Yazdır

Evlilikte Daha Fazla Mutluluk Nasıl Elde Edilir?

Eğer eşler yeteri kadar cesursa, evliliği bir iki günde geliştirebilecek basit bir yol vardır.

Size evliliğinizi bir hafta içinde kesinlikle değiştireceğini garanti ettiğim bir yoldan bahsedeceğim. Siz ve eşiniz aşağıda belirteceğim prensip üzerinde anlaşmalısınız: Acıya sebep olmayın; mutluluk verin. 

Senelerce evlilik danışmanlığı yaptıktan ve yirmi yıllık evliliğimden sonra inanıyorum ki birbirinizden ve evliliğinizden keyif almanız tek bir prensibe dayanmaktadır. Fakat bu, gerçekten bu kadar basit olabilir mi? Hiç şüphem yok ki cevap '' Evet ''. Peki eğer bu kadar basitse neden herkes bunu yapmıyor? Acıya sebep olmayı bırakarak birbirimize mutluluk vermek kolay olmalı değil mi? Peki neden daha fazla sayıda insan bu prensibi uygulamamaktadır? 

Birincisi, çoğu çiftin bu prensipten haberi yoktur. İlişkiler üzerine yazılmış o kadar çok şey vardır ki, her şey daha da karmaşık görünmeye başlamıştır. Aslında işlerin olduğundan daha karmaşık bir hal alması insan doğasının temel bir sorunudur. Kral Şlomo'nun atasözleri kitabında yazdığı gibi: Tanrı adamı düz yapmıştır ancak birçok karışıklık yaratmıştır. 
Hayat düşündüğümüzden daha basittir. Biz sadece onu olması gerektiğinden daha zor bir hale sokuyoruz. 

İkincisi, bu prensibi uygulamak bilinçli bir çaba ve çok çalışma gerektirir. İnsan doğasının başka bir yönü ise insanların genelde acıyı sevmemeleridir. İş; güçlü bir evlilik kurmaya gelince kişinin çok acı çekmeye hazır olması gerekmektedir. İnsanlar genelde evlilik üzerinde çok çalışmak gerektiğini söyler ama çoğu insan bunun ne anlama geldiğini bilmez. Size en azından bir şey için söz verebilirim: Eğer eşiniz ve siz bu prensip üzerinde çalışmakta anlaşırsanız her ikiniz de “bir ilişki üzerinde çalışma” nın ne demek olduğunu anlayacaksınız. 

Üçüncüsü; bu prensibi başarılı bir şekilde uygulamanız için bir alıcıdan çok bir verici olmayı istemelisiniz. Verici kişi, kendini başkalarına mümkün olduğu kadar az acı ve mümkün olduğu kadar da çok mutluluk vermeye adayan kişidir. Siz verici misiniz? Eğer bunun cevabını çabucak bulmak istiyorsanız bu formülü bir hafta için uygulamaya çalışın ve neler yapabildiğinizi görün. Bunu uygulamaya geçirmek için ve önce acı vermemek, sonra da daha fazla mutluluk verebilmek için aşağıda bazı öneriler sunulmuştur.

ACI VERMEMENİN YOLLARI

- Genelde eşinizle nasıl konuştuğunuzu gözlemleyin. Ve ikinizin de kırıcı veya kaba bir şeyler söyleyerek işten sıyrılmasına izin vermeyin. Hemen bunu bildirin. Hiç bir bozuk davranışı kabul etmeyin.
- Saygısızca konuşmayın. Patronluk taslamayın, emir vermeyin, isteklerde bulunup kaba olmayın. Genellikle kötü bir gün geçirdiğimiz ya da baskı altında olduğumuz için bunu eşlerimizden çıkarmaya hakkımız olduğunu düşünürüz. Bir dahaki sefere tepki gösterdiğinizde ya da isteklerde bulunduğunuzda kendinizi tutmaya çalışın ve güzelce konuşabileceğiniz zamana kadar ağzınızı kapalı tutmanız gerektiğini hatırlayın.
- Ses tonunuza dikkat edin. Eğer eşinizle konuşurken ses tonunuz öfkeli ve sıkıntılıysa eşinize acı veriyorsunuzdur.
- Eleştirmeyin, aşağılamayın ya da alay etmeyin. Eşinizi asla toplum içinde utandırmayın.
- Eğer eşinize '' yapıcı bir eleştiri'' de bulunmak zorundaysanız, bunu hemen olay anında yapmayın. İki gün bekleyin ki bunu kızgın bir ses tonuyla söylemediğinizden emin olun.
- Yüz ifadelerinize dikkat edin. Bakışlar insanı öldürebilir.

MUTLULUK VERMENİN YOLLARI

- Şaşkınlık vericidir ki çoğu insan eşlerinin neleri sevip sevmediğini tam olarak bilmezler. Bu yüzden eşinizle oturun ve ona mutluluk veren şeyleri listeleyin ve her gün bunlardan birini yapın. Birbirinize gülümseyin. Gülümsemeye duyarlı olarak birbirinize ne kadar mutluluk verebileceğinize şaşıracaksınız.
-Bir şey söylemeden ya da yapmadan önce kendinize şu soruyu sorun: “Bu bizi birbirimize yakınlaştıracak mı, yoksa birbirimizden uzaklaştıracak mı?” Eğer sizi birbirinize yakınlaştıracaksa yapın; ama eğer birbirinizden uzaklaştıracaksa yapmayın.
- Her zaman “Senin için ne yapabilirim?” diye sorun. Birbirinize yardım etmenin yollarını arayın. Bu yollar hemen yanı başınızdadır. Eğer ağzınızı açıp sorarsanız bunları kaçırmayacağınızdan emin olabilirsiniz.
- Ayda bir dürüstlük toplantısı yapın. Birbirinize acı ve mutluluk açısından nasıl ilerleme gösterdiğinizi anlatın. Amaç, kendinizi geliştirebilmek için tepki alabilmektir.

Son olarak; her gün acıya sebep olmamak ve mutluluk vermek amacını yinelemeniz çok önemlidir. Mükemmel evlilikler gün be gün gelişir.