Talmud Tora Çoçuk Peraşası

Şalom Haverim, Merhaba Arkadaşlar,

Sınıfta yer değişimini sever misiniz?

Öğretmenimiz bugün bizden yer değiştirmemizi istedi.

Sonra da bize bunu sevip sevmediğimizi sordu. Sınıftakilerin çoğu, "Kimin yanında oturduğumuza bağlı" diye cevap verdi.

Öğretmen, "Gelin Vayigaş peraşasına bir göz atalım" dedi ve devam etti, "İbranice Vayigaş kelimesi Türkçe'de yaklaşmak anlamına gelir."

Efrayim hemen söze girerek, "Evet bu doğru, peraşada Yeuda'nın, kardeşi Binyamin'i korumak için öne atıldığını okuruz. Bu durum karşısında Yosef de kimliğini daha fazla saklayamayıp, kardeşlerine kim olduğunu açıklar; yani kardeşlerine yakınlaşır."

Öğretmen , "Efrayim haklı. Bu haftaki peraşada, Yosef'in kardeşleriyle yakınlaşmasını okuruz. Bu bağlamda, bizler de kendimize bir ders çıkartıp yanımızdaki arkadaşlarımızla yakınlaşmaya çalışmalı, birbirimizi daha iyi tanımak için çaba göstermeliyiz" dedi.

Sınıftaki çocuklardan biri, "Eğer bunu başarabilirsek sanırım, gelecekte tüm Yahudilerin bir arada, birlik ve beraberlik içinde yaşayacakları idealine de katkıda bulunmuş olabiliriz" diye ekledi.

"Yer değişimi sevgi ve birliktelik açısından gerçekten de büyük bir fırsat" diye düşündüm kendi kendime. "Özellikle de hiç yanına oturmak istemediğim birinin yanında oturunca..."

Bu durumu annemle paylaştığımda annem takvimi göstererek Asara Betevet orucuna işaret etti ve şöyle anlattı: "Asara BeTevet eski dönemlerde Yeruşalayim'in abluka altına alınmasının anısına tutulan bir oruçtur. Yeruşalayim üzerindeki abluka Tişa Beav'a kadar devam etmiş, Tişa Beav'da Bet Amikdaş'ın yıkılışı ile son bulmuştu. Hahamlarımız, Bet Amikdaş'ın ‘sebepsiz nefret' yüzünden yıkıldığını öğretirler. Bu bağlamda şimdi, ‘sebepsiz nefreti' ‘sebepsiz sevgiye' çevirmenin en güzel zamanı!"

Şabat Şalom, Dani

Şabat Masasına Hikaye

İnsan olmayan yerde insan olmak!

Brisk Yahudi Cemaatine mensup, seçkin kişilerden oluşan temsilci bir grup, Rav Yosef Dov Soloveçik'in kapısını çalarak ondan, cemaatlerine liderlik etmesini istediler.

Başlangıçta, Rav Yosef, cemaat yetkililerinin talebini geri çevirdi. Şöyle ki, Rav Yosef önceden görev yaptığı Yahudi Cemaatinden ayrıldıktan sonra, artık cemaat lideri olmamaya karar vermişti. Bunun nedeni ise, zamanının tümünü Tora öğrenimine harcamak istemesiydi.

Temsilciler, Rav'ın olumsuz cevabını değiştirmek için çok uğraştılar. Onu ikna edebilmek için çok çeşitli öneriler sunmuş olmalarına rağmen, durum değişmedi. Rav Yosef kararından dönmedi ve kendisine getirilen teklifi kabul etmedi.

Sonuçta, temsilciler gösterdikleri çabanın boşa olduğunu anlayınca, pes ettiler. İkna çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını görünce, Rav'ın yanından ayrılmaya karar verdiler.

Yine de temsilcilerden bir tanesi, son bir çaba ile Rav'ın yanına gitti ve ona, "Sizin gibi değerli biri böyle bir ricayı nasıl geri çevirebilir? Brisk'te yaşayan 25 bin Yahudi, bir Rav bekliyor!" dedi.

Rav Yosef bu sözleri duyar duymaz hemen fikrini değiştirdi. Rav Yosef, kendisine getirilen teklifi kabul etti ve Brisk'e gitmek için hiç zaman kaybetmedi. Aceleyle ceketini giydi ve şapkasını taktı ve şöyle dedi: "25 bin Yahudi beni bekliyor... Böyle bir cemaati başıboş bırakmak doğru değil. İşte bu yüzden bu cemaatin başına geçmeyi ve onlara rehberlik etmeyi kabul ediyorum."

Böylece, Rav Yosef Brisk'e doğru yola koyuldu. Rav Yosef orada 13 sene görev yaptı.

Bu olaya şahit olanlardan biri de Hefets Hayim'di. Hefets Hayim bir keresinde bu olayı şu sözlerle anlattı:

"Gelin ve Rabi Yosef'ten şunu öğrenin. Rabi Yosef, 25 bin Yahudi'nin onu beklediğini öğrendiği zaman, hiç zaman kaybetmeden Brisk'e gitmek için acele etti. Bir de şöyle düşünün; Eğer Maşiah tüm Yahudilerin onun gelişini beklediğini bilseydi hiç gecikir miydi?"

Pozitif Mitsvalar

Devarim 6:7  "Onları çocuklarına öğret; evinde oturduğunda, yolda yürüdüğün sırada, yattığında ve kalktığında onlardan bahset. "

Tora, Şema'nın sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez söylenmesini emreder.

Atalarımız, Sidur'un (Dua kitabı) içindeki duaları düzenlediklerinde, Şema'yı sabah ve akşam dualarının içine dahil ettiler.

İbranice'de ‘Şema' kelimesi, içinde her gün söylediğimiz dualara ilişkin bir ipucu barındırır.

Şema kelimesinin ilk harfi ‘Şin' , Şahrit yani sabah duasına karşılık gelir.

Şema kelimesinin ikinci harfi ‘Mem' ise, Minha yani öğlen duasına karşılıktır.

Son olarak, Şema kelimesinin üçüncü harfi olan ‘Ayin', Arvit yani akşam duasına karşılık gelir.

Resimli Peraşa

  • Yosef kardeşlerine, "Yosef'im ben!" dedi. "Babam hala hayatta mı?" (Vayigaş 45:3) 
  • Yosef'in, kendisini taşımak üzere göndermiş olduğu arabaları da görünce, babaları Yaakov'un ruhu canlandı. (Vayigaş 45:27)
  • Yisrael'in oğulları, babaları Yaakov'u, kendi çocuklarını ve eşlerini, Paro'nun Yaakov'u taşımak üzere göndermiş olduğu arabalarla taşıdılar. Sürülerini ve Kenaan Ülkesi'nde edindikleri servetlerini aldılar ve Mısır'a geldiler....(Vayigaş 46:5-6)        
  • Yaakov Yeuda'yı, Goşen'de kendisinden önce hazırlık yapması için önden Yosef'e gönderdi. (Vayigaş 46:28)
  • Yosef savaş arabasını bizzat kendisi hazırladı ve babasını karşılamak üzere Goşen'e çıktı. Babasına göründü ve onun omuzlarına düştü ve ağladı. (Vayigaş 46:29)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın