Yazdır

olmak

Her yıl bir anne olarak Hanuka'nın Noel ve yılbaşına olan yakınlığı özellikle tarih olarak birbirlerine yakın olan yıllarda beni zorluyor. Rengârenk ışıkların, hediyeliklerle dolu alışveriş merkezlerinin, süslü evlerin ve ağaçların büyüleyici görüntüsüyle bizim mumlarımız nasıl rekabet edebilir?  Aslında hepimizin sıklıkla karşı karşıya kalabileceği bir soru bu. Rabimizin cevabına bakalım:

Sizin ve sizin gibi birçok kişinin karşı karşıya olduğu şey aslında bir meydan okumadır. Biz ve çocuklarımız, içinde yaşadığımız ülkenin kültürüyle çevriliyiz ve çevremizdekileri "aşmaya" çalışırsak başarısızlığa mahkum oluruz. Bunun yerine, yerel kültürün zorlayıcı doğasını kabul ederken, Yahudiler olarak sahip olduklarımızın güzelliğine odaklanmalıyız.

Menora mucizesi bir şişe zeytinyağı üzerinde gerçekleştirildi. Yağın sembolizmlerinden biri, suyla iyice karıştığında bile, sonunda yağın askıda kalmayacağı, ayrılarak yukarı çıkacağıdır. Yahudiler de asimile olmazlar, sonunda ayrıldılar ve tekrar zirveye, Tanrı'yla ve birbirleriyle olan bağlarına yükselirler. 

Hanuka'nın güzelliğini çocuklarımıza anlatmak için kullanabileceğiniz ve bu özel zamana ilişkin bilgilerimizi zenginleştirecek malzeme sunan siteleri, kitapları incelemek ve öğrenmek için vakit ayrılmalıdır. Hanuka’da tek bir ışıkla başlarız ve günden güne daha fazla ışığa yükseliriz. Hanuka, tüm Yahudilerin yükseleceği ve Yahudi olmanın gururuyla büyüyeceği bir zaman olsun, amen.

 

*Rav İsak Alaluf'un 5783 Mikets Peraşası, Aklımızdan Geçenler bölümünden alınmıştır. “www.aish.com sitesinden yararlanarak yazılmıştır.