Haftanın Peraşası BülteniTanrı, Moşe'ye Menora'daki "daimi kandili" besleyecek saf zeytinyağını Bene-Yisrael'den almasını söyler. Aaron bu alevi her gün, yakacak ve kandil "akşamdan sabaha" yanacaktır.

Lütfen Peraşa Kağıtlarını Dua Sırasında Okumayınız

               Bu Hafta İçin Saatler              

9 Adar

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5772

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

5:03

6:15

-----

Yeruşalayim

5:09

6:20

Tel Aviv

5:18

6:17

   3 Mart

Tel Aviv

5:23

6:22

İstanbul

5:43

6:23

2012

İstanbul

5:51

6:31

T E T S A V E

 Hatırlatmalar:

ü  Şabat Zahor

ü  7 Mart Çarşamba: Taanit Ester

ü  8 Mart Perşembe: Purim

ü  9 Mart Cuma: Purim Şuşan

ü  17 Mart Şabat: Şabat Para

 

Bu HP .....'nin aziz ruhuna ithaf edilmiştir.

 

 

Peraşa Özeti (Şemot 27:20-30:10)

[www.chabad.org]

 

Tanrı, Moşe'ye Menora'daki "daimi kandili" besleyecek saf zeytinyağını Bene-Yisrael'den almasını söyler. Aaron bu alevi her gün, yakacak ve kandil "akşamdan sabaha" yanacaktır.

Koenler tarafından Mişkan'da hizmet ederken giyilmesi gereken giysiler tarif edilir: Tüm Koenler: 1) Ketonet - ketenden uzun bir entari; 2) Mihnasayim - keten don; 3) Mitsnefet ya da migbaat - keten bir sarık; ve 4) Avnet - bele sarılan uzun bir kuşak giyerdi.

 "Koen Gadol - Baş Koen" buna ek olarak şunları giyerdi: 5) Efod - mavi, erguvani ve kırmızıya boyanmış yün, keten ve altın ipliklerle dokunmuş, önlüğe benzer bir giysi; 6) Hoşen - üzerinde Yisrael'in on iki kabilesinin isimlerinin yazılı olduğu on iki değerli taş bulunan bir göğüslük; 7) Meil - eteğinde altın çanlar ve dekoratif narlar bulunan mavi yünden bir üstlük; 8) Tsits - alında taşınan ve "Tanrı için Kutsal" yazısını taşıyan altın bir levha.

Tetsave peraşası ayrıca Aaron ile dört oğlu Nadav, Aviu, Elazar ve İtamar'ın, yedi günlük Koenlik'e atanma törenlerini ve tütsünün (Ketoret) yakıldığı Altın Mizbeah'ı yapma konusundaki ayrıntılı talimatları da içerir.

GİYİM

[tannentorah.com]

 

AVM'lerde "insanı insan yapan giysileridir" derler. Bunun karşısındaki tepkimiz genellikle "daha ne kadar boş, ne kadar suni ve ne kadar şekilci olacaksınız?" deriz. Öyle ya; bir insanın giydiği kıyafetin ne önemi olabilir? Önemli olan içimizdekidir. Kökleri, içerik ve erdemin antitezi olarak Fransız Riviera'sında bulunan milyonlarca dolarlık endüstriyi reddetmektir ilk tepkimiz. Yanlış bir tepki olduğu da söylenemez.

Ama işte, bunu yaptıktan sonra, Tora'da bu haftaki peraşayı açarız ve onun tam da Koenlerin, özellikle de Koen Gadol'un giyeceği şatafatlı giysilerden bahsettiğini görürüz. Uygun giysiyi giymeyen Koen oyun dışıdır ve Kutsal Mekân'da hizmet edemez. Şapkası tam olarak belli bir şekilde olmalıdır, yoksa kutsal yere giremez. Ve Tora bunun nedenini açıklar: giysi "Lehavod Ultiferet", yani şeref ve ihtişam için olmalıdır!

