Yazdır

Emuna Braverman Makalesi

Yanlış olan şeylerden şikayet edeceğinize, ihtiyacınız olan şeyleri isteyin...

İnsanlar iki kitap türüne doyumsuz bir iştah duyar: Yemek kitapları ve ilişkiler hakkında tavsiyeler (sanırım bu listeye aşk romanlarını ve diyet kitaplarını da ekleyebilirsiniz!) İlişkilerimizin yürümesini o kadar çok isteriz ki ve onlar için o kadar mücadele ederiz ki, en son verilen öğüde bile sımsıkı tutunmak isteriz.

Tabi ki, bütün kitaplar bu konuda yardımcı olamazlar veya her zaman başarılı ilişkiler deneyimleyen insanlar tarafından yazılmazlar! Bu nedenle, Lilo ve Gerry Leeds tarafından yazılmış olan "Wonderful Marriage "ya da "Mükemmel Evlilik" kitabında okuduğum bir alıntı ilgimi çekti. Onlar hakkında tek bir konu hariç, hiçbir şey bilmiyorum- o da 56 yıldan fazla bir süre evli kalmış olmalarıdır. Tahminimce, 56 sene sonra bir şeyler öğrenmiş olmaları gerekir.

Ve gerçekten de onlar öyle yaptılar. Leeds'in kuşkusuz tek bildiği şey, evliliklerin derin ifşalar ve yüce esin kaynakları ile yürütülmediğidir. Evlilikler her gün en zor koşullarda bile tekrarlanan minik aşamalarla yürütülürler.

Herkes heyecan verici öğütler ve yüce fikirler ister. Ama işe yarayan bu değildir. İşte Leeds'lerden işe yarayan bir öneri: İnsanların, yanlışlar hakkında şikayet edeceklerine, ihtiyaçları olan şeyi istemelerini tavsiye ediyorlar. Bir an için bunu düşünün. Bu çok basit, ama aynı zamanda çok önemli bir kavramdır. Ve bu sadece bir evlilik tavsiyesi değildir. Bu bir yaşam felsefesidir. Şikayet etmek olumsuz bir tavırdır. Bir arzunun veya dileğin ifadesi ise olumludur. Bu bizim dünyayı nasıl algıladığımızı, zamanımızı nasıl kullandığımızı, diğerlerinin bize ne gözle baktığını ve hayatlarında yer aldığımız kişilerde nasıl bir etki yarattığımızı etkiler. 

Hiçbir patron şikayet eden bir işçi istemez. Onlar iş arkadaşlığında da başarılı olmazlar. Ebeveyn olarak kötüdürler, çocuk olarak birer sorundurlar, arkadaş olarak sıkıcıdırlar ve eş olarak da gerçek birer engeldirler. Leedsler bu mantıklı düşünceyi farklı bir şekilde ifade ederler. Alışılmış şekilde mızmızlanmaktansa, umutlarımızı neşeli ve uygun bir tavırla dile getirmeliyiz. Bu biraz daha çaba gerektirir, biraz daha fazla düşünmeyi gerektirir ve çok daha verimlidir.

Bu yöntem, sadece gerçek ihtiyaçlarımızı elde ettiğimiz için değil, bu süreç içinde çok daha hoş ve keyifli insanlar olduğumuz için çok daha iyi sonuçlar doğurur; bu da evliliklerimizi, arkadaşlıklarımızı ve iş ilişkilerimizi düzeltir.

Bu romansı iletişim türü neye benzer? Esasında çok basit ama çoğumuz için yeni bir yaşam tarzıdır. 

"Artık hiçbir yere çıkmıyoruz" demek yerine, "Bu akşam bowlinge gidersek çok sevinirim" demeyi deneyebiliriz.

"Yemek pişirmekten bıktım" diye sızlanacağımıza, "bu akşam yemeğe çıkarsak harika olur" diyebiliriz. 

"Senin hizmetçin değilim!" diye bağırmaktansa, "Gerçekten yorgunum; acaba temizlik için bir bütçe ayırmak mümkün mü?" demek daha hoş olabilir. 

Bu strateji hemen hemen bütün koşullarda uygulanabilir. "Kız kardeşimin partisine zamanında gitsek benim için çok daha keyifli olur" sözü muhtemelen, "her zaman bizi bekletiyorsun; hiçbir zaman bir yere vaktinde gidemiyoruz" sözünden çok daha etkileyici olur.

"Eğer giysilerini çamaşır sepetine atarsan işler benim için çok daha kolay olur" sözü, cırtlak bir sesle bağırmaktansa, evinizin çok daha temiz olmasını sağlar. 

"Gerçekten seninle vakit geçirmekten çok hoşlanıyorum" sözü kocanızın işini, bilgisayarını veya arabasını sizden daha çok sevdiğini söyleyerek şikayet etmenizden, kuşkusuz çok daha güzel ve "çifte özel" bir zaman yaratır. 

Bu yöntem, sonunda gerçekten büyük bir kavga kopana kadar, hiçbir şey söylemeyip susarak, öfkenin birikmesini ve kızgınlığın artmasını sağlayan diğer alışılmış stratejiye tercih edilir. Bu yöntem ezelden beri kadınların ve (erkeklerin!) yararsız bir taktiği olmuştur. Ama bizler daha iyi bir seçenek olmadığı için onu kullanmaya devam ettik. Şimdi elimizde bir yöntem var.

Leedsler önümüze başka seçenekler, hayatı kelimenin tam anlamı ile değiştiren minik değişiklikler de sunmuşlardır. 

Eğer şikayet etmek yerine, ihtiyaçlarımızı bu olumlu yöntemle dile getirirsek, etrafımızdakiler bizi örnek alacaklardır. İşverenlerimiz, iş arkadaşlarımız, çocuklarımız ve kocalarımız "mızmızlanmalarını" olumlu bir cümleye dönüştüreceklerdir.

Mutlu bir evlilik sürdürmek kolay değildir. 56 sene epey çaba gerektirir. Biraz da şans ve dua gerekir. Biraz da olayın dışında düşünmeyi değil de, onun içinde harekete geçmeyi istemek gerekir. 

Emuna Braverman'ın yazısından tercüme edilmiştir.