Talmud Tora Çoçuk Peraşası

Dani ve Dina perdeyi aralayıp içeri girdiler. Mişkan tüm güzelliğiyle karşılarında dururken, onlar bahçede bir duvar kenarından olup biteni izliyorlardı.

Hemen yanı başlarında Mizbeah (sunak) vardı. Biraz ileride ise Kodeş Akodaşim’e (Kutsalların Kutsalı, On Emir levhalarının saklı olduğu sandığın bulunduğu yer) açılan perde Parohet duruyordu.

Dani birden bahçede belinde kuşağı ve kafasında tacı ile içeri giren Koen'i fark etti. Koen, Mişkan'daki hizmetine başlamadan evvel ellerini ve ayaklarını Kior'da yıkadı ve hemen ortadan kayboldu.

Güneş doğarken, Koen tekrar ortaya çıktı. Bu sefer yanında bir koç vardı ve onu Şehita'ya (kesime) götürüyordu. Koen, kesimden önce hayvanın sağlıklı ve sakat olup olmadığını kontrol etti.

Dina Dani'ye, "Bu Korban Atamid" diye fısıldadı. "Korban Atamid, her sabah ve akşam halkın topladığı paralarla yapılan bir korbandı ve bu, her Yahudi için bir Beraha (kutsama) sayılırdı. Birazdan hayvan korban edildikten sonra parçaları da Mizbeah'a getirilerek Tanrı huzurunda yakılacak" dedi.

Dani hiç beklenmedik bir hamleyle Koen'in yanına gitti ve ona, "Hepsi bu mu yani? Korban Atamid için, tüm halk sadece korbanlık bir hayvan, biraz yağ, un ve tuz mu getiriyor?" diye sordu.

Koen onaylarcasına kafasını salladı ve ona gülümseyerek şöyle açıkladı: "Önemli olan bağışta bulunurken, bunu tüm kalbinle ve içtenlikle yapıyor olmandır."

Şabat Masasına Hikaye

Bin Korban'dan Daha Değerli

Kral'ın özel elçisi Bet Amikdaş'a geldi. Elçi, Koen Gadol'un yanına giderek ona, Kral Agripas'ın mesajını iletti: " Çok değerli kralımız, bugün Bet Amikdaş'a gelerek bin hayvanı korban etmek istiyor. Bu sebeple, lütfen bugün başka korban kabul etmeyin ve sadece kralımızın korbanlarıyla uğraşın."

Koen kralın gelmesini beklerken, yaşlı ve fakir bir adam içeri girdi. Elinde Tanrı'ya sunmak üzere getirdiği iki güvercin vardı.

"Üzgünüm ama bugün korban kabul etmiyoruz" dedi Koen Gadol ve şöyle açıkladı: "Kral Agripas bugün sadece kendisine ait korbanlarla uğraşmamızı emretti. Dolayısıyla lütfen yarın veya sonraki gün gelin."

Adam, Koen Gadol'ün bu açıklamasından tatmin olmayarak ona şöyle dedi: "Bakın ben her gün dört tane güvercin yakalıyorum. İki tanesini korban etmek için buraya getiriyorum ve ancak ondan sonra diğer ikisini yiyorum. Şimdi eğer getirdiğim kobranı kabul etmezseniz, aç kalırım ve böyle bir durumda ben ne yaparım?"

Koen, bu zavallı adam karşısında daha fazla dayanamadı. Adam için, getirdiği korbanın kendi yemeğinden bile daha önemli olduğunu görünce, Koen Gadol adamın korbanını yapmayı kabul etti.

Çok geçmeden Kral Agripas Bet Amikdaş'a geldi ve Koen Gadol onun getirdiği hayvanları da korban etti. Gün sonunda Kral sarayına olumlu hislerle geri döndü. Böylesine güzel bir sunuda bulunduğu için mutluydu.

Fakat kral gece uykusundan uyandı. Rüyasında bir sesin ona, "Zavallı ve fakir bir adamın kobranı seninkinin önüne geçti ve seninkinden daha çok beğenildi" dedi.

Kralın uykusu kaçtı ve hemen Koen Gadol'u yanına çağırttı.

Koen kralın karşısına çıktığında, kral kızgın ve sert bir ses tonuyla, "Sana sunuda bulunacağım gün başka hiçbir kurbanın yapılmayacağını emrettim. Şimdi bana gerçeği söyle; o gün başka korban yaptın mı?"

"Evet efendim" diye cevap verdi Koen Gadol ve krala fakir adamı anlattı. "Eğer kurbanı yapmasaydım, adam yemeğini yemeyecek, aç kalacaktı."

Kral bunu duyduğunda sakinleşti. "Doğru yaptın" diyerek Koen'i yüceltti ve açıkladı: "Tanrı'nın huzurunda, fakir birinin getirdiği sunu, zenginin verdiği hediyeden çok daha değerlidir!"dedi.

Pozitif Mitsvalar

Lehem Apanim

Şemot 25:30 "Özel ekmekleri, Huzurum'da daimi olarak bu masanın üzerine yerleştireceksin."

Hiç bir hafta boyunca taze kalan ekmek olduğunu duydunuz mu?

Belki size imkânsızmış gibi gelebilir. Fakat bu mucize Bet Amikdaş zamanında her hafta gerçekleşmekteydi.

Tanrı her hafta on iki tane ekmeğin pişirildikten sonra Bet Amikdaş'a sunu olarak getirilmesini emreder. Bu ekmekler, özellikle bu amaca yönelik hazırlanmış altın bir masa üzerine yerleştirilirdi.

Her Şabat, ekmekler yenileri ile değiştirilirdi ve hala taze olan eskileri Bet Amikdaş'ta görev yapan Koen'ler tarafından yenilirdi.

Resimli Peraşa

  • Korbanot nedir? Amacı nedir?
  • Bu sorulara cevabı Korbanot kelimesinin içinde bulmak mümkündür. Şöyle ki, İbranice de Kobran kelimesi Karov kelimesinden türemiştir. Karov İbranice'de yakın anlamına gelir. Bu bağlamda, Tanrı'ya kurban olarak yapılan sunuların amacı insanın kendisini Tanrı'ya yakın hissetmesiydi.
  • Günümüzde Bet Amikdaş'ın olmaması sebebi ile artık Kobranlar yapılamamaktadır. Fakat dualarımız Korbanların yerini almıştır. Günümüzde Tanrı'dan isteklerimizi ve O'na olan şükranlarımızı ağzımızdan çıkan sözler - dualarımız ile dile getirmekteyiz.
  • Korbanotlarda olduğu gibi, dualarımızdaki amaç: Tanrı'nın dünya üzerindeki hâkimiyetini tanımak ve nerede olursak olalım dualarımız sayesinde kendimizi her zaman Tanrı'ya yakın hissetmektir.

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın