Yahudilerin Yahudilik hakkındaki 4 yanlış düşüncesi - Sevivon

dort yanlis dusunce1.Yahudilik ya hep ya hiçtir.

2.Bazı Yahudiler kendilerinin daha iyi olduÄŸunu düÅŸünürler

3.Din hayattan eÄŸlenceyi çıkarır

4.Dindar olmak bir kaçıştır

 

1-Yahudilik ya hep ya hiçtir.

"Bütün o emirlere uyacak mıyız? Åžaka ediyor olmalısınız." Bazı insanlar tüm Yahudilik uygulamalarının sorumluluÄŸu altına girmedikleri takdirde baÅŸlamanın bir anlamı olmadığını düÅŸünürler.

Geleneksel Yahudilik "hepsi ya da hiçbiri midir?"

Bir altın madeninin yanından geçtiÄŸinizi hayal edin. Dünyadaki tüm altın madenlerini bulamayacağınızı düÅŸünerek altın madenini görmezden gelir misiniz? Bu tek altın madeni tüm yaÅŸamınıza yetecek kadar sizi zengin edebilir!

Her mitsva da bir altın madenidir. Mitsvanın bir kısmını yapsak dahi - yaşamlarımız ebediyen zenginleştirilmiş olacaktır.

Yahudilik her adımının deÄŸerli olduÄŸu bir süreç, bir yolculuktur.

Bu "hepsi ya da hiçbiri" demek deÄŸildir. Bizim kiÅŸisel baÅŸarımız, gösterdiÄŸimiz gerçek çabamıza ve baÅŸarmaya çalıştığımız nitelikli geliÅŸimimize göre deÄŸerlendirilmektedir.

Åžimdi yapabileceÄŸimiz her ÅŸey çok önemlidir!

Yalnızca yapın ve adım adım ilerleyin.

2-Bazı Yahudiler kendilerinin daha iyi olduÄŸunu düÅŸünürler

Kendisinden daha az dindar olan birine aÅŸağılayıcı bir gözle bakan bir Yahudi ile hiç karşılaÅŸtınız mı ? O tepeden bakabilen, yargılayıcı veya Yahudilik'le hiç ilgili olmayan bir kiÅŸi de olabilir.

Ancak Tora'ya göre -Biz kimin "İyi Yahudi" olduÄŸunu bilebilir miyiz?

EÄŸer bir terorist dünyadaki en büyük Rabi'ye hırsızı öldürmesini aksi takdirde öldürüleceÄŸini söylerse, Rabi'nin kendi hayatını kurtarmak için bile o hırsızı öldürmesi yasaktır. Tanrı'nın gözünde Rabi'nin hayatı herhangi bir suçludan daha deÄŸerli deÄŸil midir?

Talmud ÅŸöyle der: " Kimse kimin kanının daha kırmızı olduÄŸunu bilemez" Kimse baÅŸka birinin deÄŸerini yargılayamaz, çünkü kimse baÅŸkalarının, hayat merdiveninin hangi basamağında bulunduÄŸunu; nerede baÅŸladığını ve kaç basamak tırmandığını bilemez. Belki hırsız, kendi yaÅŸam koÅŸullarında, bir Rabi'den daha zor ve daha büyük seçimler yapmaktadır.

Gelin tüm yargılamaları bırakalım ve birbirimize saygılı olmaya baÅŸlayalım.

3-Din hayattan eÄŸlenceyi çıkarır

Yahudilik Tanrı'dan "Cennet'teki Babamız" olarak söz eder.

Ebeveynlerimizin bizim iyi olan her ÅŸeye sahip olmamızı istediÄŸi gibi, Tanrı da bizim için aynı ÅŸeyi istemektedir: zevk alabilmek ve mutlu olmak!

"Tora" kelimesi "yönerge" demektir çünkü onlar hayat yönergeleridir. Bilgisayarların ekinde gelen büyük, kalın kullanma kılavuzları olmadan kendimizi kaybettiÄŸimiz gibi, hayat çok daha karmaşıktır ve onu en iyi ÅŸekilde yaÅŸamak istiyorsak belirlenmiÅŸ yönergeler farklılık yaratacaktır.

Tanrı bizim kendisine, ne kendi egosu tatmin için dua etmemizi istememekte ne de domuz pastırmasını midesini bulandırdığı için yasaklamaktadır. 3000 yıldan beri Tora bize nasıl anlamlı bir hayat kuracağımızı ve hayattan maksimum zevki almamızı saÄŸlamayı öÄŸretmektedir.

Ödülü aldığınızdan emin olun- sürekli olanı gerçekleÅŸtirmenin bir türü. Bu Yahudilik'in burada olma nedenidir bize öÄŸretmek için.

4- Dindar olmak bir kaçıştır

" Bu bir koltuk deÄŸneÄŸidir." "Daha fazla düÅŸünmek zorunda deÄŸilsin." " İnancımda büyük bir sıçrayış yapmaya hazır deÄŸilim"

Kaçıştan da öte, Yahudilik bize tüm dünyadan sorumlu olduÄŸumuzu öÄŸretir. Talmud da herkesin dünyanın kendisi için yaratıldığını ve onu korumanın kendi görevi olduÄŸunu hissetmesi gerektiÄŸini söyler.

Kahramanlarımız dürüst ve bilge kiÅŸilerdi çünkü Yahudiler binlerce yıl yaÅŸamı öÄŸrenmek ve geliÅŸmek için içten bir çaba göstermiÅŸlerdir. Tora bir rehberdir ve etik yapının standardıdır. Ancak sonra bu moral kaidelerinin günlük hayata geçirilmesi en zor olan kısımdır.

Ve inancın arttırılması? On Emir'in ilki Tanrı'ya inanmaktır. Toplumunuzun bir ürünü deÄŸil dürüst bir entellektüel olun. Tanrı inancına kulak verin ve inançlarınız ne olursa olsun, uygun temeller atmaya baÅŸlayın.