Empati

Vermenin başka bir yolu da empatidir. Sizin ve eşinizin olaylara farklı tepkileri vardır. Farklı ortamlarda bulunmaktasınız. Fakat eşinizin bir olaya gösterdiği tepkiyi ve bu olayın ona hissettirdiklerini anlamak daha büyük bir yakınlığa yol açacaktır.

Rahel mutfağını yenilemek istemektedir. Steve ise yeni bir işe başlamaktadır. Rahel bütün gün boyunca dökülen boyaları seyretmenin, tüm çekmecelerin elinde kalmasının, tüm eşyaların küçücük bir dolaba tıkıştırılmasından dolayı her şeyin üstüne düşmesinin kendisine hissettirdiklerini Steve'in anlamadığını düşünüyor. Öte yandan Steve ise yaşamakta olduğu bu büyük finansal baskıyı ve bu işten başarılı çıkıp çıkamayacağı konusunda yaşadığı endişeyi Rahel'in kesinlikle anlamadığını düşünüyor.
Her ikisi de haklı. Her iki taraf da birbirini anlamıyor; duyguları inciniyor ve böylelikle kızgınlık doğuyor. Halbuki, açık bir diyalogla her iki taraf da birbirinin durumunu anlayabilir ve böylece uzlaşma yoluna gidilebilir.

Tamamen birleştirilmiş bir ilişkiyi sağlayabilmek için kendimizi, eşimizin yerine koymaya çalışmalıyız. Onların bakış açısına göre hayat nasıl acaba? Empati kurmasını ne kadar iyi becerirsek verme işlemimiz o kadar anlamlı, ilişkimiz de o kadar yakın olur.
Büyük Ravımız Hafetz Hayim'in anlattığı çok ünlü bir hikaye vardır: Rav, kalorifere ihtiyaç duyan bir okul için para topluyordu. Çok soğuk bir gece zengin bir hayırseverin evine gitti. Adam, Rav'ı kapıda karşıladı ve onu içeri davet etti. Fakat Rav içeri girmedi. Ancak kapıda üşüyen ev sahibinden uygun miktarda bir bağış elde edebildikten sonra onun sıcak evine girmeyi kabul etti. Evin sıcak ortamında ev sahibinin, donmakta olan çocuklara karşı empatisinin az olmasından korkuyordu. Ama o buz gibi kapı eşiğinde...
Hepimiz o soğuk kapı eşiğinde eşimizle durmaya çalışmalıyız. Empatiyi ve takdiri sağlayabilmek için uyumlu bir şekilde çaba harcamalıyız. Eğer enerjimizi, eşimize bir şeyler verebilmek için adarsak o zaman başka hiç bir şekilde elde edemeyeceğimiz bir mutluluğa ve yüce bir sevgiye sahip oluruz.