Yazdır

aile perasasi

Seçimlerimiz ve kararlarımız sadece bizleri değil, başkalarını da etkiler. Bu haftanın Peraşası'nda, Yahudi insanların hepsi İsrael Topraklarına girip yerleşecekken, bazı insanlar Moşe'ye gelip, toprakların dışında yaşamak istediklerini söylerler.

Moşe, onlara bir yer vermek istese de, bunun diğer kişilerin İsrael'den şüphe etmelerine ve korkmalarına neden olacağını düşünür. Moşe de bu kişilere,ilk önce herkesle İsrael'e girip diğerlerinin yerleşmelerine yardımcı olmaları halinde, istediklerini yapma izni verir. Ancak bu şekilde gitmek istedikleri yerlere gidebileceklerdir. Buradan, yaptığımız seçimlerin etrafımızdakileri önemli bir şekilde etkileyeceğini öğreniriz.

HİKAYE

Hikayemizde, bir çocuk grubun iyiliği için hareket etmeyi öğrenir.

DOĞA DOSTU

Her Çarşamba öğleninde olduğu gibi, Blakefield Okulu Çevre Kulübü, haftalık toplantılarını yapıyorlardı. "İyi haberlerim var" diye söze başladı klüp lideri İlker: "Müdürümüz Bay Ergen'den, semt konseyinin bizlere, Çiçek Sokağındaki terk edilmiş oyun alanını temizlemek ve yenilemek için resmi bir izin verdiğini öğrendim!"

Bütün çocuklar bu habere çok sevinmişlerdi. Bu kulübü, semtlerini güzelleştirmek için kurmuşlardı ve yaz projesi için bir fırsat bekliyorlardı.

"Bütün oyun alanındaki eşyaları, parlak, canlı renklerle boyayacağız, çiçekler ekip ağaçlar dikeceğiz, çöpleri, kırık cam parçalarını temizleyeceğiz." diye açıklıyordu İlker. "Konsey, boya ve ihtiyacımız olan diğer malzemeleri almamız için bize bir bütçe bile ayırmış." Pazar sabahı saat 9'da gelip herkesi alacağım. Annem, hepimizi oraya minibüsüyle götürmeyi kabul etti."
Herkes bu iş için oldukça heyecanlanmıştı. Projeyi daha da geliştirmek için güzel fikirler ortaya atılıyordu.
Kısa bir süre sonra, Pazar ünü gelip çattı ve İlker, klüp üyelerini almak için buluşma yerine gitti. Bütün çocuklar istekle minibüse doluştular. Kürekler, torbalar, süpürgeler de yüklendi. Yanlarına bütün gün idare edebilecekleri kadar yiyecek ve içecek almayı da ihmal etmemişlerdi.

Grup, son durakları olan Dani'nin evine vardı. Kornayı arka arkaya çaldılar. Bir kaç dakika sonra İlker minibüsten inip, Dani'nin neden gelmediğine baktı. Zili çaldı kapıyı tıklattı. En sonunda Dani kapıyı açtı. Üstünde hala pijamaları vardı! Esneyerek, "Çok özür dilerim İlker. Bunu yapamayacağım. Fikrimi değiştirdim" dedi.
"Ne demek istiyorsun? " diye şaşkınlıkla sordu İlker. "Herkes dışarıda bekliyor. Neden gelmek istemiyorsun?"

Dani kıpkırmızı kesildi. "Benim gelip gelmemem ne fark eder ki? " diye sordu çocuk kendini savunur şeklide, "Ben olmasam bile, bu işi yapacak bir çok insan var..."

Bu arada, yolda bekleyen minibüsün kornası çalmaya devam ediyordu. İçindeki çocuklar sabırsızlanmaya başlamıştı. İlker, Dani'nin kararına bozulmuştu ama yine de ona mantıklı bir şekilde konuşmaya çalışıyordu.
"Dinle Dani, sorun işi seninle ve sensiz bitirip bitiremeyeceğimiz değil." diye açıklamaya başladı. "Bizler hepimiz bir grubun parçasıyız. Eğer gelmemeye karar verirsen, bu sadece seni etkilemeyecek. Bütün herkesin ikinci kez düşünmesine neden olacak. Kısa bir sonra, kimse gelmek istemeyecek. Burada önemli olan, hepimizin bir arada olması..."
"Ama o kadar büyük bir iş ki bu!" diye karşı çıktı Dani.
İlker gülümsedi. "Neler hissettiğini anlıyorum. Bu büyük bir proje ama zamanımızı vermeye değecek bir proje...Ve bunu hep beraber yaparsak, bize o kadar da ağır gelmeyecek. Ama birimiz bile elimizi çekersek, bu işi herkes için daha da zor hale getirecek. Şimdi ne diyorsun? " diye sordu.

Dani bir an düşündü, gülümsedi ve "Pekiyi. Beni de sayın! Yukarı koşup iş kıyafetlerimi giyiyorum" dedi.

