Rabimiz bu soruyu şöyle yanıtlar:

Binlerce yıl öncesine dayanan bir Yahudi geleneği olan "Bikur Holim" (kelimenin tam anlamıyla: "Hastaları Ziyaret") mitsvasını uyguluyorsunuz.

Talmud Sota 14/A’da Tanrı’nın Brit mila sonrası Avraam’ı ziyaret ettiğini öğretir. Hasta ziyaretine hiçbir elçi kâfi gelmez. Talmud şöyle açıklar: Tıpkı Tanrı'nın hastaları ziyaret etmesi gibi, bizim de Tanrı'yı ​​taklit etmemiz ve hastaları ziyaret etmemiz gerekir. 

Pek çok Yahudi topluluğunun, hastaların düzenli olarak ziyaret edilmesini, örneğin evde yemek, doktora gitmek, ayrıca neşelendirmek ve arkadaşlık etmek gibi tüm ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan bir Bikur Holim Derneği vardır. Aslında, bir kişinin psikolojik durumu büyük ölçüde iyileşmesini ve sağlık durumunu belirler.

İnsan hasta olunca şefkat ister. İnsanların ihtiyaçlarına duyarlı olmalarını, hem fiziksel hem de duygusal rahatsızlıklarını hafifletmelerini isterler. Sadece orada olmakla, çok iyi şeyler başarılabilir. Birini yalnızlıktan kurtarabilir, yanında olup sadece onlarla sohbet etmek içinde bulundukları durumdan uzaklaştırır. Talmud  Bava Metsia 30/B’de, "Hastayı ziyaret eden, hastalığının altmışta birini alır" der. Buradaki fikir, ziyaretinizin hasta kişinin acısını azaltmaya hafifletmeye yardımcı olmasıdır.

Bazen hasta ziyareti bir ölüm kalım meselesi bile olabilir. Hasta bir kişiyi ziyaret ederek, ona başvurması gereken bir doktor hakkında tavsiyede bulunabilir veya onun için ilaç alabilirsiniz.

Bu mitsvanın önemli bir kısmı, hasta kişinin iyileşmesi için dua etmektir. Kişi hastayı ziyaret ettiğinde, Tanrı'nın kendisini (kişinin İbranice adını ve annesinin adını kullanarak) ve tüm hasta insanlarla birlikte iyileştirmesi için dua etmelidir. Teraziyi hızlı bir iyileşme lehine çevirmek için yalnızca yakın bir arkadaşın içten duası yeterli olabilir. Duanın gücünü asla hafife almamalıyız. Burada Teilim mizmor 121 veya 130’u okuma geleneği vardır.

Talmud'a göre ziyaretler çok erken ve geç saatlerde yapılmamalı ve çok kalınmamalıdır.

Çoğu görüşe göre, başka bir seçenek yoksa bir telefon görüşmesi yeterlidir. Bununla birlikte, bir kişi canlı ziyaret yapma şansına sahipse, ziyaretin hastaya daha pratik yollarla yardımcı olmasına izin verdiği ve özünde somut bir değeri olduğu için telefonla yükümlülüğünü yerine getiremez.

Kişi hastayı uyurken bulsa bile, hasta uyandıktan sonra ziyaret hakkında bilgilendirileceği ve bu onları cesaretlendireceği için, ziyaretçi hala mitsvayı yerine getiriyor demektir.

Ayrıca, Haham Yisrael P. Feinhandler, hasta bir bebek olsa ve hiçbir şeyin farkında olmasa bile, ebeveynlerin farkında olduğunu ve kesinlikle destekten muazzam ölçüde yararlandığını söyler.

Ne yazık ki, pek çok insan hastaları ziyaret etmemenin daha iyi olduğunu düşünür. İstemeden onları incitebileceği veya yanlış bir şey söyleyebileceği düşüncesine kapılabilir.  Bu gerekçeleri, bahaneleri, belki de bu sorunlarla yüzleşmeden rahat yaşamayı tercih ettiğimiz için kullanırız. Tanrı'nın bize bu mitsvayı vermesinin bir nedeni bizi kendimizden uzaklaştırmak ve başkalarının ihtiyaçlarını hissetmek amaçlı olabilir.

Rav İsak Alaluf'un 5783 Haftanın Peraşası, “Aklımızdan Geçenler” bölümünden alınmıştır. “www.aish.com sitesinden yararlanarak yazılmıştır.