Bu Hafta İçin Saatler           

7 Tamuz

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5774

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

7:14

8:30

-----

Yeruşalayim

7:12

8:28

Tel Aviv

7:29

8:33

5 Temmuz

Tel Aviv

7:28

8:31

İstanbul

8:28

9:08

2014

İstanbul

8:23

9:03

BALAK

 

Hatırlatmalar:

 

15 Temmuz günü Şiva Asar BeTamuz orucu tutulacaktır.

 

 

Peraşa Özeti (Bamidbar 22:1-24:9)

[www.chabad.org]

 

Moav kralı Balak, Bene-Yisrael’e lanet okuması için peygamber Bilam’ı çağırır. Yolda, Tanrı ona engel olması için bir melek gönderir. Meleği gören eşek ters davranışta bulununca, durumun farkında olmayan Bilam tarafından dövülür. Bilam ancak eşeğin dilinin mucizevî şekilde açılması sonucunda meleği fark eder.

Balak’a ulaşan Bilam, üç kez, üç farklı seyir noktasından Bene-Yisrael’e lanet okumaya çalışır; fakat her seferinde, lanet yerine ağzından berahalar çıkar. Balam, ayrıca tarihin sonu ve Maşiah’ın gelişi hakkında da kehanetlerde bulunur.

Halk, Moav kızlarının çekiciliklerinin tuzağına ve Baal Peor adlı puta tapma hatasına düşerler. Tanrı halk içine bir salgın gönderir. Yüksek rütbeli Yahudi, Midyanlı bir prensesi alenen çadırının içine alınca, Koen Gadol Aaron’un torunu olan Pinehas, her ikisini de öldürür ve salgın son bulur.

RAVLARIMIZ’DAN DİVRE TORA
Rav Yeuda Leon Adoni

 

Moav Kralı Balak, Petor adı verilen bir yerde oturan Bilam’a birilerini  göndererek Bene Yisrael’e beddua etmesi için Moav’a davet eder. Bilam’ın özelliği, Tanrı’nın günün hangi saatinde onun bedduasını işiteceğini bilmesiydi. Bilam’ın oturduğu yer olan Petor’un sözcük anlamı  sarraftır. Sarrafa  para bozdurmaya gittikleri gibi Bilam’a da danışmak için giderlerdi. Aynı zamanda Petor rüya tabir eden, rüya açıklayan anlamına  gelir ki, herkesin rüyasını tabir ederdi. Balak Bilam’a şöyle der: “Biliyorum ki senin mubarek kıldığın kişiler mübarek, lanetlediğin kişilerde lanetlenir.” Bilam yıldızlar alemini de çok iyi bilirdi. Yıldızlardan kimi lanetliyeceğini anlardı. İşte Moav Kıralının yani Balak’ın yanıldığı nokta, Bilam’ın her istediği kişiyi lanetleyeceği yanılgısına düşmesi oldu.

      Kişiler Bilam’a gelir ve onlara geceyi burada geçirin der.

      Tanrı Bilam’a sorar sana gelen bu kişiler kimdir? (Tanrı, aklından ve içinden geçeni bilmekte, amacı sadece Bilam’ı denemektir.) Bilam’ın Tanrıya cevabı, “Balak Bene Yisrael’i lanetlemem için bu kişileri gönderdi. Tanrı da ona onlarla gitmeyeceksin ve onları lanetlemeyeceksin zira onlar mübarektir.”

      Bilam, onları, evimde lanetlememe izin ver dese de . Tanrı, hayır onları lanetlemeyeceksin deyince öyle ise onları mübarek kılayım der. Tanrı buna gerek yok , onlar ataları Avraam, Yitshak ve Yaakov’dan beri mübarektirler.

      Bilam kendini çaresizlik içinde görür ve gelen bu kişileri geldikleri  yer olan Moav’a gönderir. Balak Bilam’a, “benim sözümü yerine getirmemekle neler kaybettiğinin farkında mısın?” sorusuna, cevaben, “sen bana altın gümüş ve mücevherler sunsan dahi ben Tanrı’nın sözünden çıkmam” der.

       Rabi Eliezer Akapara şöyle der: “Tanrı Bilam’a öyle bir güç vermiştir ki bağırdığı zaman sesi uzaklardan duyulurdu. Bilam bu güçlü sesi ile Bene Yisrael’i  mübarek kılar ve Balak’ın kulağına gelir. Balak, ben seni Bene Yisrael’i  lanetlemen için insanlar gönderdim ve onları mübarek kıldın. Bilam ise, “sana kaç kez söyledim ben Tanrı’nın sözü ters düşen hiçbir şey yapamam” der.

       Tanrı her insana yetenekler verir ve insan bu yeteneklerini geliştirmek ve hep iyiye güzele ve  faydalı şeylere kullanmakla mükelleftir. Tanrı bu dünyayı  güzelleştirmemizi arzu eder. El ele verip en güzelini nasıl yapabiliriz  sorusuna cevap verip  Pirke Avot’ta okuduğumuz  insan kendine ve topluma  yarar getirecek şeyleri yapmalı. Yani bencillikten kaçıp  toplum için çaba sarf etmeliyiz.

 

ŞABAT SOFRANIZA TATLILAR

YİSRAEL HALKINI İYİ GÖZLE YARGILAMAK

İş Lereu Peraşa Bülteni’nden alınmıştır

Mişne Alahot kitabının yazarı Gaon Av Bet Din Rabi Menaşe Klein, “Kabahate bakmadı Yaakov’da ve günah görmedi Yisrael’de” (Bamidbar 23:21) pasuğunu, karşısındaki Yahudi’nin her zaman iyi yönlerini görmek, davranışlarını iyi gözle yargılamak olarak açıklar. Yahudi milleti, Tanrı’nın “behorum, değerli hazinem” diye adlandırdığı bir millettir. Yakınlık belirtisi gösteren en ufak hareketlerinde bile Tanrı’nın huzurunda hayal edemeyecekleri kadar değerlidirler. İnsan her Yahudi’yi bu gözle yargıladığı zaman, Tanrı onu kendisine sadece bir oğlan olarak değil, bir dost olarak görür ve Mevcudiyeti’ni onun üzerinde barındırır.

Rabi Menaşe Klein, kendi alahik üslubuyla açıklamasına şöyle devam eder, “Roş Aşana’da, bizleri günahlarımızla itham eden ve Ölüm Kitabı’na yazılmamızı isteyen Satan’ı şaşırtmak için şofar çalarız. Bu nedenle tokea olacak kişinin de Satan’ı yanıltabilecek özelliklere sahip olması ve insanları da iyi gözle tartması gerekir. Ancak insan, bu şekilde davranmak yerine Satan gibi her insanın hatalarını yüzlerine vurarak veya arkalarından konuşarak sürekli negatif yönde yargılıyorsa nasıl tokea olup cemaatin günahlarını sevaba çevirebilir ki...?”

Rav bu öğretiyi pasuğun kendisinde de açıkça yazdığını söyler, “Lo ibit Aven BeYaakov – Kabahate bakmadı Yaakov’da” insan karşısındakini her zaman iyi gözle yargılıyorsa, kötü yönlerini görmezden geliyor ve onu iyi davranışlarıyla yüceltiyorsa, “Teruat Meleh Bo” Tanrı’nın çalınmasını emrettiği teruayı çalabilir ve Satan’ı şaşırtabilir.

Gerçeği söylemek gerekirse, hepimiz, iyi gözle baktığımız taktirde, karşımızdakinin iyi davranışlarını ortaya çıkartabilir ve onu yüceltebiliriz. Bu nedenle ilk bakışta bile her halinden ne olduğunu anlaşılan bir kişinin içinde saklı olan küçük değerli elması, iyi gözlerle baktığımız sürece, bulabiliriz.

Berdiçov’lu Rabi Levi Yitshak her Yahudi’yi, ne olursa olsun, iyi gözle yargılamasıyla tanınırdı. Gece yarısı evine dönerken kaldırımda kart oynayan bir grup Yahudi gözüne çarpar. Rabi gözlerini göklere doğru çevirir ve Tanrı’ya, “Göklerin Efendisi, gör çocukların ne kadar değerli. Bir ay sonra Selihot duaları başlayacak ve onlar gece yarısı kalkamayacaklarından endişe ettikleri için kendilerini şimdiden buna alıştırıyorlar” diyerek iyi yönde yargılardı.

Hanoh, Bereşit peraşasında anlatıldığı gibi, zamanından önce vefat etmiş ve Tora’nın tabiriyle, Hanoh ...  artık var olmamış; çünkü Tanrı onu almıştır ve sonsuza dek yaşayacak bir meleğe dönüşmüştü.

Belz Hasidizimin lideri Ahare Mot peraşasında Hanoh’un Yisrael halkına iyi gözle yargılaması için olması için atandığını belirtir. Ve bu atamanın üzerine neden böyle bir görev için tüm varlığı iyilik olan bir melek görevlendirilmeyip de bir zamanlar insan olup sonradan melek olan birisi görevlendirildiğini sorar.

“Çünkü, en baştan beri melek olan ve sadece iyilik bilen melek insanın başından geçen deneyimleri, zorlukları ve yetser araya karşı direnişlerini ve ne olursa olsun Tanrı’ya bağlı kalma çabasını anlayamaz. Ancak bir zamanlar insan olan ve onu anlayabilen birisi ancak onun hakkında iyi yargılamalar yapabilir” der.  

YAHUDİLİKTE KAVRAMLAR

www.shalomlaam.co.il

Sürekli Birkat Amazon duasını söylemeyi unutuyorum. Unutmamak için ne yapabilirim?

İnsan doğasının merkezindeki güçlerden biri alışkanlıktır. Yemek yemeden önce beraha söylemeyi alışkanlık haline getirebilmiş ve bunu günlük hayatının bir parçası haline getirebilmiş bir kişi, pekala Birkat Amazon söylemeye de alışabilir. Hahamlarımızın dediği gibi, mitsva mitsvayı getirir; eğer sen Netilat Yadayim mitsvasına ve Amotsi berahalarına gereken özeni gösteriyorsan, Tanrı sana Tora’dan bir mitsva olan Birkat Amazon berahasını da söylemeni sağlayacaktır. Ancak bu alışkanlığı kazanana kadar yapman gereken, Tanrı’nın sana bahşettiği güçleri aklından geçirmeli ve yediğin yemeğin mucizevi bir şekilde vücudunda nasıl en faydalı olacak yerlere gittiğini düşün ve bunun için Tanrı’ya sonsuz iyilikleri için teşekkür et. Eğer kendini buna alıştırırsan, yediğin yemeğe Tanrı’nın iyiliği sayesinde sahip olduğunu, O’nun iyiliği sayesinde en sağlıklı şekilde vücudunda dağıtıldığını anlarsan, Birkat Amazon’u unutman için hiçbir neden yok. Ama yine de başarılı olamıyorsan bir arkadaşından sana hatırlatmasını veya telefonuna hatırlatma olarak eklersen unutma riskin daha da azalacaktır.

DEVAR TORA

[“Growth Through Torah” / Rabi Zelig Pliskin]

Tora şöyle demektedir:

Ve Tanrı Bilam’a ‘onlarla gitme, halkı lanetleme, çünkü onlar mübarek’tir’ dedi” (Bamidbar 22:12).

Oysa Bilam Balak’ın elçilerine şöyle der: “Tanrı sizinle gitmemi reddediyor”. Demek istediği ise, onun böyle düşük rütbeli elçilere tenezzül etmediği, ancak daha yüksek bir sosyal statüdeki temsilcilerin eşliğini kabul edebileceğiydi. Başka bir deyişle Bilam, Tanrı’nın kendisine söylediği “onlarla gitme” sözlerinin asıl vurgulanan kısmı olan “gitme” tarafına değil, kendi işine geldiği ve gururunu okşayan “onlarla” kısmına odaklanmayı seçmiştir. Bilam’ın Tanrı’nın mesajını yanlış anlaması nasıl mümkün olabilir?

Burada önyargının kişiyi kör eden gücünü görüyoruz. Bilam’ın kendi kibri onun Tanrı’nın niyetleri hakkında yanılmasına yol açmıştır. Önyargılı olmayan bir kişi, Tanrı’nın Bilam’ın Yahudileri lanetlemesini kesinlikle istemediğini açıkça anlar. Ancak önyargılı kişi, duymak istediğini duyar.

Her birimiz, kendi önyargılarımızın varlığını kabul etmeli ve sadece duymak istediklerimizi duyduğumuzu fark etmeliyiz.  Önyargılarımızı fark ederek, utanç verici ve pahalı hatalar yapmaktan kaçınabiliriz. Bir arkadaşımıza danışarak kendimizi önyargılardan koruyabiliriz.

 

Haftanın Sözü

    (aish.com)

 

Ölüm kimsenin iyileştiremeyeceği bir acı, sevgi ise kimsenin çalamayacağı bir hatıra bırakır.