Bir kaç dakika sonra Dani arkadaşlarına katıldı. Hep beraber oyun alanına gittiler. Oraya vardıklarında hemen işe koyuldular. Biraz sonra, İlker, tahtaravelliyi boyayan Dani'ye yaklaşıp "Nasıl gidiyor? " diye sordu.

Dani gülümsedi. "Çok iyi gidiyor. Haklıymışsın. Bu, ağır bir iş olsa da, hepimiz beraber çalıştığımız için büyük bir eğlenceye dönüştü..." diye cevap verdi.

TARTIŞMA SORULARI

3-5 YAŞ

Soru: Bir kaç arkadaşınızla güzel bir oyun oynadığınızı düşünün. Birdenbire çocuklardan biri topu alıp tek başına oynamaya karar versin. Bu doğru bir davranış mıdır? Neden?

Cevap:Hayır, çünkü topu alması, diğerlerinin oynayamaması anlamına gelir. Herkes kendini kötü hisseder.

Soru: Dani, diğerlerine katılmaya karar verdiği zaman İlker ne hissetti?

Cevap: Çok mutlu oldu çünkü geri kalan herkesin, işi hep beraber yapmaları durumunda daha mutlu olacaklarını biliyordu.

6-9 YAŞ

Soru: Sizce grup motivasyonu için herkesin katılımı neden bu kadar önemlidir?

Cevap: Bir işi bir grup veya takım halinde yapmanın ayrı bir heyecanı ve gücü vardır. Herkes bir arada çalışırsa, motive olabilirler ve tek başlarına yapabileceklerinden çok daha fazlasını başarabilirler. Ama bu çeşit bir duygu, ancak herkesin katılımıyla oluşan bir ortamda ortaya çıkabilir. Grubun her üyesi, fark ettiklerinden çok daha fazla katkıda bulunmuş olur.

Soru: Bir insan bir takımın veya grubun parçası haline gediği zaman ne gibi sorumluluklara sahip olurlar?

Cevap: Bir takımın parçası olmak, "takım oyuncusu" olduğunuz anlamına gelir- bu da gruba yardımcı olmak için, kişisel olarak çok istemeseniz de bazı şeyleri yapmanız demektir. Bu da takımın ihtiyaçlarına odaklanmayı ve bu ihtiyaçları elden geldiğince iyi bir şekilde karşılamayı gerektirir. Eğer takımdaki kişiler sadece kendi ihtiyaçlarıyla ilgilenselerdi, grup hiç bir zaman yol kat edemezdi. Takım oyuncuları, "takım ruhunu " kazanmaları için diğer herkese yardım eder.
Soru: Bir takımın parçası olduğunuz ve bu sayede içinizde yüksek bir enerji hissettiğiniz bir zamanı hatırlıyor musunuz?

10 YAŞ VE ÜSTÜ

Soru: Neden Moşe, insanların, diğerleri olmadan yerleşirken kendilerini rahatsız hissedeceklerini düşündü? Bunun hikayemizle nasıl bir bağlantısı var?

Cevap: Kabileler Mısır'dan çıktıklarından beri İsrael Topraklarına yerleşmeyi planlıyorlardı. Herkesin aklındaki birdi. Bütün yol boyunca hemfikir olduktan sonra, biri son dakikada fikrini değiştirirse, kalan kişiler ihanete uğradıklarını hissederler. Dani, çevre kulübünün bir parçası olmayı seçmiş ve toplantılarına katılmıştı. O, grubun bir parçası haline gelmişti. Son dakikada gelmemesi, grubun geri kalanının kendilerini rahatsız hissetmesine, kendilerini ve amaçlarının geçerliliğini sorgulamasına neden olurdu.

Soru: Gerçekten bir grubun parçası olmak istediğimiz zamanlar vardır. Ama bazen kişisel yeteneklerimizin grup ihtiyaçlarına uymadığını hissederiz. Böyle bir durumda açığı nasıl kapatabiliriz?

Cevap: Yapabileceğimiz bir şey, kişisel eşsiz yeteneklerimizi grup yararına nasıl kullanabileceğimizi araştırmaktır. Örneğin, hikayemizde, park temizlemekten çok bir müzik aleti çalmaya uygun olan bir çocuk, çalışmalar sırasında arkadaşlarını motive etmek ve eğlendirmek için onlara müzik çalabilir.

Soru: Bir insanın değerleri, toplumunkilerle çatışıyorsa, böyle bir topluma katılmak zorunda mıdır?

Cevap: Tabii ki, insan kendi bilincine cevap vermeli, rehberi olmayan bir toplumu körü körüne takip etmemelidir. Ancak, eğer olanaklıysa, kişi, kendini dışarıda bırakmaktansa, toplumun yapısı içinde, toplumu geliştirmek için çalışmayı deneyebilir. Bu şekilde, hem toplumun üretken bir bireyi haline gelir, hem de kendi ideallerine sadık kalır.

Soru: Bir takımın parçası olduğunuz ve bu sayede içinizde yüksek bir enerji hissettiğiniz bir zamanı hatırlıyor musunuz?