Bu dünyada dışarıdan olağanüstü güzel bir görüntüye sahip insanlar vardır ve gerçekten de içinde bulundukları duruma çok uygun giyinirler. Ancak daha derin bir inceleme yapınca, karşımızdakinin kişiliği hakkında elimiz boş çıkarız. Orada hiçbir şey yoktur, her şey görsel ve haricidir. Buna mukabil, harici yönleri güçlü olmayan başka insanlar vardır; ilk bakışta olumsuz bir etki yaratırlar. Ama bu insanları tanımaya çalışırsanız, inanılmaz şeyler bulabilirsiniz.

En güzeli içimizle dışımızın birbirine uymasıdır. İçimizle dışımız arasında ikilik olmamalıdır.

Rabi Meir, Gökler'de her şeyin alt-üst halde olduğunu öğrenmiştir. Bu dünyada çok büyük olan insanlar öbür âlemde çok küçük olurlar ve bunun tam tersi de geçerlidir. Rabi Meir cennette kendi konumunu araştırır ve bu dünyadakinin tam olarak aynısı olacağını öğrenir. Rabi Meir dış dünyada ve iç dünyada aynıydı, çünkü onun içi ve dışı mükemmel bir uyum içindeydi.

Bu konuda Megila da mükemmel bir örnek teşkil eder. Bir hiç olan Aman, öykünün başında büyük bir liderin sahip olduğu bütün debdebeye sahiptir. Aman'ın atı, giysileri ve maiyeti, onu gözleyen herkesin ürpermesine neden oluyordu. Hatta kralın mührünü bile taşıyordu Aman. Buna karşılık, gerçekten yüce bir insan olan Mordehay ise ezik durumdaydı. Sokakta oturmakta, çuval bezinden giysiler giymekteydi. Purim'de Tanrı'nın her şeyi ters çevirdiğini söyleriz hep. Aslında belki de daha doğrusu bunun tam tersidir. Yani başta her şey tersti ve Tanrı her şeyi düzeltti. Aman darağacına giderken, Mordehay kral giysileri giydi ve kraliyet atının üstünde sokaklarda dolaştı. Tanrı yüce eşitleyicidir. Yüce olanlar sonunda yüce olur; boş insanlar ise kaybolur.

DEVAR TORA

 [Rav Moşe Benveniste]

PAYLAŞMANIN ERDEMLERİ

Rabi Yişmael Omer: Alomed Al Menat Lelamed Maspikin Beyado Lilmod Ulalamed, Vealomed Al Menat Laasot Maspikin Beyado Lilmod Ulelamed Lişmor Velaasot .(Pirke Avot4/5). Rabi Yişmael der ki: Başkalarına öğretmek niyetiyle Tora öğrenen kişiye Tanrı yardım eder. Tora'daki kuralları uygulamak niyetiyle öğrenen kişiye ise Tanrı hem öğrenmek, hem öğretmek hem de uygulamak için yardımını esirgemez.

Rabi Yişmael'e göre; Tanrısal bir kitap olan Tora'yı sadece okumakla yetinen kişi doğru bir davranışta bulunmaz. Tora öğretisinin esas gayesi kurallarını uygulamaktır. Birkaç önemli örnek vermek gerekirse; yüce Tanrı'nın bizlere bağışladığı nimetleri yakınlarımızla paylaşacak, Tora öğretilerini önce kendimiz uygulayacak, sonra diğer insanlarla öğrendiklerimizi paylaşacağız. İnsan Tora öğretilerini uyguladıkça değer kazanır.

 

Velaraşa Amar Elokim Ma Leha Lesaper Hukay (Telim 50/16) Tanrı buyruklarını uygulamayan kişiye şöyle der: Kurallarımı sadece anlatman neye yarar?

Lo Amidraş U Aikar Ella Amaase  (Pirke Avot 1/17) Tora öğreniminin esas gayesi Tanrı'ya ve topluma olan görevlerimizi uygulamaktır.

Reşit Hohma Yirat Ad. Sehel Tov Lehol Oseem Teilto Omedet Laad. (Teilim 111/10) Bilgeliğin temeli Tanrı korkusudur. Kurallarını uygulayanlar sağduyu sahibi olurlar.

