Talmud Tora Çoçuk PeraşasıŞalom Haverim,

Merhaba Arkadaşlar,

Yoğun bir haftadan sonra, "Bu gerçekten bir işkence" diye şikayet ettim. "Her gün okula gittikten sonra, hafta sonları da duaları öğrenmek için Talmud Tora'ya gitmem ve bayramlar ile ilgili konuyu tekrar etmem gerekiyor."

Dina, annemin hep söylediği gibi, "İyi şeyler kolay elde edilmez" dedi ve ekledi: "Zorluklar insanı biçimlendirir ve sonraya hazırlar; tıpkı Mısır'daki kölelik gibi. Şöyle ki, Mısır'daki kölelik Tora'yı almaları öncesinde, Bene Yisrael'i saflaştırmayı ve onun belirli bir manevi düzeye ulaşmasını amaçlıyordu. Bugün de Bene Yisrael halen belirli sınavlardan geçerken, bu durumun iyi bir amaca hizmet ettiğini biliyoruz." Babam, "Eğer işkenceden bahsediyorsak, durumuna şükretmelisin!" diye söze girdi.

"Nasıl yani? Talmud Tora'ya gittiğim ve bayramlarla ilgili konuyu tekrar edeceğim için teşekkür mü etmeliyim? Hiç anlamadım!" diye karşılık verdim.

Babam şöyle açıkladı: "Evet. Peraşa'da, Mısır'daki kölelikleri sırasında Paro'nun, Bene Yisrael'in hayatlarını harç, tuğla ve her türlü tarla çalışmasından oluşan ağır işlerle acılaştırdığını yazar. Şöyle ki Paro, Bene Yisrael'i fiziksel bir çaba içine sokarak yıpratmaya çalıştı. Bu bağlamda, manevi anlamda göstereceğimiz çaba, fiziksel zorlukların üstesinden gelmek için göstereceğimiz çabaya göre daha kolaydır."

Bir anda kendimi rahatlamış hissettim. Elbette ki Tora öğrenmeyi, harç ve tuğlayla uğraşmaya her zaman tercih ederim.

Annem, "Tanrı da, Beezrat Aşem, senin Tora öğrenmek için gösterdiğin bu çabanı görür ve seni, bunun için ödüllendirir" dedi.

Şabat Şalom, Dani

Şabat Masasına Hikaye

Minyan'a dahil olmak?

Rabi Yitshak Meir Alter, annesinin senelik meldadosunu (mevlut) evinde topladığı küçük bir Minyan (Bar Mitsva yapmış 10 erkekten oluşan grup) ile yapmayı alışkanlık edinmişti. Bir seferinde, annesinin meldado günü geldiğinde Rav Yitshak, Şamaş'lardan (Kutsal işlerle uğraşan görevli) birinden Şahrit duası için Minyan toplamasını rica etti.

Şamaş, Rav'ın isteğini yerine getirmek için acele etti ve hemen gereken Minyan'ı topladı. Şamaş, daha erken saatte Şahrit söylediği için kendini bu Minyan'a dahil etmedi. Kısa sürede Şamaş'ın çağırdığı insanlar, Rav'ın evinde toplandılar ve hemen duaya başladılar.

Bu arada, Rav'ın evinde özel bir minyan toplandığını duyan başkaları da bu minyana dahil olabilmek için Rav'ın evine geldiler. Fakat Şamaş, Rav'ın sadece on kişilik küçük bir minyan ile dua etmek istediğini ve ekstra kişiye ihtiyaç olmadığını söyleyerek, onları geri çevirmek zorunda kaldı.

Çoğu kişi bu durumu anlayışla karşılayarak, Rav'ın evinden ayrıldılar. Fakat aralarından bir tanesi Rav'la birlikte dua etmeyi çok arzuluyordu. Bu sebeple de Şamaş'ın yaptığı açıklamaya rağmen, inatla eve girmenin yollarını aradı; Şamaş'ı ikna etmeye çalıştı.

Şamaş, "Seni içeri alamam" diye cevap verdi. Fakat Şamaş'ın bu sözleri pek etkili olmamıştı; şöyle ki adam içeri girebilmek için şartları zorlamaya devam ediyordu.

Bir noktada artık Şamaş'ın sabrı tükendi ve sınır tanımadan içeri girmeye çalışan adama bir tokat vurdu. Adam Şamaş'ın bu hareketine çok alındı ve evi hemen terk etti.

Şahrit duası bitti. Saatler geçti ve Minha saati geldi. Rabi Yitshak, bu sefer de Şamaş'tan Minyan toplamasını istedi.

Şamaş bu sefer de Minyan için on kişi topladı. Fakat bu sefer kendisini de Minyan'a dahil etti.

Herkes Rabi Yitshak'ın evine geldiğinde, Rabi Yitshak çevresine baktı ve şöyle dedi: "Sanırım Minyan için bir kişi eksik!"

Herkes Rabi Yitshak'ın evine geldiğinde, Rabi Yitshak çevresine baktı ve şöyle dedi: "Sanırım Minyan için bir kişi eksik!"

Şamaş hemen evde bulunanları saydı ve tam Minyan olduklarını gördü. Şaşkınlık içerisinde kendi içinden, "Rabi acaba neden memnun olmadı?" diye düşündü.

O sırada Rabi, Şamaş'a "Sen kendini Minyan'dan mı sayıyorsun?" diye sordu.

Şamaş kafasını evet dercesine sallarken, Rabi şöyle dedi: "Bugün bir Yahudi'ye el kaldırdın! Seni nasıl Minyan'a dahil etmemi bekleyebilirsin ki?"

Pozitif Mitsvalar

Tefilin

Devarim 6:8 "Onları işaret olarak koluna bağla; alnının tepesinde bir nişan oluştursunlar. "

Bar Mitsva'dan yani on üç yaşından itibaren, erkek çocukların Tanrı'ya olan sevgi ve bağlılıklarının ifadesi olarak Tefilin takmaları Tora'nın bir emridir.

Tefilin, Şabat ve bayram günleri hariç her gün takılır.

Tefilin, içinde elle yazılmış Tora'dan bölümlerin yer aldığı deri parşömenlerin bulunduğu siyah renkli deri kutulardır.

Tefilin, düşünce ve davranışlarımızın tam bir uyum içerisinde Tanrı'ya hizmet etmelerini hatırlatması bağlamında, hem başa hem de kola takılır.

Resimli Peraşa

  • Hayatlarını, harç, tuğla ve her türlü tarla çalışmasından oluşan ağır işlerle acılaştırdılar. (Şemot 1:14)
  • Paro tüm halkına emir vererek şöyle dedi: "Doğan her erkeği Nil'e atın; fakat tüm kızları yaşatın."(Şemot 1:22)
  • Kadın hamile kalıp bir oğul doğurdu... Onu daha fazla gizleyemeyince, onun için hasır bir sepet aldı... Çocuğu sepetin içine koydu ve sepeti Nil'in kıyısındaki sazlığa yerleştirdi.
  • Çocuğun ablası onu uzaktan takip etti... Prenses nehirde yıkanmaya inmişti...(Şemot 2:2-5)
  • Moşe büyümüş, kardeşlerine çıkmaya başlamıştı... Bir Mısırlı'nın, kardeşlerinden bir İbrani'yi dövdüğünü gördü... Mısırlı'yı öldürerek kuma gömdü. (Şemot 2:11-12)
  • Tanrı'nın bir meleği, çalılığın içinden parlak bir ateşlekendisine göründü. Çalılık, ateş içinde yanmasına rağmen, tükenmiyordu... Tanrı, "Buraya daha fazla yaklaşma. Ayakkabılarını ayağından çıkar; çünkü üzerinde bulunduğun yer kutsal topraktır" dedi. (Şemot 3:2-5)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın