kiminle

30 yaşındayım ve evlenen arkadaşlarımın çoğunun evlendikten sonra çabuk boşandıklarını görüyorum. Evlenmek istiyorum ama yanlış kişiyle evlenmekten korkuyorum. Önermek için herhangi bir yönergeniz var mı?

Rabimiz soruyu şöyle yanıtlar.

Avraam Yitshak’a bir eş bulması için hizmetkarı Eliezer'e talimat verir.  Eliezer, doğru kişiyi bulmak için Tanrı'dan yardım ister. Çölde bir kuyuya gider ve su istediğinde, Tanrı'nın Yitshak’ın eşi olmaya uygun kişinin sadece Eliezer’e değil, develerine de su sunarak karşılık vermesi için dua eder.  Bu öykü Bereşit kitabında yazar.

Küçükken okuduğumuz masallardan biri olan “Uyuyan Güzel”de Prens prensese aşık olduğunda, onun hedefleri veya karakteri hakkında hiçbir şey bilmiyordur. Çünkü prenses uyumaktadır.  Onun hakkında bildiği tek şey çekici olduğudur. Masal onların sonsuza dek mutlu yaşadıklarını anlatır.

Peri masallarıyla büyüyen insanlar onlara inanma eğilimindedir. Ancak Eliezer, evliliğin daha derin bir şeye dayanması gerektiğinin farkındadır.  Karakteri ve hedefleri olan bir kadın bulmak peşindedir. Birkaç tavsiye vermeye çalışalım:

Nezaket: Nazik olmak, Kibar olmaktan çok farklıdır.  Genellikle kibar insanlar toplum tarafından yanlış veya iğrenç kabul edilen şeyleri yapmazlar. Böyle sözler söylemezler. Kibarlık bir garson veya bir görevli için önemli bir özelliktir. Ancak nezaket çok daha nadir bulunan ve daha önemli bir özelliktir. Nazik biri, sadece kendi iyiliği için hareket etmez. Karşındakinin iyiliğini ve zevkini önemser. Nazik olmayan biriyle başarılı bir evlilik yapmak çok kolay değildir.

Sadakat: Sadakat olmadan evlilik imkansızdır. İki insanın hayatını bir araya getirmek bir meydan okumadır. Evlilik taahhüdü bitmiş bir anlaşma değildir. Anlaşma yırtılıp atılabilir ancak evlilik öyle olmamalıdır.

Hedefler: Hayattaki hedefleri sizinkiyle eşleşen birini bulmanız lazımdır.  Bir ev satın almak veya bir işte terfi kazanmak hayattaki bir hedef değildir. Bir yaşam hedefi, birlikte yaşamak çok farklıdır.

Ortak yaşam hedefleri olmadan evlilik imkansızdır. Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, biriyle yaşam sürdüremezsiniz. Hayatın amacı evlenmek olamaz. Evlilik, kim olduğumuzu ortaya çıkarır. Yaşam hedeflerimizi daha etkili bir şekilde takip etmemize izin verir. Depresif ve amaçsız kişiler evlenince depresif ve amaçsız evliler ortaya çıkar.

Yani gerçek hayatta, Uyuyan Güzel ve prens sonsuza dek mutlu yaşamazlar. Evlilikleri yaklaşık üç yıl sürer.

Rav İsak Alaluf'un 5783 Haftanın Peraşası, Aklımızdan Geçenler bölümünden alınmıştır. “www.aish.com sitesinden yararlanarak yazılmıştır.