Bütün bunlardan şunu öğreniyoruz: sadece bilgi yeterli değildir. Esas olan uygulamadır. Masehet Yoma 72/B Rabilerimiz şöyle derler:

İm Zaha Aadam Lekayem Et Aşer Lamad Naasit Lo Sam Hayim İm Lo Zaha Naasit Lo Sam Amavet. Ne mutlu o kişiye ki Tora'da öğrendiği kuralları uygular, bu davranış onun için yaşam iksiridir. Aksi halde ölümdür. Sabah akşam okuduğumuz Şema duasında şöyle der:

Veşinavtam Levaneha... Tora bilgilerinizi çocuklarınıza öğretiniz.

Rabilerimiz şöyle açıkladılar:Öğrencileriniz de sizin çocuklarınız sayılır.

Şabat akşamı Kiduş duasından önce evin Hanımına seslendiğimiz methiyede şöyle deriz: Vetorat Hesed Al Leşona (Mişle 31/26) Ağzından iyilik sever Tora akıyor.

Rabilerimiz Talmud Suka 49/13 bölümünde şöyle sorarlar: İyilik sever Tora ne anlama gelmektedir?

İyilik sevmeyen Tora var mıdır?

Cevapları ise çok ilginçtir. Kişi Tora bilgisini yalnız kendine saklarsa adeta iyilik sevmeyen Tora sahibidir. Bilgilerini etraftakilerle paylaşan kişi ise İyilik Sever Tora'ya sahip olur.

Bütün bunlardan şunu öğreniyoruz:Yüce Tanrının bize bağışladığı nimetleri paylaşmamız gerekir zengin zenginliğini, bilge ise bilgisini bilmeyenlerle paylaşmalıdır.

Yüce Tanrı'nın bizlere vermiş olduğu kutsal Tora'nın öğretileri birbirimizle paylaşıldıkça değer kazanırlar.

Tekrar görüşmek ümidiyle,

Rav Moşe Benveniste

MAASE

Evlat ve Köle

Talmud - Baba Batra 10a

 

Turnus Rufus Rabi Akiva'ya sorar: "Eğer senin Tanrın fakirleri seviyorsa, neden onları beslemiyor?"

Rabi Akiva şöyle cevap verir: "[Yaptığımız tsedaka yardımlarının liyakati sayesinde,] Öbür dünyadaki cezadan kurtulmamız için."

Turnus Rufus cevap verir: "Tam aksine; bunun için cezalandırılmayı hak ediyorsunuz. Bu neye benziyor? Kölesine kızan ve onu zindana kilitleyen bir krala. Kral köleye içecek veya içecek verilmemesini emretmiştir. Ama birisi gelip, köleye yiyecek ve içecek verir. Kral bunu duyduğu zaman, bu insana kızmaz mı? Ve size köle de deniyor. Vayikra (25:55) kitabında yazıldığı gibi, ‘Bene-Yisrael Benim kölelerimdir."

Rabi Akiva şöyle cevap verir: "Bu neye benziyor? Evladına kızan, onu bir zindana kilitleyen ve yiyecekle içecek verilmemesini emreden bir krala benziyor. Birisi gelip prense yiyecek ve içecek verirse, kral bunu duyduğu zaman, o kişiyi ödüllendirmez mi? Ve biz Tanrı'nın evlatlarıyız. Devarim (14:1) kitabında yazılı olduğu gibi: ‘Tanrınızın evlatlarısınız siz'."

ŞABAT ALAHALARINA GİRİŞ

[Rabi Daniel Schloss - www.pidyon.org]

Şabat alahalarıyla ilgili bu yazı dizisi Mişna'da (Şabat 7:2) listelenen 39 melahaya dair temel prensipleri, Rabinik yasaklamalarla birlikte ele alacaktır. Bu dizi Şabat kanunlarını orijinal kaynaklarından öğrenmenin yerini tutma amaçlı değildir. Amaç, Şabat'ın ayrıntılı kanunlarını anlamakta, hatırlamakta ve uygulamakta yardımcı olacak bir rehber sunmaktır. Şabat çok önemli bir konu olduğundan, burada yazılanlardan uygulamasal sonuçlara varılmamalı, çıkabilecek sorularda bir Rav'a başvurulmalıdır.

Şabat Günü Bir Karışımdan Bir Şeyi Ayırmaya Dair Kurallar

 

Karışımlarda ayıklama yapma yasağına dair kurallarda dört istisna olduğunu belirtmiştik. Bu istisnaların ilki şöyledir:

 

A. Eğer hiçbir karışım söz konusu değilse, bu yasak geçerli değildir.

 

İki tür karışım vardır:

1. Birçok farklı nesneden oluşan bir karışım. Bir şeyin karışım olarak sayılabilmesi için şu şartlara ihtiyaç vardır:

    a. Ya şekil, ya isim, ya tat, ya da fiziksel durum (katı veya sıvı) açısından farklı olmalıdırlar.  Sadece boy farkı olması, bunların farklı şeylerin bir karışımı olarak değerlendirilmesini sağlamaz. Örneğin, farklı boylardaki ayçiçeği çekirdekleriyle dolu bir kap bir karışım sayılmaz.

    b. Ayrıca karışımı oluşturan nesneler, fiziksel konum olarak birbirine yakın yerleştirilmiş duran birçok farklı ve münferit nesneden ziyade, toplu bir birim görüntüsü vermelidirler. Bu, algılanış şekline bağlı olarak görecelidir. Örneğin elmalar ve portakallarla dolu büyük bir kasa bir karışım sayılabilir, ama birkaç meyve içeren küçük bir meyve kâsesi karışım sayılmaz. Aynı şekilde, büyük nesnelerin oluşturduğu bir karışımda nesneler büyüklükleri nedeniyle birbirlerinden ayrı göründüklerinden, bu bir karışım sayılmaz. Bir kişi, aralarından istediklerini ve istemediklerini ayırmak istediği bir karışımı karışım olmaktan çıkararak aralarında yapabilir. Örneğin, çatal ve bıçaklardan oluşan bir karışım içinden sadece çatalları ayırmak isteyen bir kişi bunu karışım halindeyken yapamaz. Ama bu karışımı geniş bir masanın üstüne savurup onları fiziksel olarak birbirlerinden ayrı duracakları şekilde saçtıktan sonra bunu yapabilir. Çünkü artık toplu bir karışım olmaktan çıkmışlardır.

2. Eğer bir karışım, aynı cinsten yenebilir maddelerden oluşuyorsa (örneğin bazıları ekşi bazıları tatlı olan bir grup elma; bazıları ızgara yapılmış bazıları haşlanmış olan et parçalarında oluşan bir karışım gibi), farklı kısımlardan oluşan tek bir yiyecek maddesi halindeyse (örneğin bir yumurtanın ak ve sarı kısımları), bu bir karışım sayılmaz. Ancak bu karışımların içinde yenmeye uygun olmayan öğeler varsa bu bir karışım sayılır (örneğin başka erikler arasında çürük bir erik veya bir karpuzun çekirdekleri gibi).

Yukarıda "karışım" sayılmadığı söylenen durumlarda ayıklama yapmak serbesttir; "karışım" sayılan durumlarda ise ayıklama yasaktır.

 

PERAŞADAN DERSLER

[Rabi Şelomo Ressler - www.weeklydvar.com]

Tetsave peraşasında Tanrı Moşe'ye Bene-Yisrael'e bir emir vermesini söyler. Gece ve gündüz yanacak bir kandil olan Ner Tamid için Moşe'ye yağ getirmeleri gerekmektedir. Bu durum Tanrı'nın Bene-Yisrael'in son iki peraşa ile bir tür tezat teşkil etmektedir. Son iki peraşada Tanrı Bene-Yisrael'e emirleri doğrudan veriyor gibi bir ifade kullanılmıştır. Burada ise söz konusu emri sanki Tanrı değil de, Moşe'nin vermesi gerekiyor gibi bir hava vardır. Bu farkın nedeni nedir?

