile olan ilişkiniz yavaşça eşinizle gelişen ilişkinizin aynası olmaya başlayacaktır.

İLAHİ VARLIĞA ULAŞMAK

12. yüzyılın Yahudi filozofu ve bilgesi Maimonides Tanrı'yı sevme emrini öğretirken, kişinin Tanrı'ya olan sevgisinin eşine olan sevgiyle paralel olması gerektiğini yazar. Esasında ilki çok daha yoğun olmalıdır. Kişi eşini "ister ayakta, ister oturarak, ister yemek yiyerek ya da ister içerek" olsun, onu düşünerek, bir aşk hastası olmalıdır. Eşinizle olan bağınız o kadar yoğun olmalıdır ki, o her açıdan yüreğinizde, zihninizde ve ruhunuzun içinde sizinle birlikte olmalıdır.

Bu tutkuyu evliliğin fiziksel alemi içinde yaşadığınız zaman, ruhsal eşdeğeriyle bağlantı kurmak ve Yaradan ile sevgi dolu bir bağ yaratmak için gerekli aletleri edinmiş olursunuz. İlahi Varlığa karşı içtenliğiniz eşinizle paylaştığınız tutkunun derinliği ve yoğunluğuyla saptanacaktır.

Evlilik sayesinde gerçekte kim olduğunuzu ve dünya ile paylaşacağınız eşsiz özellikleri keşfetme gücüne sahip olursunuz. Hiçbir engel, kınama veya yasak olmadan başka bir insanla samimi bir şekilde bağlantı kurma gücüne sahip olursunuz. Ve Tanrı ile sınırsız bir tutkuyla bağlantı kurmak için gerekli duygusal kapılar sizi bekleyecektir.

Rabi Aryeh Pamensky'nin yazısından tercüme edilmiştir.