Talmud Tora Çoçuk PeraşasıŞalom Haverim,

Merhaba Arkadaşlar,

Kumbarama her baktığımda ve Hanuka'dan bu yana biriktirdiğim parayı düşündüğümde, aklımdan "Bu parayla ne yapmalıyım?" diye geçiriyordum. Belki bu konuda 100. kez anneme danıştım.

Ablam Dina, "Yeter artık para konuştuğun" diye çıkıştı. Dina, Hanuka'dan beri topladığı para ile çoktan güzel bir Şabat mumluğu almıştı bile. "Sorun ne?" diye sordum ona. "Haftanın Peraşası'nda bile, Tanrı, Bene Yisrael'den Mısır'daki altın ve gümüşleri toplamalarını istedi."

Bu noktada annem söze girdi ve şöyle açıkladı: "Yaratılıştaki her şeyin bir amacı vardır ve her şey iyi bir amaca hizmet edebilir. Ancak asıl önemli olan, bizlerin ondan doğru şekilde faydalanmamız veya onu doğru şekilde kullanmamızdır."

Dina bilmişliğiyle, "Örneğin, altın Bet Amikdaş için yaratıldı" diye söze girdi.

Annem, "Dina haklı" dedi ve devam etti: " İşte bu nedenle Tanrı, Mısır'dan çıkışları öncesinde Yahudilerden, Mısır'daki altın ve gümüşleri toplamalarını istedi. Şöyle ki, topladıkları bu mallar doğru ve kutsal bir görev için kullanılacaktı. Benzer şekilde parayı da doğru şeylere kullandığımızda kendimize paranın sadece bir araç ve amaç olmadığını hatırlatmış olur, onu daha değerli kılmış oluruz."

İçimden, sanırım ‘para', yeni bir top daha almamdansa, bir Tora kitabı veya Sidur almamdan mutlu olacak diye düşündüm.  Peki siz ne dersiniz? 

Şabat Şalom, Dani

Şabat Masasına Hikaye

Kanadalı Senatör

Kanadalı Senatör anlatıyor:

"Bir seferinde, toplumsal bir görevde New York'tayken, Rabi Miloubavitch'le buluşma fırsatı buldum. Gece saat 23.00'da Rabi'nin evinde olmalıydım. Fakat beklenmedik bir olay yüzünden yolda kaldım. Polis tüm sokakları tutmuş, geçişe izin vermiyordu. Şehrin polis amirine ulaşmayı başardım. Ona, şehrin en önemli şahsiyeti ile önemli bir buluşmam olduğunu ve polislerin bir türlü geçişime izin vermediklerini söyledim. Polis amiri bana, bu önemli şahsiyetin kim olduğunu sorunca ona, ‘Nasıl yani bilmiyor musunuz? Rabi Miloubavich!' diye cevap verdim. Polis amiri, hemen bana yardımcı olması için olay yerindeki polislerden birinin ismini verdi.

Bir süre bu polisi aradıktan sonra, bana doğru koşarak bir polisin geldiğini gördüm. Polis bana, ‘Kanadalı Senatörün ben olup olmadığımı sordu. Sonra polis amirinin onu, eğer beni bulup yardımcı olmazsam rütbesini düşürmekle tehdit ettiğini söyledi. Sonuç olarak, görevli polis memuru bana Rabi'nin evine kadar eşlik etti. Rabi'yle olan görüşmeme beş dakika öncesinden varmıştım.  

Rabi Miloubavich her zamanki gibi söylenilenleri çok dikkatli dinliyor ve öğütler veriyordu. Fakat Rabi bir şeylerin beni rahatsız ettiğini görmüştü. Bunun üzerine bana, beni rahatsız eden şeyin ne olduğunu sordu. Ona cevap olarak, artık genç olmadığımı ve içinde bazı tereddütlerin olduğundan bahsettim. Şöyle ki bu güne kadar yaptıklarım ve bundan sonra yapabileceklerim konusunda endişeliydim.

Rabi elini masaya vurdu ve şöyle sordu: ‘Sen Moşe Rabenu'nun kariyerine başladığında kaç yaşında olduğunu biliyor musun? 80 yaşında ve sen bu yaşa halen çok uzaksın!'

O günden sonra, her zorluklarla karşılaştığımızda, ben ve eşim Rabi'nin bu sözlerini hatırlarız."

Herkes Rabi Yitshak'ın evine geldiğinde, Rabi Yitshak çevresine baktı ve şöyle dedi: "Sanırım Minyan için bir kişi eksik!"

Bu bağlamda Rabi Miloubavich bize, mitsvanın zaman ve yerle sınırlı olmadığını öğretir. Gelin bu Şabat hep birlikte daha fazla mitsva yapmak ve iyi davranışlarda bulunmak için birbirimize söz verelim. Birbirimizden güç alalım ve her ne zaman ve nerede olursak olalım mitsvaları yerine getirmeyi istedikten sonra hiçbir zorluğun bize engel olamayacağını bilerek hareket edelim. Şöyle ki, Tanrı bize zamanın ve bu dünyanın sınırlarının ötesinde bir güç vermiştir.

Pozitif Mitsvalar

Mezuza

Devarim 6:9  "Onları evinin kapılarının pervazlarına ve diğer girişlerine sabitlemek üzere deri parşömenlere yaz. " 

Silahlı askerler, kralı ve ailesini korumak üzere sarayın kapısında nöbet bekliyorlar. Çevredeki herkesi gözetliyor, saraya girmek isteyenlerin üzerlerini arıyorlar.

Bizim evlerimiz de bu şekilde kontrol ediliyor ve korunuyorlar.

Fakat kraldan farklı olarak, bizleri koruyan kralın askerleri değil, Kralların Kralı Tanrımız Aşem'in Kendisidir.

Mısır'da Behor'ların ölümü belası sırasında, Yahudi evlerin kapısında bir işaret vardı. Bu sayede Tanrı bu evlerin üzerinden atlarken, evlerin içindekilere zarar vermedi; onları korudu.  

Bu bağlamda, Tora bizlere evimizin kapı pervazlarına mezuza asılmasını emretmiştir. Mezuza kapı girişinin sağ tarafına asılır ve içinde deri parşömen üzerine yazılmış Tora'dan bölümler içerir. Mezuza belirli aralıklarla usta kişiler (Sofer) tarafından kontrol edilmelidir.

Resimli Peraşa

  • Çekirgeler tüm Mısır ülkesini istila etti.(Şemot 10:14)
  • Moşe elini göklere uzattı ve üç gün boyunca Mısır ülkesinin tümünde yoğun bir karanlık oldu. İnsanlar birbirlerini göremediler ve yerlerinden kalkamadılar. (Şemot 10:22-23)
  • Bu ay sizin için ayların başı olacak. Yılın ayları açısından bu ay sizin için birincidir. (Şemot 12:1-2)
  • Onu kessinler. Sonra kandan bir miktar alıp korbanı yiyecekleri evlerdeki kapıların iki pervazına ve kirişlerine sürsünler. (Şemot 12:7)
  • Korbana ait eti o gece yesinler. Onu doğrudan ateşte kızarmış halde, matsa ve acı otlarla yemelidirler.(Şemot 12:8)
  • Tanrı, Mısır ülkesindeki tüm behorları öldürdü. (Şemot 12:29)
  • Ve Tanrı, Bene Yisrael'i Mısır'dan çıkardı (Şemot 12:41)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın