Yazdır

aile perasasi

Birine yakın olmanın çeşitli yolları vardır. bunlardan biri ona fiziksel olarak yakın olmaktır. Ancak manevi anlamda yakın olmak, ondan öğrenmeye çalışmak ve iyi özelliklerini benimsemektir.

Bu haftanın Peraşasında Tora bizden Tanrı'ya yakınlaşmamızı ya da Tanrı'ya tutunmamızı ister. Ama bu bir uzay gemisiyle cennete yükselmek anlamına gelmez. Asıl anlamı iyilik, sabır, adalet gibi Tanrı'nın özelliklerini kazanmaya çalışmaktır. Bir insanın Tanrı'ya ne kadar yakın olduğu bu şekilde anlaşılabilir.

HİKAYE
Hikayemizde bir çocuk çok uzaklardaki birine nasıl yakın olabileceğini öğrenir.

ORADA OLMAK
Janet, annesinin plaj sandalyesinin yanına koşarken, elindeki deniz kabuklarını tıpkı birer hazine gibi sallıyordu. "Anne, şu güzelliğe bir bak. Bunu anneanneme göstermek için sabırsızlanıyorum..."
Janet, söylediği cümlenin ortasında kendini durdurdu. Boğazı düğümlenmişti sanki. Deniz kabuklarını anneannesine göstermeyecekti. Aslında artık onu göremeyecekti bile.
Anneannesi öleli bir kaç aydan fazla olmuştu ancak Janet, kendini en yakın hissettiği insanın artık orada olmadığına bir türlü alışamıyordu. Anne babası her yolu denemişti. Hatta onu eğlenceli bir plaj gezisine bile götürmüşlerdi ama değişen bir şey olmamıştı. Kız sinirli bir halde elindeki kabukları yere fırlattı ve yüzünü ellerinin ardına sakladı. Artık anneannesine gösteremeyecekse, deniz kabuklarını toplamanın bir anlamı da yoktu.
"Hey Janet" dedi annesi, "Haydi gel beraber kıyıda dolaşıp dalgaları seyredelim" dedi. Kıyıda yürümek Janet'in en sevdiği işlerden biriydi ve annesi bunun, kızını biraz daha iyi hissettireceğini umuyordu.
Kız omuzlarını silkti ve isteksizce annesine katıldı. İkisi beraber suyun kenarında yürümeye başladı. Zaman zaman soğuk su ayaklarını gıdıklıyordu. Jenet, bütün içini annesine dökmeye, anneannesinin bu kadar uzaklara gitmesine bir türlü alışmadığını anlatmaya başladı.
Aniden büyük, kırmız-mavi bir su topu ayaklarının ucuna geldi. Küçük bir çocuk deli gibi kovalıyordu topu. Jenet, önlerinden yürüyen herkesin bakıp bakıp acıyarak başların salladıklarını ama yardım için kimsenin bir şey yapmadığını fark etti.
Hızla harekete geçerek ve futbol takımında öğrendiği numaraları kullanarak, Janet hızla yuvarlanan topu durdurabildi. Gülümseyerek topu küçük, ağlayan çocuğa uzattı. "Haydi canı. Bak topun burada her şey yolunda." dedi sıcak, güven verici bir gülümsemeyle. Küçük çocuk topu aldı ve dikkatlice oradan uzaklaştı.
"Harika bir iş başardın!" dedi annesi. "O küçük çocuğun gününü kurtardın!"
Üstündeki kumları temizleyen Janet, "anneannem her zaman başkalarının problemlerinin bizim de problemlerimiz olduğunu söylerdi "dedi.
"Bu çok doğru" dedi annesi bir anlığına duraksayarak. Ama sonra gülümseyerek sözlerine devam etti: "Janet, anneannenin çok uzaklarda olduğunu söyledin. Ma gördüğüm kadarıyla, anneannen hemen yanıbaşında."
Kız anlamadı. "Ne demek istiyorsun?..."
"Sen de tıpkı anneannenin yapacağı gibi, o küçük çocuğa yardım etmek için üstünün kirlenmesine aldırmadın. Çocuğu sakinleştirmen de tıpkı anneannenin seni küçükken sakinleştirmesine benziyordu. Ondan o kadar güzel şeyler öğrendin ki, artık hep senin bir parçan olacak. Bu da anneannenin de senin artık bir parçan olacağı anlamına geliyor. Olabileceği kadar yakın..."
Janet gülümsedi. Belki de annesi haklıydı. O her zaman anneannesini düşünüyor ve onun gibi olmaya çalışıyordu. Belki de sandığı kadar uzağında değildi.
Anne kız yürümeye devam edip ufukta batmakta olan güneşin denize yansıyışını seyrettiler. Janet bir kez daha kendini anneannesine yakın hissetti. Belki onu her zaman özleyecekti ama güneş bir kez daha yükselmeye başlamıştı.

TARTIŞMA SORULARI
3-5 YAŞ

Soru: Janet ilk başta anneannesi hakkında ne düşünüyordu?
Cevap: Üzgündü ve ondan uzak kaldığını hissediyordu.
Cevap: En sonunda ne hissetti?
Cevap: Anneannesinden çok güzel şeyler öğrendiğini ve bu şekilde ona yakınlaştığını fark etti.

6-9 YAŞ
Soru:
Anneannesi hala uzağında olduğu halde Janet neden annesiyle dolaştıktan sonra kendini daha iyi hissetti?
Cevap: anneannesine fiziksel olarak yakınlaşmadığı halde, anneannesinin bir çok iyi özelliğine sahip olduğu fark ettiğinde manevi olarak ona yakınlaştığını hissetti.
Cevap: Sizce bu yakınlık duygusu zaman geçtikçe artar mı azalır mı?
Cevap: Zamanla bazı anılar ve hisler azalsa da Janet, eğer isterse içinde anneannesine hissettiği duyguları koruyabilir. Onun iyi özelliklerini ne kadar sahiplenirse ve kendi hayatının bir parçası yaparsa, o kadar kendini yakın hisseder.

10 YAŞ VE ÜSTÜ

Soru: Bir insan Tanrı'ya başka birinden daha yakın olabilir mi?
Cevap: Tanrı bizi yarattığı ve bize sürekli baktığı için O'na olabildiğince yakınızdır. Ancak bu yakınlığı hissetme ve bundan yararlanma becerimiz, iyi ve "Tanrısal" bir tavır takınıp takınmadığımıza bağlıdır. Bu anlamda, daha çok Tanrı gibi davranarak Tanrı'ya daha yakınlaşırız.
Soru: bir insan, Tanrı'nın yollarını gerçekten anlayabilir mi?
Cevap: Tora, dolaylı ya da dolaysız yollarla Tanrı'nın özelliklerini ve tanrı'nın yarattıkları ile olan ilişkisini gösteren bir çok öğretiyle doludur. Mutlak anlamda Tanrı'yı bütünüyle anlamamız olanaksız olduğu halde, O bize, Tanrı yolunu öğrenmemiz ve hayatımızda uygulamamız için Tora'yı vermiştir.