Or Ahayim gerçekten de bunun Tanrı'dan değil, Moşe'den gelen bir emir olması gerektiğini açıklar. Tanrı, Moşe'ye, O'na karşı saygı ve sevgi göstergesi olarak kandilin yanması için Bene-Yisrael'e gönüllü olarak yağ getirtmesini söylemektedir. Ama Tanrı bununla, Moşe ve Bene-Yisrael'e bir mesaj göndermektedir: Kandille ilgili bu emrin hemen ardından, Moşe'nin Aaron'u kendisine yaklaştırması emredilmektedir. Bu yaklaştırmanın amacı, ona Tanrı'ya uygun bir şekilde hizmet etmeyi öğretmektir. O halde bize emredilen bütün kurallardan sonra, şimdi saygı göstermek için yeni yöntemler bulmak ve Tanrı'nın arzusunu yerine getirmek, bize kalmıştır. Kendi yağımızı bulalım ve dünyaya daha çok ışık saçalım!

ALİHOT OLAM

[Sefer Yalkut Yosef - Rabi Yitshak Yosef]

 

Ebeveyni Sözle Onurlandırma Kuralları

1. Oğlun şehirde bir şeye ihtiyacı vardır ve insanların onun bu ihtiyacını babasının hatırına yerine getireceğini bilmektedir. Aslında insanlar bu ihtiyacı oğlun kendi hatırı için de yapmaya hazır iseler bile, sırf bu onuru babasıyla bağdaştırmak için, o insanlara ricada bulunurken "filanca şeyi benim hatırım için yapın" değil, "babamın hatırı için yapın" demelidir. Ama bu kural yalnızca ortada bir hatır meselesi varsa geçerlidir - o zaman kendisinin değil babasının hatırını öne sürmelidir. Buna karşılık, eğer hatır durumu yoksa ve "filanca şeyi yapar mısınız" diyecekse, babasının hatırını zikretme yükümlülüğü yoktur. Yine, hatır meselesinin olduğu bir durumda, eğer babasının o yerin insanlarının gözünde özel bir öneme sahip olmadığını biliyorsa "babamın hatırı için yapın" dememeli, kendi hatırını öne sürmelidir. İnsanların babasına karşı hislerinden emin değilse, ricasını istediği şekilde dile getirebilir.

2. Bazı otoriteler, yukarıdaki kuralın, baba öldükten sonra bile geçerli olduğu görüşündedir. Yani o insanların, istediği şeyi babasının hatırına yapacaklarını biliyorsa, bu şekilde ricada bulunmalıdır. Bazı otoritelere göre ise bu kural babanın ölümünden sonra geçerli değildir.

3. Ama tüm bunlar, oğul diğer kişilerle konuşurken babasının onların gözündeki değerini gösterecekse geçerlidir. Buna karşılık, Tanrı'nın huzurunda dua ederken "lütfen babam için yap" demenin yeri yoktur. Hasta babası için dua eden biri, babasının ismine "babam, hocam, başımın tacı" gibi şeref unvanları da katmamalı, yalnızca "kulun [annesi] filancanın oğlu filanca" demelidir. Yine, annesi için dua ediyorsa "cariyen [annesi] filancanın kızı filanca" demelidir.

4. Bir oğul, babası onay vermedikçe veya babasının konuşmasının (babanın) küçük düşmesine neden olacağını hissetmediği sürece onun önünde konuşmama konusunda dikkatli olmalıdır. Ve babasının ve annesinin sözlerinin arasına girmesi yasaktır.

5. Bir oğlun, annesi veya babası için yapmış olduğu iyilikleri hatırlatması yasaktır.

 

Haftanın Sözü

[www.weeklydvar.com]

 

Büyülük dün olduğumdan daha iyi olmak ve yarın daha da iyi olmak demektir.

-- Michael Jordan

 

Haftanın Peraşası'nı, t e b e r r u d a b u l u n a r a k, ölmüşlerinin ruhuna veya hasta bir yakınının şifasına ithaf etmek isteyenlerin,

 ilgililer (050 - 38 41 30) ile temasa geçmeleri rica olunur.

Peraşa kağıtları Tora ile ilgili yazılar içerdiğinden çöpe atılmamalıdır.

Lütfen Geniza'ya getiriniz.