Beresit

"Başlangıçta" Tanrı tüm evreni ve zamanı yoktan yaratır. Bu yaratılış süreci Tora'da altı gün olarak tanımlanan altı birim zamanda devam eder. 

Yedinci günde Tanrı yaratma işini durdurur ve dünyaya Şabat kavramını getirir.  İlk insanlar Adam ve Hava, Eden bahçesine yerleştirilir. Hava, yılanın teşvikiyle, Tanrı'nın yenmesini yasakladığı "İyi ve Kötüyü Bilme Ağacı"nın meyvesini yer ve ardından Adam'a verir. Bu sebeple düşen manevi düzeyleri artık burada kalmaları için yetersiz olduğundan, Eden'den kovulurlar. Bu şekilde ölüm kavramıyla birlikte (gerek maddi gerekse de manevi yönden) ağır çalışma gerekliliği ve doğum sancıları dönemi de dünyadaki yerini alır. Şimdi artık sıra Adam ve Hava'nın, günahlarını telafi çabasını göstermelerine gelmiştir - ki bu dünya tarihini oluşturan ana konudur.

Adam ile Hava'nın ilk çocukları Kayin ve Evel, Tanrı'ya birer sunu getirirler. Evel, sürüsünün en iyi hayvanlarını Tanrı'ya sunar ve sungu kabul edilir. Tarımsal ürünün bir bölümünü sunan Kayin'in sunusu isezkabul görmez. Ardından meydana gelen olayda Kayin Evel'i öldürür ve Tanrı tarafından sürgünlerle dolu bir hayata mahkum edilir.

Tora daha sonra Adam ile Hava'nın diğer çocuğu Şet'in soyunun ve Kayin'in çocuklarının listesini Noah'ın dönemine kadar verir. Şet'in ölümünden sonra insan ırkına kötülük hakim olur ve Tanrı, tüm dünyayı sular altında bırakacak bir tufanla insanları yok etmeye karar verir. Ancak bir kişi - Noah - Tanrı'nın beğenisini kazanmıştır.