Yazdır

Talmud Tora Çoçuk Peraşası

Merhaba arkadaşlar, 

Küçük kardeşim Şemuel, oyun oynamak için arkadaşı eve geldiğinde çok mutlu olmuştu. Ancak, çok geçmeden bu neşe ve mutluluk yerini kavga ve dövüşe bıraktı.  

Şemuel uzaktan kumandalı arabayı arkadaşına verirken kızgın bir ses tonuyla, “Tamam, al senin olsun. Arabadan vazgeçtim ve seninle artık daha fazla tartışmayacağım. Hem bu şekilde mitsva bile yapmış olacağım” dedi. 

Ablam Dina’ya fısıldayarak, “Bir arabadan vazgeçerek ne gibi bir mitsva yapacağını zannediyor ki?” diye sordum. 

Dina, “Bu vazgeçiş sayesinde aralarındaki tartışma bitecek. Bu bile iyi bir şey. Yani, ufak bir vazgeçiş bile olsa, bu hareketi mitsva olarak sayılabilir. Ayrıca mitsvanın büyüğü küçüğü yoktur.”   

Babam onaylarcasına kafasını salladı ve sonra da şöyle açıkladı: “Bazı mitsvalar gözümüze o kadar basit gelir ki, onları küçük ve değersiz görürüz. Ancak en kolay mitsva bile en zor mitsva kadar değerli ve önemlidir. Ayrıca, Dani asla unutmaman gereken bir şey daha var. O da, bir mitsvanın diğer bir mitsvayı da beraberinde getirdiğidir.”

Şemuel babasının sözlerine kanıt olmak istercesine, birkaç dakikalığına odasından dışarı çıktı ve sonra elinde arkadaşına getirdiği soğuk bir içecekle tekrar odasına geri döndü. Evin koridorunda Şemuel bize doğru gülümseyerek, “İşte buna misafirperverlik denir. Birdi iki oldu. Mitsva mitsvayı çeker…” dedi. 

Şabat Masasına Hikaye  

O Duyuyor  

Rabi Şneor Zalman’ın evindeki herkes, torununun Rabi Zalman’nın odasında oyun oynadığını görmeye alışıktı. 

Rabi Zalman’ın torunu, onun evinde büyüyen ve zamanının önemli bir kısmını onun odasında eğlenerek geçiren Menahem Mendel’di. 

Rabi Zalman tallet ve tefilinini takmış dua ederken, ufak çocuk da koluna ip bağlayıp kafasına tefilin yerine elma koyarak onu taklit etmeye çalışırdı. Rabi Zalman, öğrencilerine ders verirken, çocuk da odada sandalyelerin arasında gezinirdi. 

Bir keresinde Rabi Zalman Hasidut konulu bir ders verdi. Herkes dikkatle Rabi Zalman’ı dinliyordu; ancak bazıları anlattığı konunun içeriğini anlamakta güçlük çekiyorlardı. Bunun üzerine, dersten sonra Rabi Zalman’dan konuyu tekrar etmesi konusunda ricada bulundular. Rabi onları geri çevirmedi ve onları evine davet etti. Rabi Zalman’ın evine gelenlerden bir tanesi de, Rabi Yitshak Ayzik’ti. 

Rabi Yitshak, odanın bir köşesinde oturan ve oyun oynayan çocuğu fark edince, çocuğun ses çıkarıp Rabi’yi rahatsız edebileceğini düşündü. Onu uyarmak isteyince de, Rabi Zalma’nın sesi duyuldu, “Çocuğu rahat bırak. Bizi dinlemek istiyor…. Evet, evet o bizi gerçekten dinliyor ve sen de bunu göreceksin.”

Seneler geçti ve Rabi Zalman vefat etti. Onun yerine oğlu Rabi Dober geçti. On beş sene sonra Rabi Dober de vefat edince yerine zamanının büyük bir kısmını Rabi Zalman’ın odasında geçiren torunu Rabi 

Menahem Mendel geçti. 

Rabi Menahem’in toplumun başına getirileceği gün, sinagogda toplanan kalabalığın arasındaki kişilerden biri de Rabi Yitshak Ayzik’di. Rabi Menahem Mendel, dedesinden duyduğu Hasidut konulu konuşmasını yaparken Rav Yitshak Ayzik çok şaşkındı. Şöyle ki, dedesi Rabi Zalman bu konuşmayı yaptığında, Rabi Mendel henüz ufak bir çocuktu. O anda Rabi Yitshak, Rabi Zalman’ın ona olan sözlerini hatırladı, “O bizi gerçekten dinliyor ve sen de bunu göreceksin.”

Rabi Menahem Mendel konuşmasına sanki Rabi Yitshak’ın düşüncelerini okumuş gibi, “Dedem Rabi Zalman benden bu öğretiyi tekrarlamamı istedi…” diye başladı.

Pozitif Mitsvalar  

Devarim 22:1

“Yeni bir ev inşa ettiğinde damına korkuluk yapmalı, böylece evinde tehlikeli bir duruma yer vermemelisin, zira bir kişi oradan düşebilir.”  

Şelomi, komşusunun evinin arka bahçesine korkuluk yaptığını gördü. Bahçede eski bir su pompası olan bir kuyusu vardı. 

“Bay Levi, bu korkuluğu neden yapıyorsunuz?” diye sordu Şelomi. Bay Levi, “Bu kuyunun ne kadar derin olduğunu biliyor musun? Biri düşebilir” diye cevap verdi. Şelomi, “Ama orası sizin bahçeniz ve evde yaşayan herkes zaten o kuyunun orada olduğunu biliyor” dedi. 

Bay Levi, “Şelomi bir anlamda haklı olabilirsin. Ama Tora bize tehlikeli olabilecek yerleri korkulukla kapamızı emretti. Evet belki benim ailem güvende olabilir ama başkalarını da düşünmek zorundayız, öyle değil mi?” diye açıkladı. 

Resimli Peraşa  

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın