rav alaluf"Moşe ve Aaron'u geri döndürdüler ve Paro onlara gidin ve Tanrı'nıza ibadet edin dedi. Kim ve kim gidiyorsunuz. Moşe gençlerimizle ve yaşlılarımızla gideceğim. Oğullarımız ve kızlarımızla, hayvanlarımızla gideceğiz. Çünkü bu bize Tanrı'nın bir bayramıdır dedi." (Şemot 10: 8/9)

Paro gençler Mısır'da kaldığı sürece yaşlıların Tanrı'ya ibadet için gitmelerine izin vermeye hazırdır. Bu yöntem bir toplumu çökertmenin ve geleceğini yok etmenin en kolay yollarından biridir.

Çocukların anne ve babalarının doğru bildiği yoldan yürümemeleri toplumun devamının sağlanmaması için çok iyi bir yöntemdir. Bu gerçek hem Paro hem de yüzyıllardır başımıza bela olan düşmanlarımız çok iyi bilmektedirler. Ancak bunu bilen Bene Yisrael'in başında bulunan liderler de vardır. Onun için Paro'nun teklifi kesinlikle kabul edilmemiştir. 

Moşe'nin cevabında çok önemli bir ayrıntı vardır. Cevabı şöyle açmak da mümkündür. "Bizim geleceğimiz demek olan gençlerimizle, tecrübe kaynağımız olan yaşlılarımızla gideceğiz. Sadece erkeklerle değil anne olarak çocuklara ilk eğitimlerini veren ve onları hayata hazırlayan kızlarımızla da gideceğiz. Hayvanlarımız da bizlerle gelecek çünkü biz onları keduşa dolu şeyler için kullanıyoruz."

Paro bir keresinde de hepiniz gidebilirsiniz ancak hayvanlarınız burada kalsın şeklinde bir teklif getirir. Akla yakın gibi görünen bu teklif Moşe tarafından kabul edilmez. Halbuki bizim için insanların çıkması yeterli değil midir? Varsın hayvanlar da Mısır kralına hibe olarak kalıversin. Zoar'ın verdiği bilgi ışığında gerçek çok daha farklı bir yönden ele alınmalıdır. 

Mısır ülkesi negatif enerjinin, olumsuzluğun kısacası "tuma" dediğimiz safsızlığın merkezi sayılmaktadır. Burada bulunun herkes bu tumadan bir şekilde payını almaktadır. Zaten tumanın ellinci aşamasını da geçen Yisraeloğulları ne yazık ki karanlık cezası sırasında ölmüşlerdir. Mısır'dan çıkan halk bütün halkın sadece beşte biridir. Bu da Mısır'daki asimilasyonun ne kadar kuvvetli bir boyutta gerçekleştiğinin bir kanıtıdır. 

Bene Yisrael hayvanlarını da belli bir keduşa düzeyinde kullanır. Bu hayvanların Mısır gibi çok güçlü bir tuma ortamında kalmaları oradan kurtulmak için çaba gösteren Bene Yisrael'i dolaylı olarak etkileyecektir. Çünkü o hayvanlar da Bene Yisrael'e aittirler. Sahip olduğumuz bir şeye tuma gelmesi istesek de istemesek de bizleri bu olumsuz durum ile karşı karşıya bırakacaktır. İşte bu yüzden  Moşe Mısır'dan tamamen çıkmalarının gereğini vurgulamaktadır. 

Mısır'dan tamamen çıkmak demek tuma ile bağını koparmak demektir. Tuma ihtimali olan yerlerden uzak durmak da sahip olduğumuz keduşayı korumak anlamına gelir. Eğer geleceğimizin de keduşa dolu olmasını istiyorsak kendimizi bu ortam için hazırlamak zorundayız.