Talmud Tora Çoçuk PeraşasıDevlet bakanlarından birinin mahalleyi ziyarete geleceğini öğrendiğimizde, mahalledeki herkesin heyecanını görmeliydiniz.

Bakan gelmeden, önce koruma görevlileri her tarafı kontrol ettiler. Bakan geldiğinde ise, önde ve arkada onunkine eşlik eden birçok başka arabalar vardı.

Şaşkınlık içinde gördüklerimi babama anlattım, "Görmeliydin, ona gerçekten çok saygın bir kalabalık eşlik ediyordu."

Babam, "Öyleyse gel, sana da bu şekilde hatta bundan çok daha saygın bir şekilde eşlik edildiğini bir düşün."

Yüzümdeki şaşkınlık ve anlamsızlık karşısında babam şöyle açıkladı: "Tam da bu hafta peraşada meleklerin nasıl Yaakov'a eşlik ettiklerini okuruz."

Bu konuyu okuldaki haftanın peraşası dersinden hatırlıyordum. Yaakov Haran'a gitmek üzere yola çıktığında, ona Galut'a (Erets Yisrael'in dışında kalan yerler) özgü melekler eşlik etmişti. Tekrar Erets Yirael'e döndüğünde ise Yaakov'u Erets Yisrael'e özgü melekler karşılamıştı. Ama hala anlamadığım, bu konunun benle ne alakası olduğuydu.

Babam "Ataların yaşadıkları sonraki nesiller için bir işarettir" dedi ve ekledi: "Bene Yisrael Galut'a çıktıklarından beri, bizleri Galut'a özgü olan melekler koruyup, güç verirler."

"Peki Erets Yisrael'e özgü melekler?" diye sordum babama.

Babam, "Sanırım onlar da bizleri "Kurtuluş" a taşıyacak olan melekler" diye cevap verdi.

"Öyleyse onları biran evvel görmek için can atıyorum."

Şabat Şalom, Dani

Şabat Masasına Hikaye

Kaybolan İnek

Rabi Meir'in bahçesinde, ailenin geçimini sağladığı bir inek vardı. Her sabah Rabi Meir'in karısı kalkıp ineği sağardı. Sütün küçük bir kısmını ailenin ihtiyaçları için ayırdıktan sonra, sütün geri kalanını Rabi Meir geçinmek için satardı.

Rabi Meir kazandığı para ile kendine ve ailesine yetecek kadar alışveriş yapar, artan parayı ihityaçlılara yardım edebilmek için kenara koyardı. Rabi Meir tsedaka vermesini çok severdi. Rabi Meir, kazanıp kenara ayırdığı paraların haricinde, başkalarından da para toplanmasına yardımcı olurdu.

Peraşada Yaakov Avinu şu sözü vermişti, "Bana vereceğin her şeyden onda birlik payı Senin için ayıracağım." Rabi Meir de kazancının yüzde onunu hatta daha fazlasını Tsedaka'ya ayırmaya çalışırdı.

Ayırdığı para ile şehirdeki ihtiyaçlı insanlar için Kaşer et satın alır; onlara Şabat için dağıtırdı. Bu sayede, herkes "Oneg Şabat" yani Şabat'ta mutlu olma mitsvasını yerine getirebiliyor ve en azından haftada bir de olsa et yiyebiliyordu.

Günler geçti, günler günleri haftalar haftaları kovaladı. Rabi Meir'in ekonomik durumu çok iyi değildi; şöyle ki bir gün cebinde bir lira parası bile yoktu. Çarşamba olmuştu ve Şabat hazırlıkları başlamıştı bile. Fakat Rabi Meir'in elinde fakirlere et alabileceği hiç para yoktu. Peki, Rabi Meir yıllarca sürdürdüğü alışkanlığından bu seferlik vaz mı geçecekti?

Rabi Meir bir süre düşündü ve aklına bir fikir geldi. Bahçesindeki ineği kesip etini fakirlere dağıtacaktı.

Rabi Meir hiç zaman kaybetmedi ve havanın kararmış olmasına rağmen ineği Şohet'e (Kaşer kesim yapan kişi) götürdü. Hayvanı kestikten sonra, Rabi Meir hayvanın etini her haftada alışık olduğu gibi Şabat için fakirlere dağıttı.

Ertesi sabah, Rabi Meir'in karısı uyanıp ineği sağmaya gittiğinde, ineği dışarıda bulamadı.

İneği bulmak için bakılmadık yer bırakmayan kadın sonunda kocasının yanına gitti ve büyük bir üzüntüyle, "İneği bulamıyorum, galiba kayıp oldu" dedi.

Rabi Meir sakin bir ses tonuyla karısını yatıştırdı: "Hayır karıcığım, inek kayıp değil, sadece doğru bir amaca kurban oldu. Belki şu ana kadar hep onu bizden çalabilecekleri korkusu içimizdeydi ama şimdi, biliyoruz ki yaptığımız mitsvayı kimse bizden çalamaz."

Pozitif Mitsvalar

Devarim 11:22 "Ve Tanrı'ya yapışırsanız"

Daniella'nın annesi alışverişten dönünce, Daniella hemen annesine, "Anne parfüm mü aldın?" diye sordu.

Annesi, "Hayır almadım canım ama biraz parfüm reyonunda zaman geçirdim" diye cevap verdi ve devam ederek, "Nasıl anladın?" diye sordu.

Daniella annesine, "Çok güzel kokuyorsun, montun bile..." diye cevap verdi.

Tora bizlere, olabildiğince çok dürüst ve bilge kişiler ile zaman geçirmemizi emreder. Böylece onların iyi yanlarını görebilir ve onlardan çok şey öğrenebiliriz. Böyle bir toplulukta olunca, insanların bizim üzerimizdeki olumlu etkisi de artacaktır.

Tıpkı bir parfümün kokusunun onun yanında bulunanların üzerine sinmesi gibi, dürüst insanların davranışları da bize ilham verir ve bizi onlar gibi olmaya iter.

Resimli Peraşa

  • Yaakov, aşina bir yere geldi ve geceyi orada geçirdi; zira güneş batmıştı. (Vayetse 28:11)
  • Yaakov rüya içinde bir vizyon gördü. Yeryüzüne sabitlenmiş ve başı göklere kadar erişen bir merdiven vardı. Tanrı'nın melekleri onun üzerinde çıkıp iniyorlardı. (Vayetse 28:12)
  • Yaakov Rahel'i gördüğünde... Öne çıktı ve taşı kuyunun ağzı üzerinden yuvarladı. (Vayetse 29:10)
  • Lavan yerel halkın tümünü topladı ve bir ziyafet verdi. Akşamleyin, kızı Lea'yı alarak onu Yaakov'la evlendirdi. (Vayetse 29:22-23)
  • Yaakov çubuklar alarak davar sürülerinin tam karşısına dikti. Hayvanlar bu çubuklar karşısında çiftleşiyor ve sürüler halkalı, noktalı ve çizgili yavrular doğuruyorlardı.(Vayetse 30:38-39)
  • Rahel tılsımları alıp, devenin semerine koymuş ve üzerine oturmuştu. Lavan tüm çadırı didik didik etti, ama bir şey bulamadı. (Vayetse 31:34)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın