Talmud Tora Çoçuk PeraşasıŞalom, Merhaba Arkadaşlar, 

Bir gün kardeşim Şimon anneme, "Anne ben yağ içmek istiyorum!" dedi.

Şaşkınlık içerisinde, "Yağ mı? Hiç önermem, tadı hiç güzel değil" diyerek onu bu fikirden caydırmaya çalıştım.

Şimon, "Eğer güzel değilse, neden annem her zaman salatanın içine yağ atıyor o zaman?" diye sordu.

Annem, "Tatlım, yağ başka yiyeceklerle birlikte yenildiğinde güzeldir" diye açıkladı. 

Şimon yağ içmekten vazgeçti ama ben merakıma yenik düşerek sordum: "Gerçekten yağ başka yiyeceklere tat katarken, tadının tek başına kötü olması mümkün olabilir mi?"

Babam, "Bunu Yaakov'un Aşer kabilesine verdiği berahadan anlayabilirsin" dedi ve ekledi: Buna göre, Aşer kabilesinin toprakları yağ ile kutsanmıştır. Hahamlarımız bize, yağın bilgeliği sembolize ettiğini öğretirler. Bilgelik önemlidir fakat tek başına insanı yanıltabilir ve insanın yanlış kararlar almasına sebep olabilir. İşte bu yüzden, kişi bilgeliğin yanı sıra Tanrı korkusuna da sahip olmalıdır; yağın tek başına yenmeyeceği misali gibi. Eğer aklımız, Tanrı'nın bizden istediği şekilde ve yönde işlerse, işte o zaman sahip olduğumuz bilgelik de herkes için daha faydalı bir değere dönüşür."

Şimon, tüm bu yağ muhabbetini unutup başka şeylerle ilgilenirken, ben hala bilgelik üzerine düşünmeye devam ettim. Gerçekten de, Tanrı korkusu ile hareket ettiğimizde aklımız bize çok daha iyi kazanımlarda bulunmamızı sağlıyor; öyle değil mi?

Şabat Şalom, Dani

Şabat Masasına Hikaye

Sükûnet

Rabi Yitshak gençliğinde çok zengindi ve sene içerisinde birkaç kez Rav'ını ziyaret etmek için Polonya'ya giderdi.

Bir keresinde Rabi Yitshak, Rav'ını ziyarete geldiğinde, Rav'ı ona, "Eğer bir gün senden birine Tora öğretmeni isterlerse, bunu kabul etmende fayda var" dedi.

Rabi Yitshak, Rav'ına saygısından konuşmadı. Ancak kendi içinde bu fikri hayretle karşılamıştı. "Ben kim öğretmen olmak kim?" diye düşündü.

Rabi Yitshak, Rav'ının yanından ayrıldıktan sonra, Rav'ın yanına basit bir çiftçi geldi. Çiftçi Rav'a oğullarının Tora konusunda hiçbir şey öğrenememelerini şikayet etti ve ondan oğulları için iyi bir öğretmen bulmasını rica etti.

Rav ona, "Az önce odamdan çıkan adama git ve Beezrat Aşem çocukların, öğrenimlerinde başarılı olacaklar" dedi.

Çiftçi Rav'a teşekkür etti ve hemen Rabi Yitshak'ın peşine gitti. Ondan çocuklarına öğretmenlik yapmasını istedi.

Rabi Yistshak, Rav'ın söylediklerini şimdi anlamıştı. Rav, ona bu adamı ima etmişti. Ancak böyle bir görevi neden ona layık gördüğünü anlamadı. Rabi Yitshak, eşine haber gönderdikten sonra Rav'ının ona söylediği üzere Tora öğretmek üzere adamın köyüne gitti.

Köye yerleştikten kısa bir süre sonra, karısı Rabi Yitshak'a haber göndererek ona, buraya gelmeyerek çok iyi yaptığını; Fransız askerlerin şehre girip tüm malları yağmaladıklarını haber verdi. 

Uzun bir süre, Rabi Yitshak çiftçinin çocuklarına Tora öğretmeye çalıştı. Fakat çocuklar zorlanıyor; anlamıyorlardı. Bunun üzerine Rabi Yitshak ne yapması gerektiğini danışmak üzere Rav'ının yanına gitti.

Rav ona, "Çiftçinin çocukları için dua et" dedi. Ve gerçekten de o günden sonra çocuklar anlamaya ve öğrenimlerinde başarılı sonuçlar almaya başladılar.

Rav, Rabi Yitshak'a sordu: "Köyde bulunduğun süre zarfında hiç, herhangi bir Dvar Tora (Tora öğretisi) duydun mu?"

Rabi Yitshak, "Bir keresinde, köydeki sinagogda dua edenlerden biri, kendisini incittiği için arkadaşına kızmıştı. O sırada sinagogdaki bir diğer kişi ona şöyle dedi: "Tora'da şöyle yazar: ‘...Ne zaman dinlenecek güzel bir yer, hoşuna giden bir ülke görse, yüklenmek için sırtını eğer, angaryaya katlanır.'" İşte bu adam, sükûnetin iyi bir değer olduğunu ve zor duruma biraz olsun katlanmanın ve sabırla yaklaşmanın kavgayı önleyeceğini bilen birisiydi."

Rabi Yitshak'ın bu anlattıkları, Rav'ı çok memnun etmişti. Rabi Yitshak da tüm yaşamı boyunca bu Dvar Tora'nın ona öğrettiği doğrultuda yaşamını sürdürdü.

Pozitif Mitsvalar

Tora Öğrenmek ve Öğretmek

Devarim 6:7 "Onları çocuklarına öğret; evinde oturduğunda, yolda yürüdüğün sırada, yattığında ve kalktığında onlardan bahset. "

Baban doktor mu? Muhasebeci mi? Belki de bilgisayar programcısı?

Tora, tüm bunların yanı sıra anne ve babalarımızı ayrıca öğretmen olmaya zorlar!

Anne ve babalarımızın, ailelerini geçindirmek için seçtiği mesleğin haricinde, Tora da onlara çocuklarına Tora öğretmelerini emreder.

Sadece kendi çocuklarına değil, herkese Tora öğretmelidirler. Çünkü Tora'da öğrenciler de "çocuklarımız" olarak isimlendirilmiştir.

Büyüdüğünde bu mitsva senin için de geçerli olacak; hem öğrenecek hem de başkalarına öğreteceksin.

Resimli Peraşa

  • Yisrael sağ elini uzattı ve küçük oğul olmasına rağmen Efrayim'in başına, sol elini ise Menaşe'nin başına koydu.(Vayhi 48:14)
  • Yaakov Lea'nın çocuklarını kutsadı.
  • Yaakov Bila'nın çocuklarını kutsadı.
  • Yaakov Zilpa'nın çocuklarını kutsadı.
  • Yaakov Rahel'in çocuklarını kutsadı.
  • Oğulları onu Kenaan ülkesine taşıdılar ve onu Mearat Amahpela'ya gömdüler. (Vayhi 50:13)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın